skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paprykę po węgiersku? Cielęcinę umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój na małe porcje. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Piecz cielęcinę przez siedem minut, od czasu do czasu mieszając. Przenieś mięso do osobnego naczynia.
Krok 2:
W tym samym oleju pozostałym po smażeniu cielęciny podsmaż drobno posiekaną cebulę. Nie musisz doprowadzać go do gotowości, powinien po prostu się zrumienić.
Krok 3:
Paprykę umyć i pokroić na dość duże kawałki. Przełóż na patelnię.
Krok 4:
Dodaj czosnek starty na drobnej tarce i dodaj całą paprykę. Ogólnie rzecz biorąc, aż cztery łyżki papryki są dodawane do oryginalnego przepisu na tę ilość mięsa! Ale wydawało mi się, że ta ilość będzie zbyt duża. Jeśli chcesz spróbować autentycznej papryki, możesz dodać więcej papryki.
Krok 5:
Przenieś mięso na patelnię i dodaj wodę. Sól i pieprz do smaku.
Krok 6:
Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na pół i dodaj na patelnię. Gotuj paprykę na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez trzydzieści minut.
Krok 7:
Dokładnie wymieszaj mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek. Wygodnie jest to zrobić zwykłym widelcem lub trzepaczką.
Krok 8:
Dodaj śmietanę na patelnię i dokładnie wymieszaj naczynie. Podgrzej śmietanę, aż utworzą się pierwsze bąbelki (nie można jej gotować przez długi czas, w przeciwnym razie zwinie się) i natychmiast zdejmij z ognia.
papryka ma bardzo ciekawy smak. Papryka jest wyraźna, a sos ma lekką kwaskowatość dzięki kwaśnej śmietanie. Mięso okazało się miękkie i dosłownie rozpłynęło się w ustach. Cóż, jeszcze, bo to młoda cielęcina!
podałam paprykę z gotowanym makaronem. I pomimo dość jasnego smaku, danie to odniosło ogromny sukces zarówno wśród młodszych członków rodziny, jak i jej dorosłej części. Szczerze mówiąc, ledwo udało mi się przeznaczyć porcję na sesję zdjęciową.
papryka byłaby moim zdaniem dobra zarówno w towarzystwie gotowanego ryżu, jak i puree ziemniaczanego.
jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz zastąpić śmietanę taką samą ilością ciężkiej śmietany. Wtedy sos będzie delikatniejszy, aksamitny i bez wyraźnej kwaskowatości.
smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal / 100g
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g