skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Lepiej jest użyć małej tuszy, ponieważ różowy łosoś zostanie upieczony w całości. W przepisie wykorzystano mrożone ryby bez głowy. Rozmrozić rybę w temperaturze pokojowej. Odetnij głowę i ogon. Z nich możesz później przygotować pachnący bulion rybny do zupy lub zupy rybnej. Oczyść łuski i dobrze spłucz tuszę pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Przygotuj przyprawy i przyprawy do marynowania różowego łososia. W przepisie wykorzystano czerwoną słodką mieloną paprykę, sól, suchy rozmaryn i bazylię, grubo zmieloną czerwoną papryczkę chili. Z zieleni świeży tymianek i gałązka rozmarynu. Umyj cytrynę i pokrój na 2 części.
Krok 3:
Wlej oliwę z oliwek do małego pojemnika (jest bardziej aromatyczna w przeciwieństwie do zwykłych warzyw). Jeśli nie ma go pod ręką, marynatę można wykonać z dowolnego oleju roślinnego. Dodaj przyprawy i sól.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj. Marynata jest gotowa.
Krok 5:
Na tuszy po obu stronach wykonaj małe nacięcia ostrym nożem, jak na zdjęciu. Jest to konieczne, aby marynata lepiej i szybciej wchłonęła się w delikatne mięso.
Krok 6:
Dobrze posmaruj różowego łososia z obu stron pachnącym olejem. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 7:
Nie zapomnij pominąć cięć.
Krok 8:
A także wnętrze ryby.
Krok 9:
Wyciśnij sok z połowy cytryny najpierw po jednej stronie różowego łososia, a następnie odwróć tuszę i zrób to samo po drugiej stronie.
Krok 10:
Rozerwij kilka gałązek tymianku i 2-3 płatki rozmarynu rękami na małe części. Z wyciśniętej cytryny odetnij kilka plasterków.
Krok 11:
Włóż cytrynę i zioła do wnętrza ryby.
Krok 12:
Posyp różowego łososia świeżo zmielonym czarnym lub ziele angielskie. Możesz także dodać trochę czerwonej papryki. Pozostaw rybę do marynowania przez 15-20 minut. A w tym czasie rozpal grill.
Krok 13:
Ruszt, na którym ryba będzie gotowana, dobrze umyć, osuszyć i nasmarować olejem roślinnym. Jest to konieczne, aby różowy łosoś nie przykleił się do metalu i dobrze odpadł po ugotowaniu. Połóż różowego łososia na grillu.
Krok 14:
Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, a węgle pozostaną, wyślij rybę do grilla. Smaż z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą stronę i przytrzymaj ponownie, aż skóra się zarumieni. Czas zależy od stopnia ciepła w grillu.
Krok 15:
Następnie ponownie Odwróć różowego łososia i trzymaj na węglach przez około 3-5 minut. Zmień strony i zrób to samo. W sumie gotowanie ryb o wadze 700 gramów zajęło około 20-30 minut. Uwaga, jeśli ryba zostanie prześwietlona przez ciepło, może okazać się sucha!
Krok 16:
Zdejmij gotową rybę z ognia. Połóż na tacy lub talerzu i posyp drugą połową cytryny na wierzchu.
Krok 17:
Udekoruj gałązką rozmarynu i bazylii, klinem cytrynowym, posyp ziele angielskie i podawaj.
jeśli masz rybę ważącą więcej niż 1 kg, polecam pokroić ją na steki o grubości 2-3 centymetrów. Marynuj kawałki różowego łososia w pachnącym oleju i smaż z 2 stron na węglu drzewnym (czas gotowania może się skrócić).
gotowego różowego łososia można podawać z warzywami pieczonymi na ruszcie na węglu drzewnym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Różowy łosoś gotowany - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g