skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pierś z kurczaka w cieście na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli nie bierzesz filetów, usuń skórę i kości z piersi. Lepiej jest oczywiście użyć gotowego fileta z piersi kurczaka i nie zamrożonego, ale schłodzonego. Jeśli pierś jest zbyt gruba, pokrój ją wzdłuż na pół, w przeciwnym razie może się nie usmażyć. Każdy olej roślinny jest odpowiedni, ale aby się nie przypalił, musi być rafinowany.
Krok 2:
Wbij jajko do miski, połącz z mlekiem. Zamiast mleka możesz wziąć dowolny płynny produkt mleczny, ponieważ używamy go do przygotowania ciasta. Może to być kefir, jogurt, a nawet woda, nawet gazowana. Wymieszaj wszystko widelcem, lekko soląc.
Krok 3:
Przesiej mąkę. Konieczne jest przesianie-dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne. Jeśli chodzi o mąkę, może być również inna iw zależności od tego okaże się inny smak gotowego dania. Mąka może być ryżem, gryką i płatkami owsianymi.
Krok 4:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i wolne od grudek.
Krok 5:
Umyj piersi, osusz, w razie potrzeby pokrój wzdłuż. Nie musisz go solić, w przeciwnym razie mięso okaże się suche. Będziemy mieli ciasto solone, więc danie nie będzie mdłe.
Krok 6:
Włóż pierś z kurczaka do płynnego ciasta i zanurz ją kilka razy, aby ciasto dobrze się na nim utrwaliło.
Krok 7:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Po raz kolejny zauważam, że olej może być dowolny: zwykły słonecznik, kukurydza i oliwka. W dobrze rozgrzanym oleju delikatnie ułóż pierś w cieście. Prawdopodobnie będą plamy, więc natychmiast zmniejsz trochę ciepło. Smaż przez około 7 minut.
Krok 8:
Ostrożnie odwróć smażoną pierś i ugotuj z drugiej strony również przez około 7 minut. Spójrz na grubość piersi, więc możesz powtórzyć Pieczenie przez kolejne 5 minut z każdej strony. Ciasto jest bardzo chrupiące, a mięso jest delikatne i soczyste.
Krok 9:
Podawaj gotowe danie natychmiast gorące, gdy jest chrupiące i aromatyczne. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g