skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię z mielonym mięsem na patelni? Przede wszystkim przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Możesz wziąć dowolne mięso mielone: kurczak, wołowina, wieprzowina lub mieszane. Lepiej samemu ugotować mięso mielone, ale możesz użyć gotowego zakupionego. Weź małą, średnią cebulę i dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań lub całkowicie wyklucz ją z listy produktów.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek i opłucz w zimnej wodzie. Posiekaj cebulę tak drobno, jak to możliwe, a czosnek w małe kostki lub przepuść przez prasę czosnkową.
Krok 3:
Dodaj cebulę i czosnek do mielonego mięsa, sól i pieprz do smaku. Na tym etapie dopuszczalne jest dodanie również ulubionych suchych przypraw takich jak sucha bazylia, oregano lub mieszanka aromatycznych suszonych ziół. Dokładnie zagnieść mięso mielone i pozostawić na 5-10 minut.
Krok 4:
Umyj cukinię i osusz papierowymi serwetkami, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci. Pokrój warzywo w koła o szerokości około 1 - 1,5 centymetra.
Krok 5:
Wytnij środek cukinii w każdym kółku. Można to zrobić za pomocą specjalnej formy, małej szklanki lub noża. Użyłem szklanki, więc otwory okazały się idealnie równe i były znacznie łatwiejsze i szybsze niż zwykły nóż. Lekko posolić kółka.
Krok 6:
Farsz jeszcze raz dobrze wymieszaj. Napełnij każdą cukinię mielonym mięsem. Nie napełniaj zbyt mocno, aby nadzienie nie było wypukłe, w przeciwnym razie podczas smażenia odłączy się od cukinii, a wygląd potrawy nie będzie tak apetyczny.
Krok 7:
Rozwałkuj każdy nadziewany krążek w mące ze wszystkich stron.
Krok 8:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Włóż nadziewane koła i smaż je na umiarkowanym ogniu przez około 3-4 minuty, aż się zrumienią. Skoncentruj się na swoim piecu.
Krok 9:
Odwróć cukinię i doprowadź do miękkości, smażąc przez kolejne trzy do czterech minut. Ułóż gotowe kółka na papierowych serwetkach, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
Krok 10:
Gotowe, podawaj, aż ostygnie.
Krok 11:
Jeśli masz młodą cukinię bez nasion i z gęstym rdzeniem, to wycięte resztki kół można również posypać odrobiną soli i usmażyć.
takie danie bardzo dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami lub sałatkami. Zaproponuj ulubione sosy i młode warzywa do nadziewanej cukinii.
smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g