naleśniki na jogurcie są puszyste

bujne, przepyszne, z prostych potraw, na śniadanie! Placki na jogurcie to kolejny przepis na gotową skarbonkę szybkich i pysznych śniadań. Naleśniki są grube, rumiane i bardzo apetyczne. Podawaj je, polewając masłem, kwaśną śmietaną, dżemem lub miodem.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 6 % 3 g
węglowodany 75 % 36 g
210 kcal
IG: 0 / 3 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić puszyste placki na jogurcie? Przygotuj i odmierz wszystkie produkty. Jogurt do przygotowania tych naleśników lepiej jest wziąć bez dodatków, naturalny. Jeśli masz jogurt z dodatkami smakowymi w lodówce, spróbuj z nim, ale dostosuj ilość cukru. Możesz zastąpić jogurt kefirem, jeśli kefir jest gęsty i tłusty. Przesiej mąkę, aby naleśniki były jeszcze wspanialsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej jogurt do miski, dodaj jajko, sól, cukier i sodę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj trzepaczką. Nie trzeba używać miksera, wystarczy po prostu połączyć produkty bez ubijania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wsyp mąkę na części, intensywnie mieszając ciasto trzepaczką, aby nie było grudek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mąka może zająć mniej lub więcej, musisz poruszać się po cieście. Powinien stać się gęsty i powoli spływać z łyżki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Posmaruj go olejem roślinnym, bardzo mało, pędzlem do gotowania. Zawsze smaruję tylko przed pierwszą porcją, ale patrzysz na swoją patelnię. Rozłóż ciasto łyżką, tworząc placki mniej więcej tej samej wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż placki z każdej strony przez dwie do trzech minut na złoty kolor.

aby naleśniki były jeszcze wspanialsze, spróbuj po dodaniu sody, pozostaw ciasto na dziesięć minut, a dopiero potem włóż mąkę. Możesz wziąć dowolną mąkę, dodając ryż lub kukurydzę, zawartość kalorii w naczyniu znacznie się zmniejszy. Jeśli masz dobrą patelnię z powłoką nieprzywierającą, możesz obejść się bez oleju. Wystarczy dodać olej do ciasta, wystarczy około łyżeczki, a naleśniki się nie przypalą. Możesz także eksperymentować z innymi dodatkami, od aromatów waniliowych po czekoladę lub świeże jagody. Za każdym razem będzie nowy smak. Alternatywnie rozważ taką prezentację - ułóż jeszcze gorące naleśniki w stos i polej je roztopionym masłem. Pozostałe dodatki są już dla Twojego gustu.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy