placki z twarogiem

obfite, smaczne i bardzo zdrowe śniadanie. Takie bujne naleśniki twarogowe na kefirze są bardzo smaczne i delikatne. Świetnie nadają się na śniadanie. Takie pożywne i zdrowe śniadanie można łatwo nakarmić całą rodzinę, podając je do herbaty lub kawy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 17 % 7 g
węglowodany 62 % 26 g
205 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W przestronnej misce połącz jajka z cukrem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj do nich miękki twaróg i wlej kefir. Jeśli nie chcesz, aby kawałki twarogu były wyczuwalne w gotowych naleśnikach, polecam przepuścić je przez sito. Chociaż wydaje mi się, że z ziarnami twarogu okazuje się bardziej naturalny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę, sodę i wanilinę do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj ręcznie lub mikserem, aż będzie gładka. Ciasto powinno być wystarczająco grube, aby wygodnie było upiec naleśniki. Jeśli twoim zdaniem ciasto jest cienkie, możesz dodać trochę więcej mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię rozgrzaną do gorącej. Łyżką wyłożyć trochę ciasta na patelnię. smażyć przez minutę na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć i usmaż z drugiej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowe naleśniki na serwetkach, aby wchłonąć nadmiar oleju. Ostudzić trochę i podawać z dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

ten przepis jest dedykowany wszystkim miłośnikom naleśników śniadaniowych. A jeśli ugotujesz naleśniki z twarogiem, będzie to nie tylko smaczne, ale także bardzo przydatne.
oprócz śniadania można je z powodzeniem podawać na popołudniową przekąskę lub po prostu jako przekąskę.
naleśniki są przygotowywane bardzo prosto i szybko. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z ich przygotowaniem. Wystarczy postępować zgodnie ze wszystkimi krokami przygotowania przepisu.

aby naleśniki były bujne, Dodaj do nich sodę, dobrze ubij jajka. I ugniataj ciasto na kefirze, dodając do niego twarożek.

to kefir z twarogiem nadaje naleśnikom porowatość i lekkość. Dzięki temu stają się podobne do twarogu. To prawda, że mąka trafia do naleśników bardziej niż do twarogu, więc ciasto jest grube i nie rozprzestrzenia się na patelni.

podczas smażenia naleśników nie trzeba dodawać dużej ilości oleju roślinnego, w przeciwnym razie będą bardzo tłuste.

aby uzyskać smak, oprócz waniliny do ciasta można dodać skórkę cytrusową, zmielone orzechy lub kandyzowane owoce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy