Sałatka z wędzonym kurczakiem i fasolą w puszkach

nieporównywalnie smaczne, szybkie, z prostych produktów, na obiad! Sałatka z wędzonym kurczakiem i fasolą w puszkach jest łatwa i prosta w przygotowaniu. A domowe krakersy smażone z różnymi przyprawami sprawiają, że jest pikantny. Możesz podawać go na ciepło, schłodzony, z majonezem i bez, dodaj starte jabłko dla soczystości!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 9 g
tłuszcze 28 % 8 g
węglowodany 41 % 12 g
156 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z wędzonym kurczakiem i fasolą w puszkach? Aby to zrobić, musisz przygotować wszystkie składniki. Odcedź płyn z puszki fasoli. Surowe marchewki dobrze spłucz pod bieżącą wodą, aby zmyć z nich wszelkie zabrudzenia. Krakersy mogą być używane gotowe zakupione lub wykonane samodzielnie z chleba. Użyję domowych krakersów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Napełnij surowe umyte marchewki zimną wodą, podpal i zagotuj. Gotuj we wrzącej wodzie przez około 20-25 minut. Powinien stać się miękki. Następnie ostudź marchewki i obierz. Obrane marchewki pokroić w drobną kostkę na sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby zrobić krakersy, pokrój chleb w paski o szerokości 1,5 - 2 cm, a następnie w kostkę. Kostki chleba można po prostu wysuszyć na suchej patelni lub dodać trochę oleju roślinnego. Bardziej podoba mi się opcja grzanek na maśle. Są bardziej aromatyczne i chrupiące. Polecam trochę solić krakersy. Możesz mieszać sól z różnymi przyprawami, suchymi ziołami, aby wzmocnić smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować sałatkę, Połącz w przestronnej misce fasolę w puszkach i pokrojoną w kostkę marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wędzone mięso z kurczaka w drobną kostkę i dodaj do miski do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj gotowe krakersy do sałatki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj trochę posiekanego czosnku do sałatki i dopraw wszystko majonezem. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotową sałatkę z czerwoną fasolą i wędzonym kurczakiem do salaterki i podawaj. Jeśli nie położysz go natychmiast na stole, nie dodawaj krakersów. Wrzuć je do sałatki tuż przed podaniem, w przeciwnym razie będą miękkie. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Wędzony kurczak - 117   kcal/100g

Podobne przepisy