cudo z twarogiem

ze zwykłych produktów, szybki, prosty i bardzo smaczny! Cudu z twarogiem to narodowy dagestański przepis na placki z przaśnego ciasta z nadzieniem twarogowym. Przy minimalnym zestawie składników uzyskuje się obfite cienkie zamknięte placki. Smażą cud na suchej patelni, gotowe są smarowane olejem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 34 % 14 g
węglowodany 46 % 19 g
230 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cud z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę. Niech będzie dużo zieleni, możesz wziąć dowolną: kolendrę, szpinak, szczaw, pokrzywę, którą znajdziesz. Znalazłam tylko koperek i pietruszkę. Jeśli warzywa mają aktywny smak, weź je mniej. Wybierz twaróg wysokiej jakości, bez dodatków, im bardziej tłusty, tym smaczniejsze będą ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź miskę, wlej do niej mąkę. Dodaj sól, olej i wodę, zagniataj ciasto. Najpierw mieszam w misce łyżką, a potem kontynuuję na stole. Mąka może potrzebować różnych ilości, patrz stan ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie, lubię też uderzać o stół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz pozwól ciastu odpocząć, co najmniej dwadzieścia minut. W tym czasie mąka wchłonie całą wodę i utworzy gluten, dzięki czemu ciasto będzie łatwe w obróbce. Włóż ciasto do miski, posyp mąką i przykryj ręcznikiem. Możesz również owinąć go folią i zostawić bezpośrednio na stole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Włóż twaróg do miski i zetrzyj go tłuczkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warzywa dobrze opłucz, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj warzywa, sodę i sól do twarogu, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Tymczasem ciasto jest również gotowe do użycia. Podziel go na kulki wielkości piłki do tenisa stołowego.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozwałkuj każdą kulkę wałkiem do ciasta w kółko o grubości 2-3 mm.rozwałkowuję na posypanej mąką desce, zamiast mąki możesz posmarować powierzchnię niewielką ilością oleju roślinnego.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż łyżkę deserową nadzienia na połowie ciasta, spłaszcz cienką warstwą, cofając się o centymetr od krawędzi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj drugą połową ciasta. Ściśnij krawędzie widelcem, jak pokazano na zdjęciu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Radzę zrobić półfabrykaty z całego ciasta przed upieczeniem naszych cudów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozłóż dwie tortille na suchej patelni, bez oleju!!!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kiedy jedna strona zacznie się rumienić, Odwróć na drugą. Smażyć cudem szybko, wystarczy dwie minuty z każdej strony.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż jeszcze gorące tortille na talerzu i obficie posmaruj masłem. Podawaj natychmiast, gorące i maślane. Smacznego!

nadzienie do cudu jest najczęściej solone-ziemniaki, mięso, Dynia, warzywa, ser i, jak w tym przepisie, twarożek.

aby ugotować cud z mięsem, weź mięso mielone z cebulą jako nadzienie. Czas gotowania należy wydłużyć. Do nadzienia z ziemniaków należy go ugotować i zrobić gęste jednorodne tłuczone ziemniaki, można dodać startego sera.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal / 100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy