skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W ten wygodny i oryginalny sposób można piec nie tylko mięso, ale także ryby, a także kurczaka. W naszej rodzinie wieprzowina jest bardziej szanowana ze wszystkich rodzajów mięsa. Dlatego będziemy piec węglan wieprzowiny. Miękkie części tuszy nadają się do pieczenia w piekarniku, więc szynka, łopatka lub schab są również idealne. Ważne jest, aby w wybranym kawałku mięsa nie było folii, żył, nie było nadmiaru tłuszczu. Najważniejsze jest to, że mięso jest świeże lub schłodzone.
Krok 2:
Weź kilogram soli. W przypadku potraw mięsnych lepiej wybrać sól średnio lub grubo zmieloną, a także sól morską z mieszanką papryki. Wlej sól do pojemnika, w którym wygodnie będzie ją wymieszać. Dodaj wszystkie suche przyprawy i ziarna pieprzu. Możesz wziąć dowolne przyprawy. Rozmaryn i czarny pieprz doskonale komponują się z wieprzowiną. Do nich dodałem więcej tymianku i oregano. Mieszać.
Krok 3:
Wbij jedno surowe jajko i dobrze wymieszaj. Możesz obejść się bez jajka, ale dzięki jajku skorupa Solna lepiej zachowa swój kształt.
Krok 4:
Weź naczynie do pieczenia, rozłóż jedną trzecią aromatycznej soli na dnie. Będzie to podłoże dla naszego mięsa.
Krok 5:
Mięso nie musi być wstępnie przygotowane. Wystarczy wziąć kawałek dobrego fileta i położyć go na podłożu solnym.
Krok 6:
Przykryj mięso pozostałą solą na wierzchu, tworząc zjeżdżalnię. Lekko ściśnij ręce.
Krok 7:
Pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni na godzinę. Po upływie czasu nie wyjmujemy mięsa ze skorupy solnej od razu, ale pozwalamy mu trochę ostygnąć. Następnie rozbijamy skorupę nożem. Sól twardnieje, skorupa bardzo łatwo pęka i jest usuwana.
już gotowałem ryby w ten sposób, a teraz postanowiłem spróbować mięsa. Więc sprawdzone więcej niż raz! Mięso w soli jest bardzo smaczne i proste! A co najważniejsze, danie przygotowane w ten sposób po prostu nie może być solone!
możesz podawać takie mięso jako niezależne danie lub z przystawką. Bardzo smaczne są z niego kanapki. Przydatny zamiennik kiełbasy.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g