stek z polędwicy wołowej Mignon

stek królewski z fileta Mignon to idealne danie. Filet Mignon to najdelikatniejsza i najdroższa część polędwicy wołowej. Z niego przygotowywane są niesamowite miękkie i soczyste steki, najczęściej średnio wysmażone.Ta część wołowiny nie ma wyrazistego smaku, dlatego ważne jest, aby używać przypraw i aromatycznych ziół.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 52 % 15 g
węglowodany 14 % 4 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić stek z polędwicy wołowej? Dopasuj produkty do przepisu. Filet wołowy powinien mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj mięso.Zdejmij go z błony za pomocą ostrego noża.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój steki na wysokość 5 cm. Pozostaw na 15 minut. Nie solić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj sos. Obierz cebulę, drobno posiekaj. Smaż na oliwie z oliwek przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz paprykę z wnętrza i nasion, posiekaj. Umieść na patelni. Gotuj przez około 2 minuty, ciągle mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidora w podobny sposób i włóż na patelnię. Gotuj przez 2 minuty na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj patelnię pokrywką i gotuj sos przez 5 minut. Sól, pieprz, wymieszaj. Umieść sos na talerzu pomocniczym. Ostudzić. W razie potrzeby możesz ubić blenderem, aż będzie gładki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej piekarnik do 190 stopni przed pieczeniem steków.Wlej olej na patelnię, połóż główkę czosnku pokrojoną na pół.Piecz czosnek na złoty kolor i odstaw na bok. Jest to konieczne do aromatyzowania oleju.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż steki wołowe do gorącego oleju. Smaż je na maksymalnym ogniu przez 2 minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć i usmaż podobnie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj naczynie do pieczenia folią, pozostawiając wolny koniec do przykrycia mięsa.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zetrzyj musztardę, jagody jałowca, pieprz i goździki w moździerzu.Połóż tę mieszaninę i liść laurowy na dnie formy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ułóż steki na wierzchu i natychmiast wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu formy przykryj mięso folią i pozostaw na 5-7 minut, aby rozprowadzić sok mięsny na całym kawałku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj razem z sosem i grubą solą. Uzupełnij pieczonym czosnkiem. Przed podaniem ułóż na każdym kawałku trochę masła z ziołami.

danie z fileta Mignon naprawdę stanie się ozdobą stołu i nie zajmie dużo czasu na przygotowanie.Jeśli gotujesz taki stek po raz pierwszy-nie improwizuj, wyraźnie postępuj zgodnie z przepisem.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Jałowiec - 116   kcal/100g
  • Jagody jałowca - 116   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy