skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Należy to zrobić nawet do przygotowania ciast, po pierwsze, aby uniknąć dostania się do ciasta różnego rodzaju zanieczyszczeń i zanieczyszczeń z mąką, a po drugie, mąkę należy nasycić tlenem, aby ciasta były bardziej miękkie.
Krok 2:
Dodaj sól do miski z mąką i wlej olej roślinny i wodę. Najpierw wymieszaj łyżką bezpośrednio w misce.
Krok 3:
Następnie rozłóż lepką masę na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, włóż je z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut na stole. W razie potrzeby, podczas gdy ciasto "odpoczywa", możesz przygotować warzywa do nadzienia. Zrobiłem proste tortille, bez nadzienia.
Krok 4:
"wypoczęte" ciasto dzielimy na kilka kawałków w zależności od pożądanej ilości i wielkości przygotowanych ciast. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanym mąką stole w cienką okrągłą warstwę.
Krok 5:
Aby ciasta były piękniejsze i bardziej równomierne, można je wyciąć na talerzu.
Krok 6:
Tortille można smażyć na suchej patelni lub na oleju roślinnym, w zależności od preferencji smakowych. W pierwszym przypadku okażą się bardziej suche i chrupiące, ale na gorąco można je posmarować masłem dla większej miękkości i przyjemnego aromatu, aw drugim przypadku ciasta będą miękkie i rumiane.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię, smaż ciasta na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, przez 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Jeśli ciasto na tortillach zacznie puchnąć, możesz zrobić kilka nakłuć widelcem.
Krok 8:
Wyjmij tortille z patelni na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju wsiąkł w papier. Przenieś ciasta do naczynia do podania i podawaj ze śmietaną i świeżymi warzywami. ziołami lub jako substytut chleba do pierwszego lub gorącego. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g