szaszłyki z makreli na ruszcie na grillu

niesamowicie pachnąca i bardzo soczysta ryba! Makrela gotowana na ruszcie na grillu zachwyci cię swoim jasnym smakiem! Dzięki zapachowi mgiełki danie staje się jeszcze bardziej apetyczne. Możesz marynować taką rybę nie dłużej niż pół godziny, a to duży plus, jeśli nagle pojawiła się decyzja o rozpaleniu grilla!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 7 % 2 g
162 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć szaszłyki z makreli na ruszcie na grillu? Jeśli używasz mrożonej ryby, najpierw musisz ją rozmrozić w temperaturze pokojowej (do szybkiego rozmrażania możesz umieścić makrelę w zimnej wodzie). Odetnij głowy i ogony (usuń wnętrze, jeśli takie istnieją), dobrze umyj tusze pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do marynaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym małym pojemniku dodaj jedną łyżkę miodu, mieloną czerwoną paprykę i pachnącą. W razie potrzeby możesz również dodać chili. Przełóż czosnek przez prasę i wyślij tam.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciśnij sok z połowy dużej cytryny na talerz z miodem, czosnkiem i przyprawami, wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie. Wyciśniętą cytrynę pokrój losowo na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa niezbyt drobno. W przepisie wykorzystano świeżą kolendrę i kilka gałązek tymianku. Pietruszka lub bazylia działają bardzo dobrze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij warzywa do marynaty i wszystko ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natrzyj rybę marynatą ze wszystkich stron i wewnątrz brzucha.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij tusze makreli pokrojoną cytryną i kilkoma gałązkami zieleni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż każdą tuszę na folii.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze owinąć rybę i wysłać do lodówki na co najmniej pół godziny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozpal grill, poczekaj, aż pali się w nim drewno opałowe. Następnie istnieją dwa sposoby gotowania makreli. Można go upiec w folii na ruszcie lub bez. Jeśli jesteś miłośnikiem wyraźnego smaku i zapachu mgły, folię należy usunąć. Usuń warzywa z ryby tak bardzo, jak to możliwe, ponieważ mogą się bardzo przypalić podczas gotowania. Dobrze nasmaruj ruszt olejem roślinnym, połóż na nim makrelę i wyślij na węgle.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz makrele, od czasu do czasu obracając ruszt, aż będą ugotowane (zajmie to około dwudziestu do trzydziestu minut). Ciepło w grillu nie powinno być silne, w przeciwnym razie istnieje możliwość, że delikatna skóra ryby spali się, a mięso w środku pozostanie surowe.

szaszłyki z makreli na ruszcie na grillu są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Schłodzona ryba nie traci soczystości i jasności smaku!
zimne szaszłyki z makreli można podawać z cienko pokrojonymi plasterkami cytryny.

koniecznie spróbuj makreli na grillu, jest zdrowa, smaczna i satysfakcjonująca!

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonych, ale świeżych ryb, w przeciwnym razie gotowa ryba może być sucha.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy