skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cud z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Przesiej mąkę. Niech będzie dużo zieleni, możesz wziąć dowolną: kolendrę, szpinak, szczaw, pokrzywę, którą znajdziesz. Znalazłam tylko koperek i pietruszkę. Jeśli warzywa mają aktywny smak, weź je mniej. Wybierz twaróg wysokiej jakości, bez dodatków, im bardziej tłusty, tym smaczniejsze będą ciasta.
Krok 2:
Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Weź miskę, wlej do niej mąkę. Dodaj sól, olej i wodę, zagniataj ciasto. Najpierw mieszam w misce łyżką, a potem kontynuuję na stole. Mąka może potrzebować różnych ilości, patrz stan ciasta.
Krok 3:
Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie, gładkie, lubię też uderzać o stół.
Krok 4:
Teraz pozwól ciastu odpocząć, co najmniej dwadzieścia minut. W tym czasie mąka wchłonie całą wodę i utworzy gluten, dzięki czemu ciasto będzie łatwe w obróbce. Włóż ciasto do miski, posyp mąką i przykryj ręcznikiem. Możesz również owinąć go folią i zostawić bezpośrednio na stole.
Krok 5:
Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Włóż twaróg do miski i zetrzyj go tłuczkiem.
Krok 6:
Warzywa dobrze opłucz, osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Dodaj warzywa, sodę i sól do twarogu, wymieszaj. Nadzienie jest gotowe.
Krok 8:
Tymczasem ciasto jest również gotowe do użycia. Podziel go na kulki wielkości piłki do tenisa stołowego.
Krok 9:
Rozwałkuj każdą kulkę wałkiem do ciasta w kółko o grubości 2-3 mm.rozwałkowuję na posypanej mąką desce, zamiast mąki możesz posmarować powierzchnię niewielką ilością oleju roślinnego.
Krok 10:
Połóż łyżkę deserową nadzienia na połowie ciasta, spłaszcz cienką warstwą, cofając się o centymetr od krawędzi.
Krok 11:
Przykryj drugą połową ciasta. Ściśnij krawędzie widelcem, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 12:
Radzę zrobić półfabrykaty z całego ciasta przed upieczeniem naszych cudów.
Krok 13:
Dobrze rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozłóż dwie tortille na suchej patelni, bez oleju!!!
Krok 14:
Kiedy jedna strona zacznie się rumienić, Odwróć na drugą. Smażyć cudem szybko, wystarczy dwie minuty z każdej strony.
Krok 15:
Połóż jeszcze gorące tortille na talerzu i obficie posmaruj masłem. Podawaj natychmiast, gorące i maślane. Smacznego!
nadzienie do cudu jest najczęściej solone-ziemniaki, mięso, Dynia, warzywa, ser i, jak w tym przepisie, twarożek.
aby ugotować cud z mięsem, weź mięso mielone z cebulą jako nadzienie. Czas gotowania należy wydłużyć. Do nadzienia z ziemniaków należy go ugotować i zrobić gęste jednorodne tłuczone ziemniaki, można dodać startego sera.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal / 100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g