risotto z warzywami

pyszna bezmięsna kolacja z warzywami i ryżem w stylu włoskim. Aby urozmaicić rodzinne kolacje, zawsze fajnie jest przygotować jakieś narodowe danie. Risotto z warzywami jest przygotowywane po prostu, ale stanie się przyjemną odmianą nie tylko w zwykłe dni, ale także w chude dni.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 29 % 6 g
węglowodany 62 % 13 g
112 kcal
IG: 23 / 77 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Aby przygotować risotto z warzywami, możesz wziąć dowolne warzywa do smaku, odpowiednie są również mrożone lub gotowe mieszanki warzywne. Ale aby przygotować risotto, musisz wziąć specjalny ryż - Arborio (mam średnioziarnisty) lub inny odpowiedni do tego dania. Do przygotowania potrzebny jest bulion warzywny, można go zastąpić kostką bulionu warzywnego lub w skrajnych przypadkach wrzącą wodą. Do zrobienia risotto potrzebne będą dwie patelnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Warzywa do zrobienia risotto należy umyć i pokroić. Włóż patelnię do ognia i podgrzej. Wlej oliwę z oliwek (1 łyżka. L.) i najpierw smaż warzywa na dużym ogniu, a następnie zmniejsz ogrzewanie i kontynuuj smażenie warzyw do miękkości, 15-18 minut, ciągle je mieszając. Czas gotowania może się różnić w zależności od wybranych warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej drugą patelnię na dużym ogniu, wlej oliwę z oliwek i rozłóż masło, rozpuść je, mieszając z oliwą. Umieść posiekaną cebulę i czosnek na patelni, smaż je, aż będą przezroczyste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ryż do patelni i wymieszaj. Podsmaż ryż razem z cebulą i czosnkiem, aż ryż będzie półprzezroczysty, 3-4 minuty. Dodaj wytrawne białe wino i odparuj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ciepło do nieco mniej niż przeciętnie, wlej 150 ml bulionu warzywnego do ryżu i kontynuuj gotowanie ryżu aż bulion wyparuje, ciągle go mieszając. Gdy bulion wyparuje, ponownie wlej bulion (150 ml) i mieszając ryż, również gotuj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy warzywa są prawie gotowe, dodaj do nich groszek i kontynuuj smażenie, aż będą gotowe. W razie potrzeby możesz dodać bulion warzywny do warzyw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ryż do gotowych warzyw, wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać pozostały bulion i gotować, mieszając ryż z warzywami, aż ryż będzie ugotowany ,ale jego gotowość powinna być " Al Dente "(dosłownie: na ząbek, tj. do tego stopnia, że ryż pozostaje lekko jędrny, ale nie twardy).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe risotto z warzywami podawane na gorąco, jest to samodzielne danie, ale może działać jako dodatek do dań mięsnych. W razie potrzeby ryż można posypać startym parmezanem.

przygotowanie pysznego risotto wcale nie jest trudne, ale musisz zrobić risotto, a nie pilaw, a nie owsiankę. Aby uzyskać pożądaną konsystencję, bulion należy dodać do ryżu w częściach i za każdym razem gotować, aż odparuje. Ponadto risotto jest przygotowywane ze specjalnej odmiany ryżu, która ma specyfikę wchłaniania smaku i aromatu innych składników potrawy. Całkowity czas gotowania risotto nie powinien przekraczać 16-18 minut, ryż nie powinien być luźny i nie suchy, miękki, ale zachowuje swój kształt - to najtrudniejsza rzecz w przygotowaniu tego dania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Bulion warzywny - 13   kcal/100g

Podobne przepisy