skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak smażyć ziemniaki na grillu w folii ze smalcem? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jeśli masz młode ziemniaki, możesz je ugotować bez obierania. Dokładnie umyj bulwy i osusz papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Jeśli masz bardziej dojrzałe ziemniaki, obierz je, opłucz i osusz. Obierz czosnek.
Krok 3:
Pokrój smalec na plastry niezbyt cienkie. Który smalec jest lepszy w użyciu? Odpowiedni jest słony, wędzony lub wędzony smalec. Ziemniaki będą smaczniejsze, jeśli smalec będzie z warstwami mięsa.
Krok 4:
Przygotuj sos ziemniaczany. W głębokiej małej misce wymieszaj olej roślinny, czosnek przepuszczony przez prasę i drobno posiekany koperek. Dodaj do smaku czarny mielony pieprz, paprykę i inne ulubione przyprawy.
Krok 5:
Pokrój ziemniaki w plastry o grubości około 0,5-0,7 cm, Wyślij kółka do plastikowej torby (wygodniej będzie wymieszać ziemniaki z marynatą), wlej pachnący olej czosnkowy. Sól do smaku, ale pamiętaj, że smalec jest słony. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby każdy kawałek znalazł się w marynacie.
Krok 6:
Na szpikulcu nawlecz ziemniaki na przemian ze smalcem. Z każdej krawędzi zrób kawałek smalcu.
Krok 7:
Owinąć każdy szpikulec folią w dwie warstwy.
Krok 8:
Rozpal grill. Kiedy węgle pozostaną po spaleniu ognia, możesz przejść do następnego kroku. Połóż szaszłyki na grillu. Gotuj ziemniaki ze smalcem, aż ziemniaki będą gotowe. Zajęło mi to około 30 minut. Nie zapomnij okresowo obracać szaszłyków, aby ziemniaki ze smalcem gotowały się równomiernie.
Krok 9:
Pod koniec gotowania możesz usunąć folię i pozostawić szaszłyki na węglach przez kolejne 5-10 minut, aż wszystkie składniki się zrumienią.
Krok 10:
Pachnące ziemniaki ze smalcem gotowe, można podawać. Oferuj sosy, sałatki i świeże warzywa do ziemniaków.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g