skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlet hamburgerowy? Przygotuj mięso do mięsa mielonego, a jest to wołowina dobrej jakości i świeża. Jeśli w kawałku są żyły i wszystko, co sprawi, że mięso mielone będzie niskiej jakości, usuń to wszystko za pomocą ostrego noża.
Krok 2:
Tak powinno wyglądać mięso do zmielenia na mięso mielone.
Krok 3:
Pokrój go na małe kawałki. Oznacza to, że swobodnie wchodzą do środka do mielenia wołowiny.
Krok 4:
Miałem to blender zanurzeniowy. Włożyłam do niego kawałki wołowiny.
Krok 5:
I zmiel je, dodając trochę tłuszczu.
Krok 6:
Jeśli chcesz idealnego burgera, nie dodawaj do niego wielu dodatkowych produktów, takich jak cebula itp.Ponieważ solimy na końcu, tj. przed smażeniem, mięso mielone doprawiamy tylko mielonym pieprzem. I lepiej, jeśli teraz przemycisz go młynarzem.
Krok 7:
Jeśli masz jeszcze dużo pracy do zrobienia, powiedzmy, bułek, wyślij mięso mielone do lodówki. A następnie (przed smażeniem) sól do smaku.
Krok 8:
Wymieszaj wszystko i podziel mięso mielone na równe części.
Krok 9:
Następnie uformuj bardziej konkretne półfabrykaty do smażenia, używając dowolnych przydatnych środków. Grubość kotletów powinna wynosić co najmniej 1,5 cm.
Krok 10:
Ostrożnie ułóż półfabrykaty w stos, przeplatając pergaminem i ponownie Wyślij do lodówki.
Krok 11:
Po 10 minutach umieść patelnię na gazie-pozwól jej się rozgrzać. Jeśli jest dobrze podgrzany, wlej do niego kilka łyżek oleju roślinnego. Pozwól też się rozgrzać, a dopiero potem ostrożnie ułóż kotlety za pomocą szpatułki.
Krok 12:
Grilluj z każdej strony przez 5-7 minut, obracając raz i gotuj resztę, aby złożyć hamburgera.
i więcej porad
aby kotlet był soczysty i delikatny, sam ugotuj mięso mielone, nie używaj zakupionego.
mięso mielone powinno być teksturowane, tj. nie trzeba go bardzo drobno mielić.
weź tylko świeże mięso-najlepiej marmurkową wołowinę, ale możesz wziąć inne rodzaje mięsa.
dodaj tłuszcz, utrzymuj właściwy stosunek-80 procent mięsa na 20-tłuszczu.
zagnieść mięso mielone rękami, uderzając je o powierzchnię stołu lub deski.
ręce nie przykleją się do mięsa mielonego, jeśli zostaną zwilżone wodą.
podczas formowania kotletów użyj prasy do gotowania lub pierścienia, w ostateczności – Wytnij okrąg z plastikowej butelki.
grubość kotleta nie powinna przekraczać 1,5 cm i ważyć nie więcej niż 200 g.
wysyłając kotlety do smażenia, zrób półfabrykat nieco większy niż rozmiar bułki.
podczas gdy wszystko gotujesz do złożenia hamburgera, trzymaj paszteciki na zimno, w przeciwnym razie tłuszcz spłynie, a kształt pasztecika się zepsuje.
solone hamburgery przed smażeniem, w przeciwnym razie okażą się szorstkie.
podczas smażenia kotleta dotykaj go mniej - nie obracaj go często. Im mniej ich dotykasz, tym bardziej są soczyste.
możesz użyć nie tylko patelni, ale także innych odpowiednich naczyń.
nie smaż przez długi czas-wystarczy 5-8 minut.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gruby brzuch - 897 kcal/100g