papryka po węgiersku

mięso z papryką w gęstym sosie śmietanowym. Delikatna cielęcina duszona z papryką w gęstym sosie ze śmietaną. Danie jest obficie uzupełnione suszoną papryką, dzięki czemu nabiera niesamowicie bogatego smaku i aromatu.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 48 % 11 g
węglowodany 13 % 3 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paprykę po węgiersku? Cielęcinę umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokrój na małe porcje. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Piecz cielęcinę przez siedem minut, od czasu do czasu mieszając. Przenieś mięso do osobnego naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W tym samym oleju pozostałym po smażeniu cielęciny podsmaż drobno posiekaną cebulę. Nie musisz doprowadzać go do gotowości, powinien po prostu się zrumienić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę umyć i pokroić na dość duże kawałki. Przełóż na patelnię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj czosnek starty na drobnej tarce i dodaj całą paprykę. Ogólnie rzecz biorąc, aż cztery łyżki papryki są dodawane do oryginalnego przepisu na tę ilość mięsa! Ale wydawało mi się, że ta ilość będzie zbyt duża. Jeśli chcesz spróbować autentycznej papryki, możesz dodać więcej papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso na patelnię i dodaj wodę. Sól i pieprz do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory koktajlowe, pokrój na pół i dodaj na patelnię. Gotuj paprykę na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez trzydzieści minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dokładnie wymieszaj mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek. Wygodnie jest to zrobić zwykłym widelcem lub trzepaczką.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj śmietanę na patelnię i dokładnie wymieszaj naczynie. Podgrzej śmietanę, aż utworzą się pierwsze bąbelki (nie można jej gotować przez długi czas, w przeciwnym razie zwinie się) i natychmiast zdejmij z ognia.

papryka ma bardzo ciekawy smak. Papryka jest wyraźna, a sos ma lekką kwaskowatość dzięki kwaśnej śmietanie. Mięso okazało się miękkie i dosłownie rozpłynęło się w ustach. Cóż, jeszcze, bo to młoda cielęcina!
podałam paprykę z gotowanym makaronem. I pomimo dość jasnego smaku, danie to odniosło ogromny sukces zarówno wśród młodszych członków rodziny, jak i jej dorosłej części. Szczerze mówiąc, ledwo udało mi się przeznaczyć porcję na sesję zdjęciową.
papryka byłaby moim zdaniem dobra zarówno w towarzystwie gotowanego ryżu, jak i puree ziemniaczanego.
jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz zastąpić śmietanę taką samą ilością ciężkiej śmietany. Wtedy sos będzie delikatniejszy, aksamitny i bez wyraźnej kwaskowatości.
smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal / 100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy