mięso w soli w piekarniku

najłatwiejszy sposób na przygotowanie soczystego i aromatycznego mięsa. Szybkie i nie trudne gotowanie. Poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Jednocześnie mięso jest bardzo delikatne, soczyste i smaczne. Nie daj się zastraszyć ilością soli, samo mięso wie, ile soli potrzebuje i ani grama więcej, nie będzie zbyt słone.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 56 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
125 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W ten wygodny i oryginalny sposób można piec nie tylko mięso, ale także ryby, a także kurczaka. W naszej rodzinie wieprzowina jest bardziej szanowana ze wszystkich rodzajów mięsa. Dlatego będziemy piec węglan wieprzowiny. Miękkie części tuszy nadają się do pieczenia w piekarniku, więc szynka, łopatka lub schab są również idealne. Ważne jest, aby w wybranym kawałku mięsa nie było folii, żył, nie było nadmiaru tłuszczu. Najważniejsze jest to, że mięso jest świeże lub schłodzone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź kilogram soli. W przypadku potraw mięsnych lepiej wybrać sól średnio lub grubo zmieloną, a także sól morską z mieszanką papryki. Wlej sól do pojemnika, w którym wygodnie będzie ją wymieszać. Dodaj wszystkie suche przyprawy i ziarna pieprzu. Możesz wziąć dowolne przyprawy. Rozmaryn i czarny pieprz doskonale komponują się z wieprzowiną. Do nich dodałem więcej tymianku i oregano. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wbij jedno surowe jajko i dobrze wymieszaj. Możesz obejść się bez jajka, ale dzięki jajku skorupa Solna lepiej zachowa swój kształt.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź naczynie do pieczenia, rozłóż jedną trzecią aromatycznej soli na dnie. Będzie to podłoże dla naszego mięsa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mięso nie musi być wstępnie przygotowane. Wystarczy wziąć kawałek dobrego fileta i położyć go na podłożu solnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj mięso pozostałą solą na wierzchu, tworząc zjeżdżalnię. Lekko ściśnij ręce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni na godzinę. Po upływie czasu nie wyjmujemy mięsa ze skorupy solnej od razu, ale pozwalamy mu trochę ostygnąć. Następnie rozbijamy skorupę nożem. Sól twardnieje, skorupa bardzo łatwo pęka i jest usuwana.

już gotowałem ryby w ten sposób, a teraz postanowiłem spróbować mięsa. Więc sprawdzone więcej niż raz! Mięso w soli jest bardzo smaczne i proste! A co najważniejsze, danie przygotowane w ten sposób po prostu nie może być solone!

możesz podawać takie mięso jako niezależne danie lub z przystawką. Bardzo smaczne są z niego kanapki. Przydatny zamiennik kiełbasy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g

Podobne przepisy