Lulia kebab na patelni w domu z mięsa mielonego

najsmaczniejszy, oryginalny , apetyczny - dla całej rodziny! Lula kebab na patelni z mielonego mięsa w domu okazuje się niezwykle soczysty dzięki smażeniu w specjalny sposób. W smaku jest niewiele gorszy od tego, co tradycyjnie gotowano na węglu drzewnym. Spróbuj i przekonaj się sam!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 74 % 32 g
węglowodany 5 % 2 g
334 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Lula kebab na patelni z mielonego mięsa? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone na kebab jest tradycyjnie obracane z jagnięciny i tłuszczu z ogona, ale dozwolone są odmiany. Mam mieloną wołowinę, a zamiast tłuszczu masło. Weź dowolne warzywa, mam koperek i pietruszkę, kolendra, mięta są bardzo dobre. Weź przyprawy i pieprz według własnych upodobań. Chmiel-suneli nie zaniedbuj, ta przyprawa nadaje wspaniały smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drewniane szaszłyki, na które będą nawleczone kebaby, moczyć przez pół godziny w wodzie, aby nie paliły się podczas smażenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dokładnie umyj warzywa pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem. Wskazane jest, aby nie przepuszczać cebuli do kebabów przez maszynę do mięsa. Powinien być wyczuwalny w naczyniu, więc lepiej go drobno posiekać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso mielone do miski. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i sól, posiekaną cebulę i świeże zioła. Dodaj również kawałek zmiękczonego masła.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj mięso mielone rękami. Następnie odeprzyj go siłą, podnosząc go rękami i rzucając na stół lub miskę. W ten sposób mięso mielone staje się bardziej lepkie, a kotlety z niego nie rozpadną się, pomimo braku jajek i miękiszu chlebowego.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mokrymi rękami weź kawałek mięsa mielonego i zwiń z niego kulkę. Następnie spłaszcz go w okrąg lub owal i przyklej nim mokry drewniany szpikulec. Konieczne jest staranne i ostrożne rzeźbienie kebaba, aby nie rozpadł się podczas smażenia. Więc uformuj wszystkie kebaby. Staraj się brać kawałki o tej samej wadze, aby kebaby były równomiernie smażone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię (najlepiej patelnię grillową) i posmaruj odrobiną oleju roślinnego. Połóż na nim kebaby, jak pokazano na zdjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż kebaby na dużym ogniu, przez minutę z każdej strony, uważając, aby obrócić je równomiernie w kółko. Na każdym kotlecie powinna powstać skorupa, która uszczelni sok mięsny w środku, dzięki czemu będzie bardziej soczysty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zmniejsz ogień i zagotuj kebaby już na małym ogniu, obracając je od czasu do czasu. Zajmie to około 10 minut. Podawaj kebaby na gorąco z różnymi sosami. Smacznego!

Kebab lulya okazał się soczysty i pikantny. Początkowo kotlety przykleiły się trochę do patelni i chciały się rozpaść, ale potem mięso złapało się i obróciło bez problemów.
Kebab lulya jest tradycyjnie podawany jako osobne danie, nie wymaga przystawki, z wyjątkiem sałatki ze świeżych warzyw przy okazji. Lub po prostu świeże warzywa. Do Luli podawane są również różne sosy i chleb pita. Możesz go posypać, podając posiekaną cebulę.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy