skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i fasolą w puszkach? Aby to zrobić, musisz przygotować wszystkie składniki. Odcedź płyn z puszki fasoli. Surowe marchewki dobrze spłucz pod bieżącą wodą, aby zmyć z nich wszelkie zabrudzenia. Krakersy mogą być używane gotowe zakupione lub wykonane samodzielnie z chleba. Użyję domowych krakersów.
Krok 2:
Napełnij surowe umyte marchewki zimną wodą, podpal i zagotuj. Gotuj we wrzącej wodzie przez około 20-25 minut. Powinien stać się miękki. Następnie ostudź marchewki i obierz. Obrane marchewki pokroić w drobną kostkę na sałatkę.
Krok 3:
Aby zrobić krakersy, pokrój chleb w paski o szerokości 1,5 - 2 cm, a następnie w kostkę. Kostki chleba można po prostu wysuszyć na suchej patelni lub dodać trochę oleju roślinnego. Bardziej podoba mi się opcja grzanek na maśle. Są bardziej aromatyczne i chrupiące. Polecam trochę solić krakersy. Możesz mieszać sól z różnymi przyprawami, suchymi ziołami, aby wzmocnić smak.
Krok 4:
Aby przygotować sałatkę, Połącz w przestronnej misce fasolę w puszkach i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Krok 5:
Pokrój wędzone mięso z kurczaka w drobną kostkę i dodaj do miski do sałatki.
Krok 6:
Następnie dodaj gotowe krakersy do sałatki.
Krok 7:
Dodaj trochę posiekanego czosnku do sałatki i dopraw wszystko majonezem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Przenieś gotową sałatkę z czerwoną fasolą i wędzonym kurczakiem do salaterki i podawaj. Jeśli nie położysz go natychmiast na stole, nie dodawaj krakersów. Wrzuć je do sałatki tuż przed podaniem, w przeciwnym razie będą miękkie. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g