skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z kurczakiem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Będę gotować z filetem z kurczaka. Ale możesz wziąć dowolne kawałki kurczaka, w tym te z kośćmi. Po prostu pokrój je na małe kawałki. Ryż jest najlepiej gotowany na parze długoziarnisty.
Krok 2:
Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę możesz pokroić w kostkę, plasterki lub po prostu zetrzeć.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Pokrój filet z kurczaka na kawałki i włóż na patelnię. Smaż mięso przez 5-7 minut, aby zmieniło kolor i trochę się zrumieniło.
Krok 4:
Następnie dodaj przygotowane warzywa - cebulę i marchewkę-na patelnię. Smaż wszystko razem przez kilka minut. Z warzyw zacznie pojawiać się charakterystyczny aromat.
Krok 5:
Ryż opłucz i włóż na patelnię do kurczaka. Napełnij wszystko gorącą wodą. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę biorę gotowy zestaw przypraw do kurczaka. Ale możesz wziąć coś według własnego gustu. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ryż z kurczakiem przez 20-30 minut. W tym czasie ryż wchłonie wodę i stanie się bardziej miękki. Jeśli cała woda wyparuje, a ryż nie jest jeszcze gotowy, możesz dodać trochę więcej. Tylko trochę, aby ryż nie zamienił się w owsiankę.
Krok 6:
Ryż z kurczakiem jest gotowy! Pozostaw na kolejne 15 minut, po prostu odstaw na parze pod pokrywką. Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g