skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój filet z kurczaka (pierś) na małe kawałki - im mniej, tym lepiej, ponieważ kotlety wyjdą bardziej miękkie i soczyste. Jeśli twoja pierś z kurczaka jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić i wysuszyć.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Lepiej nie używać fioletowej cebuli, ale białej, aby kotlety nie okazały się z niebieskawym odcieniem.
Krok 3:
Wlej mięso z kurczaka i cebulę do miski o odpowiedniej wielkości, wbij jajko, dodaj majonez, dodaj skrobię i sól. Na tym etapie można również dodać przyprawy do smaku i posiekane świeże zioła koperkowe.
Krok 4:
Wszystko dokładnie wymieszaj widelcem. Okazuje się płynne mięso mielone.
Krok 5:
Na patelni rozgrzej 2 łyżki rafinowanego oleju roślinnego na pierwszą partię kotletów. Nie trzeba wlewać więcej oleju, aby kotlety nie wychodziły tłuste, a ponadto nadal wypuszczają sok. Gdy olej jest dobrze rozgrzany, rozłóż jedną łyżkę mielonego mięsa, tworząc okrągłe ciasta. Smaż umiarkowany ogień przez 4-5 minut, aż się zrumieni.
Krok 6:
Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż przez kolejne 4-5 minut, aż będą gotowe. Mięso z kurczaka gotuje się szybko - to wystarczy, aby kotlety dobrze się ugotowały. Dodatkowo nie trzeba ich dusić. Przed następną partią dodaj jeszcze kilka łyżek oleju na patelnię i podgrzej. Użyj całego mięsa mielonego. Ja dostałem trzy partie na małej patelni.
Krok 7:
Połóż kotlety na talerzu. Z podanej liczby produktów wyjdzie 8 średnich kotletów.
pamiętaj, aby przygotować to wspaniałe danie, które nie zajmie dużo czasu ani przygotowania, ani gotowania - w sumie zajmie ci to 30 minut. Takie kotlety nie mogą pomóc Tobie i Twoim domownikom.
świetnie komponują się również z każdą sałatką ze świeżych warzyw i ziół.
do takich kotletów możesz podać dowolną przystawkę: makaron, tłuczone ziemniaki, kaszę gryczaną, ryż, owsiankę, duszoną kapustę itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g