skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i fasoli? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Zamiast piersi z kurczaka można użyć indyka, nie będzie gorzej w harmonii ze wszystkimi innymi składnikami. Jakie liście sałaty lepiej wziąć? Odpowiednia jest góra lodowa, sałata, mieszanka świeżych liści lub Romano. Opłucz piersi, osusz i pokrój w cienkie paski lub kostki.
Krok 2:
Wrzuć fasolę ze słoika do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą, wstrząśnij. Pozostaw w durszlaku, aby cały nadmiar płynu był szklany.
Krok 3:
Przygotuj warzywa. Obierz czosnek i cebulę. Do sałatki weź czerwoną lub białą cebulę sałatkową, jeśli to możliwe, możesz użyć szalotki. Te odmiany cebuli mają łagodniejszy smak i dobrze nadają się do sałatek warzywnych. Opłucz ogórek, pomidory, zioła, cytrynę i wszystko inne w czystej wodzie i osusz serwetkami.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij kurczaka na patelnię, lekko posolić, posypać mieloną papryką. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż do miękkości. Zajęło mi to około 10 minut.
Krok 5:
Posiekaj liście sałaty rękami w dowolne kawałki lub pokrój nożem. Posiekaj pozostałe warzywa: cebulę na pół pierścienia lub nieco mniejszą, ogórki w drobną kostkę, a pomidory koktajlowe na pół lub ćwiartki.
Krok 6:
Wyślij arkusze sałaty i fasolę w puszkach do głębokiej salaterki.
Krok 7:
Dodaj schłodzoną pierś z kurczaka.
Krok 8:
Następna jest kolejka pomidorów i ogórków.
Krok 9:
Przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. W głębokiej małej filiżance wymieszaj rafinowaną lub oliwę z oliwek, sok ze świeżej wyciśniętej cytryny, sól do smaku, czosnek przepuszczony przez prasę i mieloną paprykę. Jeśli masz pomidory poza sezonem, możesz dodać szczyptę cukru do sosu, aby zrównoważyć smak. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 10:
Polej sałatkę dressingiem.
Krok 11:
Posyp młodymi ziołami, które nie są grubo posiekane. Koperek, pietruszka, zielona cebula, bazylia i inne są dobre.
Krok 12:
5-10 minut przed podaniem wymieszaj sałatkę. W tym czasie jest maksymalnie nasycony aromatycznym dressingiem, a jednocześnie ogórki i pomidory nie będą miały czasu na podanie dużej ilości soku, a pozostałe składniki nie zmiękną.
do przygotowania sałatki można użyć zwykłej fasoli, gotując ją do miękkości. Należy pamiętać, że czas gotowania w tym przypadku wzrośnie.
Dodaj ulubione suche przyprawy do aromatycznego sosu, jeśli chcesz, a następnie sałatka będzie lśnić nowymi nutami.
smacznego!
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g