skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć soczyste kotlety z indyka na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć całego dużego fileta, który musisz pokroić na plasterki lub kupić już porcje pokrojonych filetów, tak jak ja. Weź duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.
Krok 2:
Filet z indyka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój w plastry o grubości nie większej niż 1 cm, każdy plasterek ubij młotkiem, starając się zachować integralność mięsa. Sól i pieprz mięso z obu stron. Możesz również posypać ulubionymi przyprawami do smaku.
Krok 3:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Lepiej nie używać grubej tarki, ponieważ ser zwinie się z kotletów i potrzebujemy, aby dobrze oblepił kawałki mięsa ze wszystkich stron.
Krok 4:
W misce lekko ubij jajka widelcem. Dodaj starty ser i wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę na talerz przez sito. To nasyci mąkę tlenem.
Krok 6:
Aby tarty ser lepiej przylegał do kotletów, radzę najpierw lekko zwinąć indyka w mąkę ze wszystkich stron. Z osobistych obserwacji wynika, że ser lepiej przylega do szorstkiej, suchej powierzchni niż do bardziej wilgotnego mięsa.
Krok 7:
Następnie zanurz ze wszystkich stron w ubitych jajach, starając się zachować kawałki sera na kotletach.
Krok 8:
A następnie ponownie dokładniej zwiń mąkę, utrwalając wynik.
Krok 9:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane kotlety i smaż z obu stron przez około 4-5 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Dokładny czas smażenia zależy od stopnia nagrzania patelni i grubości kotletów.
Krok 10:
Do tych kotletów pasuje dodatek posiekanych świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebuli i mieszanki liści sałaty zmieszanej z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
Krok 11:
Gotowe kotlety podawaj natychmiast na gorąco z dodatkiem świeżych warzyw. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g