skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić curry z ryżem? Przygotuj niezbędne składniki. Ryż basmati można zastąpić dobrym ryżem długoziarnistym gotowanym na parze. Mam rosół z kurczaka, nadaje się również warzywo. Dobrą alternatywą dla masła byłoby ghee.
Krok 2:
Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Zmieniaj wodę, aż będzie czysta. W ten sposób usuniemy substancje skrobiowe z ziaren, a gotowy ryż okaże się kruchy. Połóż ryż na czystej szmatce do wyschnięcia.
Krok 3:
Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę. Obierz również czosnek, pokrój w plastry. Jeśli chcesz, aby czosnek był obecny w gotowym naczyniu, zetrzyj go na drobnej tarce.
Krok 4:
Obierz korzeń imbiru, posiekaj na drobnej tarce lub drobno posiekaj.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej masło. Tutaj możesz dodać świeże liście curry i smażyć je, aż będą przezroczyste i chrupiące, a następnie wyjąć z patelni. Nadadzą olejowi dodatkowy smak i aromat. Umieść posiekaną cebulę na patelni. Na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, smaż cebulę, aż będzie do połowy ugotowana, około 5 minut.
Krok 6:
Posyp przyprawy: curry, mieloną kolendrę, pieprz i sól. Smaż, często mieszając, aby przyprawy ujawniły swój smak. Dodając przyprawy, kieruj się swoim smakiem, zmniejszając lub zwiększając ich ilość.
Krok 7:
Dodaj czosnek i imbir. Gotuj, mieszając, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty. Usuń ząbki czosnku z patelni. Jeśli jest starty, wymieszaj z cebulą i imbirem.
Krok 8:
Umieść umyty i wysuszony ryż na patelni. Ciągle mieszając smaż ziarna w aromatycznym oleju przez 3-4 minuty.
Krok 9:
Napełnij ryż bulionem. Określ ilość płynu na podstawie zaleceń dotyczących gotowania na opakowaniu zbóż. Gotowałem w proporcji 1: 1,5 (1 część ryżu i 1,5 części bulionu). Ryż powinien być całkowicie pokryty bulionem. Zwiększ ciepło, zagotuj ryż.
Krok 10:
Przykryj patelnię i gotuj ryż na małym ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie, około 15 do 17 minut. Ryż powinien stać się miękki, ale nie zgniły.
Krok 11:
Pozostaw ryż pod przykryciem na wyłączonej kuchence na kolejne 5 minut. Gotowy ryż delikatnie wymieszaj, zbierając go od boków patelni do środka.
Krok 12:
Podczas serwowania możesz udekorować curry z ryżem pierścieniami chili, natką pietruszki lub kolendrą i, w razie potrzeby, prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ryż basmati - 347 kcal/100g