skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć szaszłyki z makreli na ruszcie na grillu? Jeśli używasz mrożonej ryby, najpierw musisz ją rozmrozić w temperaturze pokojowej (do szybkiego rozmrażania możesz umieścić makrelę w zimnej wodzie). Odetnij głowy i ogony (usuń wnętrze, jeśli takie istnieją), dobrze umyj tusze pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty.
Krok 2:
W osobnym małym pojemniku dodaj jedną łyżkę miodu, mieloną czerwoną paprykę i pachnącą. W razie potrzeby możesz również dodać chili. Przełóż czosnek przez prasę i wyślij tam.
Krok 3:
Wyciśnij sok z połowy dużej cytryny na talerz z miodem, czosnkiem i przyprawami, wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Wyciśniętą cytrynę pokrój losowo na średnie kawałki.
Krok 4:
Posiekaj warzywa niezbyt drobno. W przepisie wykorzystano świeżą kolendrę i kilka gałązek tymianku. Pietruszka lub bazylia działają bardzo dobrze.
Krok 5:
Wyślij warzywa do marynaty i wszystko ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Natrzyj rybę marynatą ze wszystkich stron i wewnątrz brzucha.
Krok 7:
Napełnij tusze makreli pokrojoną cytryną i kilkoma gałązkami zieleni.
Krok 8:
Połóż każdą tuszę na folii.
Krok 9:
Dobrze owinąć rybę i wysłać do lodówki na co najmniej pół godziny.
Krok 10:
Rozpal grill, poczekaj, aż pali się w nim drewno opałowe. Następnie istnieją dwa sposoby gotowania makreli. Można go upiec w folii na ruszcie lub bez. Jeśli jesteś miłośnikiem wyraźnego smaku i zapachu mgły, folię należy usunąć. Usuń warzywa z ryby tak bardzo, jak to możliwe, ponieważ mogą się bardzo przypalić podczas gotowania. Dobrze nasmaruj ruszt olejem roślinnym, połóż na nim makrelę i wyślij na węgle.
Krok 11:
Piecz makrele, od czasu do czasu obracając ruszt, aż będą ugotowane (zajmie to około dwudziestu do trzydziestu minut). Ciepło w grillu nie powinno być silne, w przeciwnym razie istnieje możliwość, że delikatna skóra ryby spali się, a mięso w środku pozostanie surowe.
szaszłyki z makreli na ruszcie na grillu są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Schłodzona ryba nie traci soczystości i jasności smaku!
zimne szaszłyki z makreli można podawać z cienko pokrojonymi plasterkami cytryny.
koniecznie spróbuj makreli na grillu, jest zdrowa, smaczna i satysfakcjonująca!
smacznego!
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g