curry z ryżem

kruchy, jasny, pikantny, niesamowicie aromatyczny! Curry z ryżem ma jasny, bogaty smak dzięki bogatemu bukietowi przypraw. Główna przyprawa nadaje niepowtarzalny aromat i piękny kolor. Jest to niezależne danie i doskonały pikantny dodatek do mięsa, drobiu lub ryb!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 74 % 23 g
143 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić curry z ryżem? Przygotuj niezbędne składniki. Ryż basmati można zastąpić dobrym ryżem długoziarnistym gotowanym na parze. Mam rosół z kurczaka, nadaje się również warzywo. Dobrą alternatywą dla masła byłoby ghee.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz kilka razy w zimnej wodzie. Zmieniaj wodę, aż będzie czysta. W ten sposób usuniemy substancje skrobiowe z ziaren, a gotowy ryż okaże się kruchy. Połóż ryż na czystej szmatce do wyschnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wstępnie obraną cebulę w drobną kostkę. Obierz również czosnek, pokrój w plastry. Jeśli chcesz, aby czosnek był obecny w gotowym naczyniu, zetrzyj go na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz korzeń imbiru, posiekaj na drobnej tarce lub drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej masło. Tutaj możesz dodać świeże liście curry i smażyć je, aż będą przezroczyste i chrupiące, a następnie wyjąć z patelni. Nadadzą olejowi dodatkowy smak i aromat. Umieść posiekaną cebulę na patelni. Na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, smaż cebulę, aż będzie do połowy ugotowana, około 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp przyprawy: curry, mieloną kolendrę, pieprz i sól. Smaż, często mieszając, aby przyprawy ujawniły swój smak. Dodając przyprawy, kieruj się swoim smakiem, zmniejszając lub zwiększając ich ilość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek i imbir. Gotuj, mieszając, aż zacznie pachnieć, około 1 minuty. Usuń ząbki czosnku z patelni. Jeśli jest starty, wymieszaj z cebulą i imbirem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść umyty i wysuszony ryż na patelni. Ciągle mieszając smaż ziarna w aromatycznym oleju przez 3-4 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij ryż bulionem. Określ ilość płynu na podstawie zaleceń dotyczących gotowania na opakowaniu zbóż. Gotowałem w proporcji 1: 1,5 (1 część ryżu i 1,5 części bulionu). Ryż powinien być całkowicie pokryty bulionem. Zwiększ ciepło, zagotuj ryż.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj patelnię i gotuj ryż na małym ogniu, aż płyn całkowicie się wchłonie, około 15 do 17 minut. Ryż powinien stać się miękki, ale nie zgniły.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozostaw ryż pod przykryciem na wyłączonej kuchence na kolejne 5 minut. Gotowy ryż delikatnie wymieszaj, zbierając go od boków patelni do środka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podczas serwowania możesz udekorować curry z ryżem pierścieniami chili, natką pietruszki lub kolendrą i, w razie potrzeby, prażonymi orzechami nerkowca. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ryż basmati - 347   kcal/100g

Podobne przepisy