ryż z kurczakiem na patelni

Prosty, pyszny, niedrogi lunch lub kolacja dla całej rodziny! Ryż z kurczakiem na patelni to klasyczne danie, na podstawie którego można urozmaicić codzienne menu. Zmieniając skład warzyw i przypraw, można nie do poznania zmienić smak gotowego dania - od kuchni europejskiej po kuchnię orientalną. Zachwyć swoich bliskich!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 56 % 15 g
118 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z kurczakiem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Będę gotować z filetem z kurczaka. Ale możesz wziąć dowolne kawałki kurczaka, w tym te z kośćmi. Po prostu pokrój je na małe kawałki. Ryż jest najlepiej gotowany na parze długoziarnisty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i marchewkę i spłucz z zanieczyszczeń. Drobno posiekaj cebulę, a marchewkę możesz pokroić w kostkę, plasterki lub po prostu zetrzeć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię. Pokrój filet z kurczaka na kawałki i włóż na patelnię. Smaż mięso przez 5-7 minut, aby zmieniło kolor i trochę się zrumieniło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj przygotowane warzywa - cebulę i marchewkę-na patelnię. Smaż wszystko razem przez kilka minut. Z warzyw zacznie pojawiać się charakterystyczny aromat.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryż opłucz i włóż na patelnię do kurczaka. Napełnij wszystko gorącą wodą. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę biorę gotowy zestaw przypraw do kurczaka. Ale możesz wziąć coś według własnego gustu. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj ryż z kurczakiem przez 20-30 minut. W tym czasie ryż wchłonie wodę i stanie się bardziej miękki. Jeśli cała woda wyparuje, a ryż nie jest jeszcze gotowy, możesz dodać trochę więcej. Tylko trochę, aby ryż nie zamienił się w owsiankę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ryż z kurczakiem jest gotowy! Pozostaw na kolejne 15 minut, po prostu odstaw na parze pod pokrywką. Ułóż gotowe danie na talerzach i podawaj. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy