mrożone warzywa na patelni

w pośpiechu, łatwe, przydatne, niedrogie! Mrożone warzywa na patelni to przepis, który pomoże Ci szybko i łatwo przygotować pyszne i zdrowe danie. Takie warzywa są szczególnie potrzebne wczesną wiosną, kiedy organizm potrzebuje witamin.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 77 % 10 g
węglowodany 15 % 2 g
134 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić mrożone warzywa na patelni? Przygotuj jedzenie. W rzeczywistości nie jest wymagane specjalne przygotowanie, nie trzeba rozmrażać warzyw. Z warzyw mam zieloną fasolkę i zielony groszek. Ale absolutnie każdy zestaw warzyw jest odpowiedni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i wlej na nią mrożone warzywa. Trzymaj je w ogniu przez około pięć minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zaczną się rozmrażać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę wrzącej wody na patelnię. Powinno być tyle wody, aby nawet nie pokryła warzyw, około połowy ich objętości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj patelnię pokrywką i pozostaw do duszenia na średnim ogniu, aż płyn całkowicie wyparuje. Zwykle zajmuje to 5-10 minut, w zależności od ilości warzyw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy prawie nie ma płynu, wlej olej, sól, dodaj przyprawy do smaku. Użyłem ziół prowansalskich. Wymieszaj i trzymaj warzywa w ogniu przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowe! Podawaj danie na stole. Smacznego!

dzięki nowoczesnemu ogromnemu wyborowi produktów w każdym supermarkecie można kupić zarówno mrożone warzywa pakowane, jak i ważone. Preferuj warzywa na wagę, możesz je dobrze rozważyć przed zakupem.
aby wybrać dobry przedmiot w paczce, najpierw sprawdź integralność opakowania. Nie musi być spuchnięta! Dotknij warzyw przez worek, jeśli są wyczuwalne w dużych grudkach, oznacza to, że worek został rozmrożony i ponownie zamrożony. Lepiej nie brać takich warzyw. Mój groszek trochę grzeszy tym)
możesz gotować mrożone warzywa na wiele sposobów. Najczęściej po prostu gotuje się je, a następnie spuszcza wodę i dodaje olej. Pamiętaj, że mrożone warzywa gotują się mniej niż surowe.
nadal takie warzywa są dobre, jeśli są gotowane w podwójnym bojlerze, nie trzeba ich również rozmrażać.
jeśli nie masz podwójnego kotła, warzywa na patelni zgodnie z tym przepisem są alternatywą dla gotowania na parze, ponieważ będą gotowane przy minimalnej ilości płynu.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mrożone warzywa - 50   kcal/100g

Podobne przepisy