skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem, pomidorem i serem? Będziemy potrzebować: filet z kurczaka, pomidor, sezam, sałata, olej roślinny, sos sojowy, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, mozzarella, sól.
Krok 2:
Umyj filet, dobrze osusz i lekko ubij.
Krok 3:
Sól, polej sosem sojowym, pozostaw filety do marynowania na 20-25 minut. Polędwicę solić tylko trochę, ponieważ sos sojowy jest również słony.
Krok 4:
Przekręć marynowany filet w ciasną rolkę, posyp sezamem ze wszystkich stron.
Krok 5:
Ostrym nożem pokrój rolkę w poprzek na kawałki o grubości 5-7 mm.
Krok 6:
Usmaż bułki na patelni z dodatkiem oleju roślinnego najpierw z jednej strony.
Krok 7:
Następnie odwróć i smaż z drugiej strony na lekko złoty kolor. Niektóre bułki były szerokie i pokroiłem je na dwie części. Schłodzić gotowe bułki.
Krok 8:
Umyj liście sałaty, osusz. Rozdrobnij rękami lub nożem i połóż na płaskim talerzu.
Krok 9:
Umyj pomidora, osusz, pokrój w średnie plastry i ułóż na liściach sałaty.
Krok 10:
Następnie ułóż bułki z kurczaka.
Krok 11:
Mozzarellę wyjąć z solanki, osuszyć, dodać do sałatki.
Krok 12:
Do opatrunku potrzebne będą: sok z cytryny, ocet balsamiczny i oliwa z oliwek.
Krok 13:
Połącz składniki dressingu, wymieszaj.
Krok 14:
Dodaj trochę soli do sałatki, polej dressingiem i od razu podawaj. Smacznego!
zamiast fileta z kurczaka do sałatki świetnie sprawdzi się filet z indyka.
podczas marynowania filetów możesz użyć dowolnych przypraw. Dzięki temu bułki będą miały pikantny smak.
jeśli nie możesz kupić mozzarelli w kulkach w sklepie, możesz użyć tego sera w postaci jednej dużej kulki. Należy go pokroić w cienkie półkola.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma on dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g