duszone ziemniaki z mięsem w powolnej kuchence

najsmaczniejsze, z prostych produktów, na rodzinny obiad, kolację! Duszone ziemniaki z mięsem w powolnej kuchence są niesamowicie smaczne, jakby gotowane w starym rosyjskim piekarniku. To świetne danie na każdy dzień. Możesz wziąć dowolne inne warzywa i mięso, sprytna technika zrobi resztę za ciebie!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 6 g
tłuszcze 31 % 8 g
węglowodany 46 % 12 g
141 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki z mięsem w powolnej kuchence? Przygotuj produkty według listy. Warzywa umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi. Obierz łuskę z cebuli. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć pomidory we własnym soku lub świeże, zmiażdżone blenderem, aż będą gładkie. Wybierz również dowolne suche przyprawy według własnych upodobań. Mam tu tylko pieprz, sól i lavrushkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso zimną wodą, a następnie osusz ręcznikami papierowymi. W razie potrzeby odetnij nadmiar. Następnie pokrój mięso na średnie kawałki, około 3 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ustaw Multicooker w trybie smażenia. Mam stary model, więc używam trybu Pieczenie. Ustawiam 20 minut. Skupiasz się na swojej technice. Wlej olej roślinny do miski multicookera. Odczekaj około 3-5 minut, aż olej się rozgrzeje. Następnie włóż pokrojone mięso do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż mięso z otwartą pokrywką przez około 3-5 minut, obracając kawałki, aby ugotować je ze wszystkich stron. W ten sposób zamykamy sok mięsny w środku, a mięso pozostaje miękkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia mięsa przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę w kostkę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pokrojone warzywa do mięsa, gdy całkowicie zmieni kolor. Kontynuuj smażenie, ale już pod zamkniętą pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie umyj i obierz ziemniaki. Następnie pokrój go w kostkę tego samego rozmiaru co mięso.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po zakończeniu programu smażenia dodaj koncentrat pomidorowy do miski multicookera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie włóż ziemniaki do wolnowaru. Sól, pieprz, wszystko dobrze wymieszaj. Napełnij mięso ziemniakami gorącą wodą. Robimy to, aby proces gotowania nie został przerwany, ponieważ mięso może stać się twarde z zimnej wody. Wodę należy wlać, aby prawie przykryła mięso, ale nie całkowicie, w przeciwnym razie gotowa pieczeń okaże się płynna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż liść laurowy do gulaszu. Ustaw Multicooker w trybie gaszenia. Stawiam 1,5 godziny. Skupiasz się na swojej powolnej kuchence. Po wykonaniu programu możesz zostawić Multicooker w trybie podgrzewania, aby mięso było dodatkowo przepłukane, dzięki czemu będzie jeszcze smaczniejsze. Smacznego!

uwielbiam to danie, gotuję je od dawna. Wcześniej dusiłem ziemniaki w kotle w piekarniku, teraz używam tylko powolnej kuchenki. Mięso okazuje się miękkie, soczyste, ziemniaki są marszczone, gotowane.
aby przygotować tę pieczeń, możesz wziąć dowolne mięso-wołowinę, kurczaka, indyka. Umieść również przyprawy według własnego gustu. Możesz dodać czosnek. Podczas serwowania dobrze posyp danie ziołami.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

oprócz wieprzowiny w tym naczyniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy