kurczak w śmietanie na patelni

niesamowicie smaczne, w pośpiechu, łatwe i proste, na obiad! Kurczak w śmietanie na patelni jest tak prosty w przygotowaniu, że nawet niesamowity! Możesz wybrać dla niej dowolne warzywa, za każdym razem nowe kombinacje. Takie danie lubią zarówno dorośli, jak i dzieci. Na lunch lub rodzinny obiad, spróbuj!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 53 % 17 g
węglowodany 6 % 2 g
212 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka w śmietanie na patelni? Przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Jeśli masz mrożonego kurczaka, wyjmij go wcześniej z zamrażarki i pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego rozmrożenia. Usuń resztki piór, jeśli takie istnieją, w razie potrzeby przypal puch. Dokładnie umyj tuszę i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na porcje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni z grubym dnem i wysokimi krawędziami rozgrzej rafinowany olej roślinny. Wyślij kawałki kurczaka do smażenia. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około 10-15 minut, aż skóra się zarumieni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie odwróć kurczaka i smaż przez kolejne 10-15 minut, aż będzie miękki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj resztę żywności. Pokrój cebulę w półpierścienie lub duże kostki. Pokrój marchewki w plasterki lub kostki, jak chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij kurczaka z patelni. W oleju, w którym gotowano kawałki ptaka, podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać warzywa, aby się nie przypaliły. W razie potrzeby dodaj trochę oleju roślinnego. Okaże się bardzo smaczny, jeśli podczas smażenia dodasz do patelni 1 łyżeczkę. masło.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na gotowe warzywa ułóż kawałki kurczaka na wierzchu. Dodaj również brokuły, jeśli ich używasz. Aby kapusta była miękka w gotowym naczyniu, blanszuj ją wcześniej we wrzącej wodzie przez około minutę lub dwie. W tym momencie posolić zawartość patelni do smaku i dodać suche przyprawy. Użyłam mieszanki ziół prowansalskich, czosnku w proszku i mielonej papryki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż śmietanę na kawałkach. Delikatnie wymieszaj śmietanę z warzywami i mięsem. Zmniejsz piec do minimum.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj zieloną cebulę, osusz i grubo posiekaj. Wyślij pióra cebuli na patelnię, ponownie wymieszaj i pozostaw kurczaka dosłownie na dwie do trzech minut, aż śmietana się rozgrzeje.

aby ugotować kurczaka w śmietanie, możesz użyć dowolnych warzyw do smaku. Z cebulą i marchewką podsmaż na przykład paprykę, seler, a nawet cukinię pokrojoną na małe kawałki. 

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy