biały chleb z czosnkiem na patelni

szybka i aromatyczna przekąska w kilka minut! Grzanki z białego chleba smażonego na patelni z czosnkiem, bardzo smaczna i aromatyczna, pikantna przekąska, która doskonale uzupełni pierwsze lub drugie danie zamiast chleba, może działać jako samodzielna przekąska z dodatkiem do grzanek kawałka kiełbasy, sera lub bez takich dodatków. Te chrupiące złote grzanki są tak apetyczne i smaczne, że trudno się od nich oderwać i są przygotowywane tak prosto z minimum produktów, które zawsze można znaleźć w domu. Dlatego możesz je gotować bardzo często. Ponadto jest to świetny sposób na pozbycie się wczorajszego chleba, którego nie chcesz już jeść.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 21 % 13 g
węglowodany 68 % 43 g
324 kcal
IG: 2 / 98 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Chleb na grzanki jest potrzebny i niekoniecznie świeży, więc możesz bezpiecznie pokroić wysuszony, lekko zardzewiały wczorajszy chleb. Biały chleb może być używany w dowolnym kształcie i rodzaju: Bochenek, Bochenek, Bochenek, bagietka i tak dalej. W razie potrzeby takie grzanki można również przygotować z ciemnego chleba, ale okażą się gęstsze i twardsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Chleb kroimy na kawałki o grubości 1-1, 5 centymetra, jeśli kawałki są zbyt duże, możesz pokroić je w trójkąty lub kostki, jak chcesz. Wlej oliwę lub olej roślinny na patelnię, kto ma który. Rozgrzewamy go. Rozłóż ugotowane kawałki chleba na patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smażyć chleb na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ząbki czosnku są uwalniane z łuski i drobno mielone, przepuszczane przez prasę lub wcierane. Kto lubi potrawy ostrzejsze i bardziej pikantne, może zwiększyć ilość czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż posiekany czosnek do talerza, dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek. Wymieszaj, włóż do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund ze średnią mocą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij talerz czosnku, wymieszaj masę czosnkową i posmaruj nią powierzchnię smażonych kromek chleba. Na każdym kawałku od razu, gdy grzanki są gorące, posyp drobno posiekanym świeżym koperkiem. Dzięki dodaniu koperku i czosnku grzanki są bardzo smaczne i pachnące, z tego związku uzyskuje się niewielki smak grzybów. W razie potrzeby można posypać innymi świeżymi ziołami lub mieszanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Układamy grzanki w stos i podajemy do stołu, do zupy, gorącej, sałatki lub jako samodzielne blule ze słodką herbatą lub kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g

Podobne przepisy