omlet z pomidorami na patelni

delikatne, rozpływające się w ustach, podstawowe danie śniadaniowe! Zwiewny, nieważki omlet na mleku z duszonymi pomidorami sprawi, że twój dzień! Myślę, że to danie można już uznać za klasykę. Nie będzie trudno sobie z tym poradzić: dosłownie 10-12 minut, a idealny towarzysz porannej kawy jest gotowy!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 11 % 2 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z pomidorami na patelni? Najpierw przygotujemy wszystkie niezbędne składniki, aby nie rozpraszać się podczas gotowania. Pomidory lepiej wybrać dojrzałe i pachnące. Usuniemy z nich skórę, aby omlet był delikatniejszy. Dobrze, jeśli jajka mają czas na przyjęcie temperatury pokojowej. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, do której jesteś przyzwyczajony. Mam stalową patelnię, ale bezpieczniej będzie wziąć aluminiową z nieprzywierającą powłoką.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory pod bieżącą wodą i wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórze. Mam letnie, dojrzałe pomidory, więc Skórka z nich łatwo się zdjęła. Jeśli nie jest dobrze usuwany, przenieś pomidory do głębokiej żaroodpornej miski i zalej wrzącą wodą, aby pomidory były całkowicie pokryte wodą. Po 2-3 minutach skóra powinna lepiej oddzielić się od miazgi. Usuń łodygę z pomidorów i pokrój w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej i ułóż pomidory. Uwaga: prawdopodobnie będą plamy! Możesz natychmiast przykryć patelnię pokrywką, gdy przejdą. Dusić pomidory przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinny stać się miękkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie przygotujemy jajka. Ubij jajka umyte pod bieżącą wodą trzepaczką, aż utworzą się bąbelki. Sól i pieprz do smaku. Następnie wlej mleko i ponownie wymieszaj mieszaninę trzepaczką. Mleko nada omletowi niespotykaną delikatność.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś jajka na patelnię i natychmiast przykryj. Ogień jest średni. Uwaga: omlet gotuje się przez 3-5 minut pod pokrywką, bez wyjmowania go, aż danie będzie gotowe! Możesz lekko otworzyć i ocenić stopień gotowości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy jajka są dobrze ustawione i nie ma już płynu na powierzchni, omlet jest gotowy. Zdejmij go z ognia. Tak czy inaczej, omlet odpadnie i jest nieunikniony. Możemy tylko trochę oszukać i pozostawić patelnię na kolejne 2 minuty pod zamkniętą pokrywką. Wtedy straty wysokości będą minimalne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie możesz mieć czas na posiekanie świeżych ziół do podania lub poprosić ekspres do kawy o zaparzenie filiżanki aromatycznego espresso :)

jak wspaniale jest mieć tak proste, ale fajne przepisy na pyszne śniadania! Czasami zapominasz o nich w pogoni za rogalikami migdałowymi i deserami z nasionami chia :) ale od tego i szczęśliwszego, niechcący, pamiętaj o nich i gotuj dla swoich bliskich!

smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy