skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Lula kebab na patelni z mielonego mięsa? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone na kebab jest tradycyjnie obracane z jagnięciny i tłuszczu z ogona, ale dozwolone są odmiany. Mam mieloną wołowinę, a zamiast tłuszczu masło. Weź dowolne warzywa, mam koperek i pietruszkę, kolendra, mięta są bardzo dobre. Weź przyprawy i pieprz według własnych upodobań. Chmiel-suneli nie zaniedbuj, ta przyprawa nadaje wspaniały smak.
Krok 2:
Drewniane szaszłyki, na które będą nawleczone kebaby, moczyć przez pół godziny w wodzie, aby nie paliły się podczas smażenia.
Krok 3:
Dokładnie umyj warzywa pod bieżącą wodą, a następnie osusz. Drobno posiekaj.
Krok 4:
Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem. Wskazane jest, aby nie przepuszczać cebuli do kebabów przez maszynę do mięsa. Powinien być wyczuwalny w naczyniu, więc lepiej go drobno posiekać.
Krok 5:
Przenieś mięso mielone do miski. Dodaj do niego wszystkie przyprawy i sól, posiekaną cebulę i świeże zioła. Dodaj również kawałek zmiękczonego masła.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj mięso mielone rękami. Następnie odeprzyj go siłą, podnosząc go rękami i rzucając na stół lub miskę. W ten sposób mięso mielone staje się bardziej lepkie, a kotlety z niego nie rozpadną się, pomimo braku jajek i miękiszu chlebowego.
Krok 7:
Mokrymi rękami weź kawałek mięsa mielonego i zwiń z niego kulkę. Następnie spłaszcz go w okrąg lub owal i przyklej nim mokry drewniany szpikulec. Konieczne jest staranne i ostrożne rzeźbienie kebaba, aby nie rozpadł się podczas smażenia. Więc uformuj wszystkie kebaby. Staraj się brać kawałki o tej samej wadze, aby kebaby były równomiernie smażone.
Krok 8:
Rozgrzej patelnię (najlepiej patelnię grillową) i posmaruj odrobiną oleju roślinnego. Połóż na nim kebaby, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 9:
Smaż kebaby na dużym ogniu, przez minutę z każdej strony, uważając, aby obrócić je równomiernie w kółko. Na każdym kotlecie powinna powstać skorupa, która uszczelni sok mięsny w środku, dzięki czemu będzie bardziej soczysty.
Krok 10:
Następnie zmniejsz ogień i zagotuj kebaby już na małym ogniu, obracając je od czasu do czasu. Zajmie to około 10 minut. Podawaj kebaby na gorąco z różnymi sosami. Smacznego!
Kebab lulya okazał się soczysty i pikantny. Początkowo kotlety przykleiły się trochę do patelni i chciały się rozpaść, ale potem mięso złapało się i obróciło bez problemów.
Kebab lulya jest tradycyjnie podawany jako osobne danie, nie wymaga przystawki, z wyjątkiem sałatki ze świeżych warzyw przy okazji. Lub po prostu świeże warzywa. Do Luli podawane są również różne sosy i chleb pita. Możesz go posypać, podając posiekaną cebulę.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g