Sałatka z kurczakiem, pomidorem i serem

soczysta, delikatna i jasna sałatka z roladkami z kurczaka. Do tej sałatki ciekawy sposób na przygotowanie kurczaka. Sałatka jest łatwa i prosta w przygotowaniu. Jeśli wcześniej zadbasz o przygotowanie kurczaka, sałatkę można zrobić dosłownie w ciągu kilku minut. Wystarczy połączyć wszystkie przygotowane składniki i sałatka jest gotowa. Sos nadaje sałatce wyjątkowy smak, a warzywa i pomidory - soczystość i lekkość. Sałatka z roladkami z kurczaka urozmaica zwykłe menu w każdy dzień powszedni. Jasny i piękny wygląd sałatki pozwala podać ją na świątecznym stole.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 49 % 17 g
węglowodany 20 % 7 g
202 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, pomidorem i serem? Będziemy potrzebować: filet z kurczaka, pomidor, sezam, sałata, olej roślinny, sos sojowy, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, mozzarella, sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet, dobrze osusz i lekko ubij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól, polej sosem sojowym, pozostaw filety do marynowania na 20-25 minut. Polędwicę solić tylko trochę, ponieważ sos sojowy jest również słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przekręć marynowany filet w ciasną rolkę, posyp sezamem ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrym nożem pokrój rolkę w poprzek na kawałki o grubości 5-7 mm.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usmaż bułki na patelni z dodatkiem oleju roślinnego najpierw z jednej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć i smaż z drugiej strony na lekko złoty kolor. Niektóre bułki były szerokie i pokroiłem je na dwie części. Schłodzić gotowe bułki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj liście sałaty, osusz. Rozdrobnij rękami lub nożem i połóż na płaskim talerzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj pomidora, osusz, pokrój w średnie plastry i ułóż na liściach sałaty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż bułki z kurczaka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mozzarellę wyjąć z solanki, osuszyć, dodać do sałatki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do opatrunku potrzebne będą: sok z cytryny, ocet balsamiczny i oliwa z oliwek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz składniki dressingu, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj trochę soli do sałatki, polej dressingiem i od razu podawaj. Smacznego!

zamiast fileta z kurczaka do sałatki świetnie sprawdzi się filet z indyka.
podczas marynowania filetów możesz użyć dowolnych przypraw. Dzięki temu bułki będą miały pikantny smak.
jeśli nie możesz kupić mozzarelli w kulkach w sklepie, możesz użyć tego sera w postaci jednej dużej kulki. Należy go pokroić w cienkie półkola.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma on dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy