skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W przestronnej misce połącz jajka z cukrem.
Krok 2:
Dodaj do nich miękki twaróg i wlej kefir. Jeśli nie chcesz, aby kawałki twarogu były wyczuwalne w gotowych naleśnikach, polecam przepuścić je przez sito. Chociaż wydaje mi się, że z ziarnami twarogu okazuje się bardziej naturalny.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę, sodę i wanilinę do miski.
Krok 4:
Mieszaj ręcznie lub mikserem, aż będzie gładka. Ciasto powinno być wystarczająco grube, aby wygodnie było upiec naleśniki. Jeśli twoim zdaniem ciasto jest cienkie, możesz dodać trochę więcej mąki.
Krok 5:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię rozgrzaną do gorącej. Łyżką wyłożyć trochę ciasta na patelnię. smażyć przez minutę na średnim ogniu.
Krok 6:
Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony.
Krok 7:
Ułóż gotowe naleśniki na serwetkach, aby wchłonąć nadmiar oleju. Ostudzić trochę i podawać z dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
ten przepis jest dedykowany wszystkim miłośnikom naleśników śniadaniowych. A jeśli ugotujesz naleśniki z twarogiem, będzie to nie tylko smaczne, ale także bardzo przydatne.
oprócz śniadania można je z powodzeniem podawać na popołudniową przekąskę lub po prostu jako przekąskę.
naleśniki są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z ich przygotowaniem. Wystarczy postępować zgodnie ze wszystkimi krokami przygotowania przepisu.
aby naleśniki były bujne, Dodaj do nich sodę, dobrze ubij jajka. I ugniataj ciasto na kefirze, dodając do niego twarożek.
to kefir z twarogiem nadaje naleśnikom porowatość i lekkość. Dzięki temu stają się podobne do twarogu. To prawda, że mąka trafia do naleśników bardziej niż do twarogu, więc ciasto jest grube i nie rozprzestrzenia się na patelni.
podczas smażenia naleśników nie trzeba dodawać dużej ilości oleju roślinnego, w przeciwnym razie będą bardzo tłuste.
aby uzyskać smak, oprócz waniliny do ciasta można dodać skórkę cytrusową, zmielone orzechy lub kandyzowane owoce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g