skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet z pomidorami na patelni? Najpierw przygotujemy wszystkie niezbędne składniki, aby nie rozpraszać się podczas gotowania. Pomidory lepiej wybrać dojrzałe i pachnące. Usuniemy z nich skórę, aby omlet był delikatniejszy. Dobrze, jeśli jajka mają czas na przyjęcie temperatury pokojowej. Weź mleko o dowolnej zawartości tłuszczu, do której jesteś przyzwyczajony. Mam stalową patelnię, ale bezpieczniej będzie wziąć aluminiową z nieprzywierającą powłoką.
Krok 2:
Umyj pomidory pod bieżącą wodą i wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na skórze. Mam letnie, dojrzałe pomidory, więc Skórka z nich łatwo się zdjęła. Jeśli nie jest dobrze usuwany, przenieś pomidory do głębokiej żaroodpornej miski i zalej wrzącą wodą, aby pomidory były całkowicie pokryte wodą. Po 2-3 minutach skóra powinna lepiej oddzielić się od miazgi. Usuń łodygę z pomidorów i pokrój w drobną kostkę.
Krok 3:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej i ułóż pomidory. Uwaga: prawdopodobnie będą plamy! Możesz natychmiast przykryć patelnię pokrywką, gdy przejdą. Dusić pomidory przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Powinny stać się miękkie.
Krok 4:
W tym czasie przygotujemy jajka. Ubij jajka umyte pod bieżącą wodą trzepaczką, aż utworzą się bąbelki. Sól i pieprz do smaku. Następnie wlej mleko i ponownie wymieszaj mieszaninę trzepaczką. Mleko nada omletowi niespotykaną delikatność.
Krok 5:
Przenieś jajka na patelnię i natychmiast przykryj. Ogień jest średni. Uwaga: omlet gotuje się przez 3-5 minut pod pokrywką, bez wyjmowania go, aż danie będzie gotowe! Możesz lekko otworzyć i ocenić stopień gotowości.
Krok 6:
Gdy jajka są dobrze ustawione i nie ma już płynu na powierzchni, omlet jest gotowy. Zdejmij go z ognia. Tak czy inaczej, omlet odpadnie i jest nieunikniony. Możemy tylko trochę oszukać i pozostawić patelnię na kolejne 2 minuty pod zamkniętą pokrywką. Wtedy straty wysokości będą minimalne.
Krok 7:
W tym czasie możesz mieć czas na posiekanie świeżych ziół do podania lub poprosić ekspres do kawy o zaparzenie filiżanki aromatycznego espresso :)
jak wspaniale jest mieć tak proste, ale fajne przepisy na pyszne śniadania! Czasami zapominasz o nich w pogoni za rogalikami migdałowymi i deserami z nasionami chia :) ale od tego i szczęśliwszego, niechcący, pamiętaj o nich i gotuj dla swoich bliskich!
smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g