posiekane kotlety z piersi kurczaka ze skrobią i majonezem

mielone kotlety z piersi kurczaka - proste i smaczne. Są przygotowywane bardzo szybko, dzięki czemu można je przygotować nawet na śniadanie. Dzięki dodaniu majonezu do mielonego mięsa kotlety są niezwykle delikatne i soczyste, a skrobia pozwala im zachować swój kształt i nie rozpadać się.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 58 % 23 g
węglowodany 10 % 4 g
273 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój filet z kurczaka (pierś) na małe kawałki - im mniej, tym lepiej, ponieważ kotlety wyjdą bardziej miękkie i soczyste. Jeśli twoja pierś z kurczaka jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić i wysuszyć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Lepiej nie używać fioletowej cebuli, ale białej, aby kotlety nie okazały się z niebieskawym odcieniem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mięso z kurczaka i cebulę do miski o odpowiedniej wielkości, wbij jajko, dodaj majonez, dodaj skrobię i sól. Na tym etapie można również dodać przyprawy do smaku i posiekane świeże zioła koperkowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem. Okazuje się płynne mięso mielone.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki rafinowanego oleju roślinnego na pierwszą partię kotletów. Nie trzeba wlewać więcej oleju, aby kotlety nie wychodziły tłuste, a ponadto nadal wypuszczają sok. Gdy olej jest dobrze rozgrzany, rozłóż jedną łyżkę mielonego mięsa, tworząc okrągłe ciasta. Smaż umiarkowany ogień przez 4-5 minut, aż się zrumieni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż przez kolejne 4-5 minut, aż będą gotowe. Mięso z kurczaka gotuje się szybko - to wystarczy, aby kotlety dobrze się ugotowały. Dodatkowo nie trzeba ich dusić. Przed następną partią dodaj jeszcze kilka łyżek oleju na patelnię i podgrzej. Użyj całego mięsa mielonego. Ja dostałem trzy partie na małej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż kotlety na talerzu. Z podanej liczby produktów wyjdzie 8 średnich kotletów.

pamiętaj, aby przygotować to wspaniałe danie, które nie zajmie dużo czasu ani przygotowania, ani gotowania - w sumie zajmie ci to 30 minut. Takie kotlety nie mogą pomóc Tobie i Twoim domownikom.

świetnie komponują się również z każdą sałatką ze świeżych warzyw i ziół.

do takich kotletów możesz podać dowolną przystawkę: makaron, tłuczone ziemniaki, kaszę gryczaną, ryż, owsiankę, duszoną kapustę itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy