ciasto francuskie na patelni z cebulą

pyszne ciasta francuskie na patelni! Świetna alternatywa dla zakupionego chleba. Możesz podawać takie ciasta na stole jako osobne danie lub do zupy, na przykład do barszczu. Dzięki technologii zwijania ciasta w ślimaka i dalszego jego zwijania, ciasta są łuszczące się.
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 22 % 11 g
węglowodany 67 % 34 g
258 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto francuskie na patelni? Przygotuj wszystkie składniki. Do gotowania użyj przefiltrowanej wody o temperaturze pokojowej, mąki najwyższej jakości, rafinowanego oleju roślinnego, weź łyżeczki soli bez zjeżdżalni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę o temperaturze pokojowej do miski do wyrabiania ciasta, dodaj sól i wlej olej roślinny. Mieszaj, aż sól całkowicie się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę pszenną do miski na płynną część przez sito. Przez przesiewanie mąka zostanie wypełniona tlenem, co sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i miękkie, a także usunie niepotrzebne zanieczyszczenia i śmieci, które mogą znaleźć się w tym produkcie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw zacznij wyrabiać ciasto drewnianą łyżką, a następnie, gdy ciasto zbierze się w jedną grudkę, przenieś je na posypaną mąką powierzchnię roboczą i ugniataj rękami przez około 7 minut. W razie potrzeby możesz dodać mąkę, ale nie zatykaj ciasta, w przeciwnym razie okaże się bardzo twarde i bez smaku. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owinąć powstałe ciasto folią spożywczą i pozostawić na 20 minut. Po określonym czasie ciasto stanie się jeszcze bardziej miękkie, elastyczne i giętkie w pracy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę, opłucz pod wodą i pokrój w półpierścienie. Połóż pół pierścienia cebuli na patelni, dodaj masło i lekko Posol. Mieszając cebulę szpatułką, smaż ją lekko przez 5-7 minut, aż będzie miękka. Zdejmij patelnię ze smażoną cebulą z ognia i pozwól farszowi ostygnąć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel gotowe ciasto na 4 równe części i zwiń każdą część w kulki. Weź pierwszą kulkę ciasta i zwiń ją w bardzo cienką okrągłą tortillę. Rozłóż schłodzone nadzienie cebulowe na tortilli i rozprowadź na całej powierzchni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz przekręć okrągłą tortillę najpierw w bułkę, a następnie ślimak.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź wałek do ciasta i ostrożnie przejedź nim po wirującym ślimaku, dzięki czemu tortilla będzie bardziej płaska.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść pierwszą tortillę na dobrze rozgrzanej patelni i smaż na małym ogniu z obu stron na oleju roślinnym na złoty kolor. Aby usunąć nadmiar oleju, osusz tortille papierowymi serwetkami. Nie można smażyć ciast na dużym ogniu, ponieważ ciasto nie jest całkowicie upieczone. Podczas smażenia jednej tortilli rozwałkuj następną kulkę ciasta i wykonaj tę samą procedurę, co w przypadku pierwszej tortilli. I zrób to z jeszcze dwoma półfabrykatami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tortille z ciasta francuskiego na patelni są gotowe!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy