skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić soczyste kotlety z indyka na patelni? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki. Jeśli chcesz, aby uzyskać soczystość, możesz dodać cebulę do kotletów. Będzie musiał być obrany, pokrojony w małe kostki i usmażony na 1 łyżce.l olej roślinny na złoty kolor. Nie dodaję cebuli, ale bez niej kotlety są dość soczyste i smaczne.
Krok 2:
Wlej semolinę do mleka i pozostaw do spęcznienia na 10 minut. Grys puchnie i wchłonie całą wilgoć.
Krok 3:
W misce włóż mielonego indyka, dodaj spuchniętą semolinę, rozbij jajko. Wszystko posolić i pieprzyć. Jeśli chcesz, możesz dodać posiekany koperek lub pietruszkę do kotletów, a także smażoną cebulę.
Krok 4:
Dokładnie ugniataj mięso mielone rękami, aż będzie gładkie. Kilka razy zmiel mięso mielone i uderz mocno o dno miski. Dzięki temu mięso mielone będzie miękkie i przewiewne.
Krok 5:
Wlać kaszę mannę do panierki do płytkiego talerza. Zamiast semoliny do panierki można również użyć bułki tartej lub specjalnej gotowej mieszanki do panierki.
Krok 6:
Mokrymi rękami uformuj mielone kotlety średniej wielkości i zwiń je ze wszystkich stron w semolinę. Kotlety nie muszą być zwijane w semolinę. Ale dzięki kaszy manny na kotletach podczas smażenia powstaje rumiana chrupiąca skórka. Jeśli potrzebujesz bardziej miękkiej struktury kotletów, nie musisz ich panierować w niczym.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, ułóż kotlety i smaż na średnim ogniu, aż pojawi się złoty kolor, około 5-7 minut. Następnie odwróć kotlety na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
Krok 8:
Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię i gotuj kotlety do miękkości przez około 5-7 minut.
Krok 9:
Przenieś gotowe kotlety na talerz i podawaj, gdy są gorące. Absolutnie każdy dodatek nadaje się do kotletów, ale jest szczególnie smaczny z gotowanymi tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mielony Indyk - 161 kcal/100g