skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z mięsem w powolnej kuchence? Przygotuj produkty według listy. Warzywa umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Obierz łuskę z cebuli. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć pomidory we własnym soku lub świeże, zmiażdżone blenderem, aż będą gładkie. Wybierz również dowolne suche przyprawy według własnych upodobań. Mam tu tylko pieprz, sól i lavrushkę.
Krok 2:
Dobrze umyj mięso zimną wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby odetnij nadmiar. Następnie pokrój mięso na średnie kawałki, około 3 cm.
Krok 3:
Ustaw Multicooker w trybie smażenia. Mam stary model, więc używam trybu Pieczenie. Ustawiam 20 minut. Skupiasz się na swojej technice. Wlej olej roślinny do miski multicookera. Odczekaj około 3-5 minut, aż olej się rozgrzeje. Następnie włóż pokrojone mięso do miski.
Krok 4:
Smaż mięso z otwartą pokrywką przez około 3-5 minut, obracając kawałki, aby ugotować je ze wszystkich stron. W ten sposób zamykamy sok mięsny w środku, a mięso pozostaje miękkie.
Krok 5:
Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 6:
Dodaj pokrojone warzywa do mięsa, gdy całkowicie zmieni kolor. Kontynuuj smażenie, ale już pod zamkniętą pokrywką.
Krok 7:
W międzyczasie umyj i obierz ziemniaki. Następnie pokrój go w kostkę tego samego rozmiaru co mięso.
Krok 8:
Po zakończeniu programu smażenia dodaj koncentrat pomidorowy do miski multicookera.
Krok 9:
Następnie włóż ziemniaki do wolnowaru. Sól, pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Napełnij mięso ziemniakami gorącą wodą. Robimy to, aby proces gotowania nie został przerwany, ponieważ mięso może stać się twarde z zimnej wody. Wodę należy wlać, aby prawie przykryła mięso, ale nie całkowicie, w przeciwnym razie gotowa pieczeń okaże się płynna.
Krok 10:
Włóż liść laurowy do gulaszu. Ustaw Multicooker w trybie gaszenia. Stawiam 1,5 godziny. Skupiasz się na swojej powolnej kuchence. Po wykonaniu programu możesz zostawić Multicooker w trybie podgrzewania, aby mięso było dodatkowo przepłukane, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsze. Smacznego!
uwielbiam to danie, gotuję je od dawna. Wcześniej dusiłem ziemniaki w kotle w piekarniku, teraz używam tylko powolnej kuchenki. Mięso okazuje się miękkie, soczyste, ziemniaki są marszczone, gotowane.
aby przygotować tę pieczeń, możesz wziąć dowolne mięso-wołowinę, kurczaka, indyka. Umieść również przyprawy według własnego gustu. Możesz dodać czosnek. Podczas serwowania dobrze posyp danie ziołami.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g