skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jeśli masz mrożonego kurczaka, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Usuń resztki piór, jeśli takie istnieją, w razie potrzeby przypal puch. Dokładnie umyj tuszę i osusz serwetkami.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na porcje.
Krok 3:
Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij kawałki kurczaka do smażenia. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, aż skóra się zarumieni.
Krok 4:
Następnie odwróć kurczaka i smaż przez kolejne 10-15 minut, aż będzie miękki.
Krok 5:
W tym czasie przygotuj resztę żywności. Pokrój cebulę w półpierścienie lub duże kostki. Pokrój marchewki w plasterki lub kostki, jak chcesz.
Krok 6:
Wyjmij kurczaka z patelni. W oleju, w którym gotowano kawałki ptaka, podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać warzywa, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby dodaj trochę oleju roślinnego. Okaże się bardzo smaczny, jeśli podczas smażenia dodasz do patelni 1 łyżeczkę. masło.
Krok 7:
Na gotowe warzywa ułóż kawałki kurczaka na wierzchu. Dodaj również brokuły, jeśli ich używasz. Aby kapusta była miękka w gotowym naczyniu, blanszuj ją wcześniej we wrzącej wodzie przez około minutę lub dwie. W tym momencie posolić zawartość patelni do smaku i dodać suche przyprawy. Użyłam mieszanki ziół prowansalskich, czosnku w proszku i mielonej papryki.
Krok 8:
Połóż śmietanę na kawałkach. Delikatnie wymieszaj śmietanę z warzywami i mięsem. Zmniejsz piec do minimum.
Krok 9:
Umyj zieloną cebulę, osusz i grubo posiekaj. Wyślij pióra cebuli na patelnię, ponownie wymieszaj i pozostaw kurczaka dosłownie na dwie do trzech minut, aż śmietana się rozgrzeje.
aby ugotować kurczaka w śmietanie, możesz użyć dowolnych warzyw do smaku. Z cebulą i marchewką podsmaż na przykład paprykę, seler, a nawet cukinię pokrojoną na małe kawałki.
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g