kotlety z indyka na patelni

pyszne, delikatne , soczyste-szybkie i proste! Kotlety z indyka gotują się na patelni w 20 minut. To idealne danie na rodzinny obiad. Podawaj z dowolnym dodatkiem, warzywami i sosem! Jest niesamowicie pyszny!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 29 % 10 g
węglowodany 21 % 7 g
187 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć soczyste kotlety z indyka na patelni? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz użyć całego dużego fileta, który musisz pokroić na plasterki lub kupić już porcje pokrojonych filetów, tak jak ja. Weź duże, wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, weź 3 sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z indyka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój w plastry o grubości nie większej niż 1 cm, każdy plasterek ubij młotkiem, starając się zachować integralność mięsa. Sól i pieprz mięso z obu stron. Możesz również posypać ulubionymi przyprawami do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Lepiej nie używać grubej tarki, ponieważ ser zwinie się z kotletów i potrzebujemy, aby dobrze oblepił kawałki mięsa ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce lekko ubij jajka widelcem. Dodaj starty ser i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę na talerz przez sito. To nasyci mąkę tlenem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby tarty ser lepiej przylegał do kotletów, radzę najpierw lekko zwinąć indyka w mąkę ze wszystkich stron. Z osobistych obserwacji wynika, że ser lepiej przylega do szorstkiej, suchej powierzchni niż do bardziej wilgotnego mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zanurz ze wszystkich stron w ubitych jajach, starając się zachować kawałki sera na kotletach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A następnie ponownie dokładniej zwiń mąkę, utrwalając wynik.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż przygotowane kotlety i smaż z obu stron przez około 4-5 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Dokładny czas smażenia zależy od stopnia nagrzania patelni i grubości kotletów.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do tych kotletów pasuje dodatek posiekanych świeżych pomidorów, papryki, czerwonej cebuli i mieszanki liści sałaty zmieszanej z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe kotlety podawaj natychmiast na gorąco z dodatkiem świeżych warzyw. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lamber" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy