pierś z kurczaka w cieście na patelni

delikatny, soczysty kurczak w bardzo chrupiącym cieście! Potrawy w cieście są chyba najsmaczniejsze. A ta pierś z kurczaka jest bardzo delikatna i soczysta, w lekkim, przewiewnym, chrupiącym cieście. Przygotowanie dania jest proste, a zwykły kurczak wygląda w nim bardzo oryginalnie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 14 g
tłuszcze 58 % 26 g
węglowodany 11 % 5 g
306 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierś z kurczaka w cieście na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jeśli nie bierzesz filetów, usuń skórę i kości z piersi. Lepiej jest oczywiście użyć gotowego fileta z piersi kurczaka i nie zamrożonego, ale schłodzonego. Jeśli pierś jest zbyt gruba, pokrój ją wzdłuż na pół, w przeciwnym razie może się nie usmażyć. Każdy olej roślinny jest odpowiedni, ale aby się nie przypalił, musi być rafinowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajko do miski, połącz z mlekiem. Zamiast mleka możesz wziąć dowolny płynny produkt mleczny, ponieważ używamy go do przygotowania ciasta. Może to być kefir, jogurt, a nawet woda, nawet gazowana. Wymieszaj wszystko widelcem, lekko soląc.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę. Konieczne jest przesianie-dzięki temu ciasto będzie bardziej przewiewne. Jeśli chodzi o mąkę, może być również inna iw zależności od tego okaże się inny smak gotowego dania. Mąka może być ryżem, gryką i płatkami owsianymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie i wolne od grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj piersi, osusz, w razie potrzeby pokrój wzdłuż. Nie musisz go solić, w przeciwnym razie mięso okaże się suche. Będziemy mieli ciasto solone, więc danie nie będzie mdłe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż pierś z kurczaka do płynnego ciasta i zanurz ją kilka razy, aby ciasto dobrze się na nim utrwaliło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Po raz kolejny zauważam, że olej może być dowolny: zwykły słonecznik, kukurydza i oliwka. W dobrze rozgrzanym oleju delikatnie ułóż pierś w cieście. Prawdopodobnie będą plamy, więc natychmiast zmniejsz trochę ciepło. Smaż przez około 7 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie odwróć smażoną pierś i ugotuj z drugiej strony również przez około 7 minut. Spójrz na grubość piersi, więc możesz powtórzyć Pieczenie przez kolejne 5 minut z każdej strony. Ciasto jest bardzo chrupiące, a mięso jest delikatne i soczyste.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotowe danie natychmiast gorące, gdy jest chrupiące i aromatyczne. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy