skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Chleb na grzanki jest potrzebny i niekoniecznie świeży, więc możesz bezpiecznie pokroić wysuszony, lekko zardzewiały wczorajszy chleb. Biały chleb może być używany w dowolnym kształcie i rodzaju: Bochenek, Bochenek, Bochenek, bagietka i tak dalej. W razie potrzeby takie grzanki można również przygotować z ciemnego chleba, ale okażą się gęstsze i twardsze.
Krok 2:
Chleb kroimy na kawałki o grubości 1-1, 5 centymetra, jeśli kawałki są zbyt duże, możesz pokroić je w trójkąty lub kostki, jak chcesz. Wlej oliwę lub olej roślinny na patelnię, kto ma który. Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowane kawałki chleba na patelni.
Krok 3:
Smażyć chleb na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.
Krok 4:
Ząbki czosnku są uwalniane z łuski i drobno mielone, przepuszczane przez prasę lub wcierane. Kto lubi potrawy ostrzejsze i bardziej pikantne, może zwiększyć ilość czosnku.
Krok 5:
Włóż posiekany czosnek do talerza, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek. Wymieszaj, włóż do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund ze średnią mocą.
Krok 6:
Wyjmij talerz czosnku, wymieszaj masę czosnkową i posmaruj nią powierzchnię smażonych kromek chleba. Na każdym kawałku od razu, gdy grzanki są gorące, posyp drobno posiekanym świeżym koperkiem. Dzięki dodaniu koperku i czosnku grzanki są bardzo smaczne i pachnące, z tego związku uzyskuje się niewielki smak grzybów. W razie potrzeby można posypać innymi świeżymi ziołami lub mieszanką.
Krok 7:
Układamy grzanki w stos i podajemy do stołu, do zupy, gorącej, sałatki lub jako samodzielne blule ze słodką herbatą lub kawą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g