tortille na wodzie i mące na patelni

dobra alternatywa dla nudnego chleba! Spędzając minimum składników i czasu, możesz smażyć proste ciasta, które można podawać nie tylko zamiast chleba do zupy lub drugiego, ale nawet ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem do herbaty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 76 % 41 g
248 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Przesiej mąkę pszenną do głębokiej miski. Należy to zrobić nawet do przygotowania ciast, po pierwsze, aby uniknąć dostania się do ciasta różnego rodzaju zanieczyszczeń i zanieczyszczeń z mąką, a po drugie, mąkę należy nasycić tlenem, aby ciasta były bardziej miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sól do miski z mąką i wlej olej roślinny i wodę. Najpierw wymieszaj łyżką bezpośrednio w misce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie rozłóż lepką masę na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie ciasta rękami. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, włóż je z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut na stole. W razie potrzeby, podczas gdy ciasto "odpoczywa", możesz przygotować warzywa do nadzienia. Zrobiłem proste tortille, bez nadzienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    "wypoczęte" ciasto dzielimy na kilka kawałków w zależności od pożądanej ilości i wielkości przygotowanych ciast. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na posypanym mąką stole w cienką okrągłą warstwę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby ciasta były piękniejsze i bardziej równomierne, można je wyciąć na talerzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tortille można smażyć na suchej patelni lub na oleju roślinnym, w zależności od preferencji smakowych. W pierwszym przypadku okażą się bardziej suche i chrupiące, ale na gorąco można je posmarować masłem dla większej miękkości i przyjemnego aromatu, aw drugim przypadku ciasta będą miękkie i rumiane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię, smaż ciasta na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, przez 2 minuty z każdej strony, aż się zarumienią. Jeśli ciasto na tortillach zacznie puchnąć, możesz zrobić kilka nakłuć widelcem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij tortille z patelni na ręcznik papierowy, aby nadmiar oleju wsiąkł w papier. Przenieś ciasta do naczynia do podania i podawaj ze śmietaną i świeżymi warzywami. ziołami lub jako substytut chleba do pierwszego lub gorącego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy