skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić puszyste placki na jogurcie? Przygotuj i odmierz wszystkie produkty. Jogurt do przygotowania tych naleśników lepiej jest wziąć bez dodatków, naturalny. Jeśli masz jogurt z dodatkami smakowymi w lodówce, spróbuj z nim, ale dostosuj ilość cukru. Możesz zastąpić jogurt kefirem, jeśli kefir jest gęsty i tłusty. Przesiej mąkę, aby naleśniki były jeszcze wspanialsze.
Krok 2:
Wlej jogurt do miski, dodaj jajko, sól, cukier i sodę.
Krok 3:
Dobrze wymieszaj trzepaczką. Nie trzeba używać miksera, wystarczy po prostu połączyć produkty bez ubijania.
Krok 4:
Wsyp mąkę na części, intensywnie mieszając ciasto trzepaczką, aby nie było grudek.
Krok 5:
Mąka może zająć mniej lub więcej, musisz poruszać się po cieście. Powinien stać się gęsty i powoli spływać z łyżki.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj go olejem roślinnym, bardzo mało, pędzlem do gotowania. Zawsze smaruję tylko przed pierwszą porcją, ale patrzysz na swoją patelnię. Rozłóż ciasto łyżką, tworząc placki mniej więcej tej samej wielkości.
Krok 7:
Smaż placki z każdej strony przez dwie do trzech minut na złoty kolor.
aby naleśniki były jeszcze wspanialsze, spróbuj po dodaniu sody, pozostaw ciasto na dziesięć minut, a dopiero potem włóż mąkę. Możesz wziąć dowolną mąkę, dodając ryż lub kukurydzę, zawartość kalorii w naczyniu znacznie się zmniejszy. Jeśli masz dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą, możesz obejść się bez oleju. Wystarczy dodać olej do ciasta, wystarczy około łyżeczki, a naleśniki się nie przypalą. Możesz także eksperymentować z innymi dodatkami, od aromatów waniliowych po czekoladę lub świeże jagody. Za każdym razem będzie nowy smak. Alternatywnie rozważ taką prezentację - ułóż jeszcze gorące naleśniki w stos i polej je roztopionym masłem. Pozostałe dodatki są już dla Twojego gustu.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g