duszona kapusta z ryżem na patelni

danie warzywne, które można podawać jako dodatek. Duszony ryż z kapustą na patelni może być stosowany jako samodzielne chude danie wegetariańskie lub podawany jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych, a także dań drobiowych. Możliwe są dowolne przyprawy według Twojego gustu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 16 % 4 g
węglowodany 76 % 19 g
119 kcal
IG: 26 / 74 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 39 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić kapustę z ryżem na patelni? Ryż myjemy w pięciu wodach, aż będzie przezroczysty. Wziąłem ryż okrągłoziarnisty, ponieważ jest idealny do tego przepisu. Nawiasem mówiąc, ryż po umyciu można pozostawić w wodzie, aż będzie potrzebny. Zwykle to robię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz marchewki i trzy na grubej tarce. Obierz cebulę i posiekaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę tak cienko, jak to możliwe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię i kalcynuj przez kilka minut. Rozłóż posiekaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta na średnim ogniu podczas mieszania. Smażyć przez około 2 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy cebula jest lekko przyprawiona, dodaj marchewkę na patelnię i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Nie zapomnij mieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyciskamy kapustę palcami, aby dała sok i rozprowadzamy na patelni z marchewką i cebulą. Dodaj sól do smaku, gotuj warzywa na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszając. Nie przykryłem patelni pokrywką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy w pół szklanki wody. Wlej go na patelnię. Wysyłamy tam umyty ryż. Zamiast koncentratu pomidorowego możesz wziąć sok pomidorowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na tym etapie dodajemy więcej soli, aby ryż nie był mdły. Wszystko dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej gorącą wodę na patelnię, której potrzebujemy, aby ryż się ugotował.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dusić kapustę z ryżem na małym ogniu do miękkości z okresowym mieszaniem, patelnię należy przykryć pokrywką. Przybliżony czas gaszenia wynosi 20-25 minut. Nie zapominaj, że po wyłączeniu ryż trochę dojdzie. Nie dodawałem już wody, aby danie nie było wodniste. Przed wyłączeniem naczynia należy ponownie spróbować soli i w razie potrzeby wyregulować.

jeśli lubisz duszoną kapustę, to na pewno spodoba ci się to danie. Tutaj idzie w połączeniu z ryżem. Ryż kładzie się na surowo, nie trzeba go wcześniej gotować, co znacznie skraca czas gotowania. Już w gotowej kapuście możesz dodać drobno posiekany świeży koperek lub pietruszkę. Z takim daniem masz pyszny lunch!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy