kotlety z indyka soczyste na patelni

zdrowe, lekkie, apetyczne, na drugie i na obiad! Kotlety z indyka według tego przepisu są bardzo soczyste dzięki dodaniu jajka i kaszy manny namoczonej w mleku. Aby były bardziej dietetyczne, można je upiec w piekarniku. Takie kotlety spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 17 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 29 % 10 g
179 kcal
IG: 10 / 90 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić soczyste kotlety z indyka na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jeśli chcesz, aby uzyskać soczystość, możesz dodać cebulę do kotletów. Będzie musiał być obrany, pokrojony w małe kostki i usmażony na 1 łyżce.l olej roślinny na złoty kolor. Nie dodaję cebuli, ale bez niej kotlety są dość soczyste i smaczne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej semolinę do mleka i pozostaw do spęcznienia na 10 minut. Grys puchnie i wchłonie całą wilgoć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce włóż mielonego indyka, dodaj spuchniętą semolinę, rozbij jajko. Wszystko posolić i pieprzyć. Jeśli chcesz, możesz dodać posiekany koperek lub pietruszkę do kotletów, a także smażoną cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Kilka razy zmiel mięso mielone i uderz mocno o dno miski. Dzięki temu mięso mielone będzie miękkie i przewiewne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać kaszę mannę do panierki do płytkiego talerza. Zamiast semoliny do panierki można również użyć bułki tartej lub specjalnej gotowej mieszanki do panierki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mokrymi rękami uformuj mielone kotlety średniej wielkości i zwiń je ze wszystkich stron w semolinę. Kotlety nie muszą być zwijane w semolinę. Ale dzięki kaszy manny na kotletach podczas smażenia powstaje rumiana chrupiąca skórka. Jeśli potrzebujesz bardziej miękkiej struktury kotletów, nie musisz ich panierować w niczym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż kotlety i smaż na średnim ogniu, aż pojawi się złoty kolor, około 5-7 minut. Następnie odwróć kotlety na drugą stronę i smaż na złoty kolor.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i gotuj kotlety do miękkości przez około 5-7 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś gotowe kotlety na talerz i podawaj, gdy są gorące. Absolutnie każdy dodatek nadaje się do kotletów, ale jest szczególnie smaczny z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mielony Indyk - 161   kcal/100g

Podobne przepisy