kotlet hamburgerowy

soczysty i delikatny kotlet sprawi, że domowy Hamburger będzie smaczniejszy. Ponieważ to właściwie ugotowany kotlet jest gwarancją pysznego hamburgera. Takie kotlety służą do składania wszelkiego rodzaju hamburgerów. Są zbierane w domu, przygotowywane w naturze itp. Podawane są na każdy rodzaj posiłku, aw święta, zabierane do pracy lub na piknik.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 19 g
tłuszcze 50 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
251 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlet hamburgerowy? Przygotuj mięso do mięsa mielonego, a jest to wołowina dobrej jakości i świeża. Jeśli w kawałku są żyły i wszystko, co sprawi, że mięso mielone będzie niskiej jakości, usuń to wszystko za pomocą ostrego noża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Tak powinno wyglądać mięso do zmielenia na mięso mielone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój go na małe kawałki. Oznacza to, że swobodnie wchodzą do środka do mielenia wołowiny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Miałem to blender zanurzeniowy. Włożyłam do niego kawałki wołowiny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I zmiel je, dodając trochę tłuszczu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jeśli chcesz idealnego burgera, nie dodawaj do niego wielu dodatkowych produktów, takich jak cebula itp.Ponieważ solimy na końcu, tj. przed smażeniem, mięso mielone doprawiamy tylko mielonym pieprzem. I lepiej, jeśli teraz przemycisz go młynarzem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jeśli masz jeszcze dużo pracy do zrobienia, powiedzmy, bułek, wyślij mięso mielone do lodówki. A następnie (przed smażeniem) sól do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj wszystko i podziel mięso mielone na równe części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie uformuj bardziej konkretne półfabrykaty do smażenia, używając dowolnych przydatnych środków. Grubość kotletów powinna wynosić co najmniej 1,5 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie ułóż półfabrykaty w stos, przeplatając pergaminem i ponownie Wyślij do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 10 minutach umieść patelnię na gazie-pozwól jej się rozgrzać. Jeśli jest dobrze podgrzany, wlej do niego kilka łyżek oleju roślinnego. Pozwól też się rozgrzać, a dopiero potem ostrożnie ułóż kotlety za pomocą szpatułki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Grilluj z każdej strony przez 5-7 minut, obracając raz i gotuj resztę, aby złożyć hamburgera.

i więcej porad

aby kotlet był soczysty i delikatny, sam ugotuj mięso mielone, nie używaj zakupionego.

mięso mielone powinno być teksturowane, tj. nie trzeba go bardzo drobno mielić.

weź tylko świeże mięso-najlepiej marmurkową wołowinę, ale możesz wziąć inne rodzaje mięsa.

dodaj tłuszcz, utrzymuj właściwy stosunek-80 procent mięsa na 20-tłuszczu.

zagnieść mięso mielone rękami, uderzając je o powierzchnię stołu lub deski.
ręce nie przykleją się do mięsa mielonego, jeśli zostaną zwilżone wodą.

podczas formowania kotletów użyj prasy do gotowania lub pierścienia, w ostateczności – Wytnij okrąg z plastikowej butelki.

grubość kotleta nie powinna przekraczać 1,5 cm i ważyć nie więcej niż 200 g.
wysyłając kotlety do smażenia, zrób półfabrykat nieco większy niż rozmiar bułki.

podczas gdy wszystko gotujesz do złożenia hamburgera, trzymaj paszteciki na zimno, w przeciwnym razie tłuszcz spłynie, a kształt pasztecika się zepsuje.

solone hamburgery przed smażeniem, w przeciwnym razie okażą się szorstkie.

podczas smażenia kotleta dotykaj go mniej - nie obracaj go często. Im mniej ich dotykasz, tym bardziej są soczyste.

możesz użyć nie tylko patelni, ale także innych odpowiednich naczyń.

nie smaż przez długi czas-wystarczy 5-8 minut.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gruby brzuch - 897   kcal/100g

Podobne przepisy