Sałatka z piersi kurczaka i fasoli w puszkach

łatwe i szybkie, bardzo smaczne, bez majonezu, na co dzień! Sałatka z piersią kurczaka i fasolą w puszkach jest bardzo satysfakcjonująca i może zastąpić pełny obiad. Przygotowuje się go nie dłużej niż 20 minut, a jego różnorodny skład i jasne kolory nasycą witaminami i rozweselą!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 23 % 5 g
129 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z piersi kurczaka i fasoli? Przede wszystkim przygotuj wszystkie produkty wymienione na liście. Zamiast piersi z kurczaka można użyć indyka, nie będzie gorzej w harmonii ze wszystkimi innymi składnikami. Jakie liście sałaty lepiej wziąć? Odpowiednia jest góra lodowa, sałata, mieszanka świeżych liści lub Romano. Opłucz piersi, osusz i pokrój w cienkie paski lub kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzuć fasolę ze słoika do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą, wstrząśnij. Pozostaw w durszlaku, aby cały nadmiar płynu był szklany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj warzywa. Obierz czosnek i cebulę. Do sałatki weź czerwoną lub białą cebulę sałatkową, jeśli to możliwe, możesz użyć szalotki. Te odmiany cebuli mają łagodniejszy smak i dobrze nadają się do sałatek warzywnych. Opłucz ogórek, pomidory, zioła, cytrynę i wszystko inne w czystej wodzie i osusz serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju roślinnego. Wyślij kurczaka na patelnię, lekko posolić, posypać mieloną papryką. Smażyć na średnim ogniu, mieszając, aż do miękkości. Zajęło mi to około 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekaj liście sałaty rękami w dowolne kawałki lub pokrój nożem. Posiekaj pozostałe warzywa: cebulę na pół pierścienia lub nieco mniejszą, ogórki w drobną kostkę, a pomidory koktajlowe na pół lub ćwiartki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij arkusze sałaty i fasolę w puszkach do głębokiej salaterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj schłodzoną pierś z kurczaka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następna jest kolejka pomidorów i ogórków.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj aromatyczny sos sałatkowy. W głębokiej małej filiżance wymieszaj rafinowaną lub oliwę z oliwek, sok ze świeżej wyciśniętej cytryny, sól do smaku, czosnek przepuszczony przez prasę i mieloną paprykę. Jeśli masz pomidory poza sezonem, możesz dodać szczyptę cukru do sosu, aby zrównoważyć smak. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Polej sałatkę dressingiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp młodymi ziołami, które nie są grubo posiekane. Koperek, pietruszka, zielona cebula, bazylia i inne są dobre.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    5-10 minut przed podaniem wymieszaj sałatkę. W tym czasie jest maksymalnie nasycony aromatycznym dressingiem, a jednocześnie ogórki i pomidory nie będą miały czasu na podanie dużej ilości soku, a pozostałe składniki nie zmiękną.

do przygotowania sałatki można użyć zwykłej fasoli, gotując ją do miękkości. Należy pamiętać, że czas gotowania w tym przypadku wzrośnie.

Dodaj ulubione suche przyprawy do aromatycznego sosu, jeśli chcesz, a następnie sałatka będzie lśnić nowymi nutami.

smacznego!

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy