cukinia z mielonym mięsem na patelni

w pośpiechu, z prostych produktów, bardzo proste i łatwe! Cukinię z mięsem mielonym na patelni ugotujesz w 20 minut. To idealna szybka, gorąca przekąska, którą można przygotować, gdy goście są na wyciągnięcie ręki. Ponadto można je podawać na różne sposoby: same, z dodatkami, warzywami, świeżymi ziołami.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 22 % 6 g
191 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię z mielonym mięsem na patelni? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: kurczak, wołowina, wieprzowina lub mieszane. Lepiej samemu ugotować mięso mielone, ale możesz użyć gotowego zakupionego. Weź małą, średnią cebulę i dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań lub całkowicie wyklucz ją z listy produktów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek i opłucz w zimnej wodzie. Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe, a czosnek w małe kostki lub przepuść przez prasę czosnkową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cebulę i czosnek do mielonego mięsa, sól i pieprz do smaku. Na tym etapie dopuszczalne jest dodanie również ulubionych suchych przypraw takich jak sucha bazylia, oregano lub mieszanka aromatycznych suszonych ziół. Dokładnie zagnieść mięso mielone i pozostawić na 5-10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj cukinię i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój warzywo w koła o szerokości około 1 - 1,5 centymetra.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wytnij środek cukinii w każdym kółku. Można to zrobić za pomocą specjalnej formy, małej szklanki lub noża. Użyłem szklanki, więc otwory okazały się idealnie równe i były znacznie łatwiejsze i szybsze niż zwykły nóż. Lekko posolić kółka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Farsz jeszcze raz dobrze wymieszaj. Napełnij każdą cukinię mielonym mięsem. Nie napełniaj zbyt mocno, aby nadzienie nie było wypukłe, w przeciwnym razie podczas smażenia odłączy się od cukinii, a wygląd potrawy nie będzie tak apetyczny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdy nadziewany krążek w mące ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Włóż nadziewane koła i smaż je na umiarkowanym ogniu przez około 3-4 minuty, aż się zrumienią. Skoncentruj się na swoim piecu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć cukinię i doprowadź do miękkości, smażąc przez kolejne trzy do czterech minut. Ułóż gotowe kółka na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe, podawaj, aż ostygnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli masz młodą cukinię bez nasion i z gęstym rdzeniem, to wycięte resztki kół można również posypać odrobiną soli i usmażyć.

takie danie bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami lub sałatkami. Zaproponuj ulubione sosy i młode warzywa do nadziewanej cukinii. 

smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy