skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić stek z polędwicy wołowej? Dopasuj produkty do przepisu. Filet wołowy powinien mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Przygotuj mięso.Zdejmij go z błony za pomocą ostrego noża.
Krok 3:
Pokrój steki na wysokość 5 cm. Pozostaw na 15 minut. Nie solić.
Krok 4:
Przygotuj sos. Obierz cebulę, drobno posiekaj. Smaż na oliwie z oliwek przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Obierz paprykę z wnętrza i nasion, posiekaj. Umieść na patelni. Gotuj przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
Krok 6:
Pokrój pomidora w podobny sposób i włóż na patelnię. Gotuj przez 2 minuty na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego poziomu, przykryj patelnię pokrywką i gotuj sos przez 5 minut. Sól, pieprz, wymieszaj. Umieść sos na talerzu pomocniczym. Ostudzić. W razie potrzeby możesz ubić blenderem, aż będzie gładki.
Krok 7:
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni przed pieczeniem steków.Wlej olej na patelnię, połóż główkę czosnku pokrojoną na pół.Piecz czosnek na złoty kolor i odstaw na bok. Jest to konieczne do aromatyzowania oleju.
Krok 8:
Włóż steki wołowe do gorącego oleju. Smaż je na maksymalnym ogniu przez 2 minuty.
Krok 9:
Odwróć i usmaż podobnie.
Krok 10:
Przykryj naczynie do pieczenia folią, pozostawiając wolny koniec do przykrycia mięsa.
Krok 11:
Zetrzyj musztardę, jagody jałowca, pieprz i goździki w moździerzu.Połóż tę mieszaninę i liść laurowy na dnie formy.
Krok 12:
Ułóż steki na wierzchu i natychmiast wstaw do gorącego piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu formy przykryj mięso folią i pozostaw na 5-7 minut, aby rozprowadzić sok mięsny na całym kawałku.
Krok 13:
Podawaj razem z sosem i grubą solą. Uzupełnij pieczonym czosnkiem. Przed podaniem ułóż na każdym kawałku trochę masła z ziołami.
danie z fileta Mignon naprawdę stanie się ozdobą stołu i nie zajmie dużo czasu na przygotowanie.Jeśli gotujesz taki stek po raz pierwszy-nie improwizuj, wyraźnie postępuj zgodnie z przepisem.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g