różowy łosoś na grillu

Jedzenie na grillu jest aromatyczne i bardzo smaczne! Myślisz, co ugotować na pikniku i urozmaicić swoje zwykłe menu? Prosty przepis na gotowanie różowego łososia na węglu drzewnym z pewnością przypadnie do gustu.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
152 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lepiej jest użyć małej tuszy, ponieważ różowy łosoś zostanie upieczony w całości. W przepisie wykorzystano mrożone ryby bez głowy. Rozmrozić rybę w temperaturze pokojowej. Odetnij głowę i ogon. Z nich możesz później przygotować pachnący bulion rybny do zupy lub zupy rybnej. Oczyść łuski i dobrze spłucz tuszę pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj przyprawy i przyprawy do marynowania różowego łososia. W przepisie wykorzystano czerwoną słodką mieloną paprykę, sól, suchy rozmaryn i bazylię, grubo zmieloną czerwoną papryczkę chili. Z zieleni świeży tymianek i gałązka rozmarynu. Umyj cytrynę i pokrój na 2 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej oliwę z oliwek do małego pojemnika (jest bardziej aromatyczna w przeciwieństwie do zwykłych warzyw). Jeśli nie ma go pod ręką, marynatę można wykonać z dowolnego oleju roślinnego. Dodaj przyprawy i sól.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Marynata jest gotowa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na tuszy po obu stronach wykonaj małe nacięcia ostrym nożem, jak na zdjęciu. Jest to konieczne, aby marynata lepiej i szybciej wchłonęła się w delikatne mięso.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze posmaruj różowego łososia z obu stron pachnącym olejem. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą silikonowej szczotki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nie zapomnij pominąć cięć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A także wnętrze ryby.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny najpierw po jednej stronie różowego łososia, a następnie odwróć tuszę i zrób to samo po drugiej stronie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozerwij kilka gałązek tymianku i 2-3 płatki rozmarynu rękami na małe części. Z wyciśniętej cytryny odetnij kilka plasterków.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż cytrynę i zioła do wnętrza ryby.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp różowego łososia świeżo zmielonym czarnym lub ziele angielskie. Możesz także dodać trochę czerwonej papryki. Pozostaw rybę do marynowania przez 15-20 minut. A w tym czasie rozpal grill.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ruszt, na którym ryba będzie gotowana, dobrze umyć, osuszyć i nasmarować olejem roślinnym. Jest to konieczne, aby różowy łosoś nie przykleił się do metalu i dobrze odpadł po ugotowaniu. Połóż różowego łososia na grillu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kiedy drewno opałowe zostanie spalone, a węgle pozostaną, wyślij rybę do grilla. Smaż z jednej strony na złoty kolor, a następnie odwróć na drugą stronę i przytrzymaj ponownie, aż skóra się zarumieni. Czas zależy od stopnia ciepła w grillu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie ponownie Odwróć różowego łososia i trzymaj na węglach przez około 3-5 minut. Zmień strony i zrób to samo. W sumie gotowanie ryb o wadze 700 gramów zajęło około 20-30 minut. Uwaga, jeśli ryba zostanie prześwietlona przez ciepło, może okazać się sucha!

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zdejmij gotową rybę z ognia. Połóż na tacy lub talerzu i posyp drugą połową cytryny na wierzchu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Udekoruj gałązką rozmarynu i bazylii, klinem cytrynowym, posyp ziele angielskie i podawaj.

jeśli masz rybę ważącą więcej niż 1 kg, polecam pokroić ją na steki o grubości 2-3 centymetrów. Marynuj kawałki różowego łososia w pachnącym oleju i smaż z 2 stron na węglu drzewnym (czas gotowania może się skrócić).


gotowego różowego łososia można podawać z warzywami pieczonymi na ruszcie na węglu drzewnym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Różowy łosoś gotowany - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy