Burek Turecki z nadzieniem mięsnym

pyszne ciasto z soczystym nadzieniem mięsnym. Burek to tradycyjne tureckie ciasto z cienkiego ciasta z dużą ilością pysznego, soczystego nadzienia. Jest dobry zarówno na gorąco, jak i na zimno. Jest przygotowywany bardzo prosto i z dostępnych produktów. A wynik jest niesamowity!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 48 % 21 g
węglowodany 32 % 14 g
291 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj nadzienie. Cebulę obrać, opłukać i pokruszyć średnimi kostkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej, połóż na nim cebulę i smaż na złoty kolor, dodaj mięso mielone, wymieszaj, podsmaż trochę, sól, pieprz, wymieszaj, przykryj i duś, zagotuj i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj nadzienie. W filiżance połącz jajko, jogurt naturalny bez dodatków, olej roślinny i wodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź arkusz ciasta filo (możesz go kupić lub zrobić sam, lub możesz użyć gotowego ciasta francuskiego, będzie również pyszne), nasmaruj impregnacją i połóż część nadzienia na jednej krawędzi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń w rolkę. Zrób to ostrożnie, aby nie rozerwać cienkiego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń go w ślimaka i włóż do naczynia do pieczenia, mam formę o średnicy 26 cm, przykryłem spód formy pergaminem i posmarowałem olejem roślinnym. Zrób to samo z resztą ciasta, impregnacją i nadzieniem. Więc uformuj duże ciasto ślimakowe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na złoty kolor wymieszaj jajko z jogurtem, posmaruj ciasto, możesz posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut, może to zająć trochę więcej lub mniej czasu. Piec na złoty złoty kolor. Pieczę przez 30 minut w trybie grzania góra / dół. Pyszne ciasto z nadzieniem mięsnym jest gotowe, smacznego!

zrobiłam takie ciasto po raz pierwszy, ciasto bardzo mi się podobało. Ciasto filo przygotowała sama, ale można kupić gotowe lub zastąpić gotowym ciastem francuskim lub nawet cienkim chlebem pita, ale nadal z ciastem filo , myślę, że będzie smaczniejsze. Takie ciasto można jeść jako niezależne danie lub stosować jako dodatek do pierwszych dań. Jest bardzo dobry na gorąco, na zimno też będzie bardzo smaczny . Możesz zabrać ze sobą w podróż jako przekąskę. Mięso mielone, myślę, że możesz użyć wieprzowiny.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ciasto filo - 441   kcal/100g
  • Mielona wołowina - 254   kcal/100g

Podobne przepisy