chleb pita z jajkiem i serem na patelni

w pośpiechu, bardzo smaczne i proste, ze zwykłych produktów! Chleb pita z jajkiem i serem na patelni można gotować na śniadanie przynajmniej codziennie. Nadzienie do niego można modyfikować i uzupełniać według własnych upodobań - i za każdym razem będziesz miał nowe danie. Na przykład zamiast zwykłego sera weź wędzony, dodaj różne przyprawy i zioła.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 12 g
tłuszcze 47 % 26 g
węglowodany 31 % 17 g
351 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć chleb pita z serem i jajkiem na patelni na śniadanie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które będą wymagane na liście. Jakiego sera lepiej użyć? Odpowiedni jest absolutnie każdy ser: twarde odmiany, miękka mozzarella, słony ser, a nawet wędzony. W przepisie proporcje startego jajka i sera są prawie takie same, jeśli chcesz uzyskać nadzienie o bardziej serowym smaku, zmniejsz ilość jajka do 1 szt., a wręcz przeciwnie, zwiększ ilość sera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dwa jajka ugotować na twardo, jedno jajko pozostawić do zanurzenia chleba pita.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzić i obrać jajka. Zetrzyj ser na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj również jajka na tarce z dużymi zębami lub pokrój bardzo drobno ręcznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj jajka i ser w głębokim pojemniku. Sól, jeśli to konieczne, ale należy pamiętać, że ser jest słony, dlatego sól będzie wymagać bardzo mało lub całkowicie wykluczyć go z listy produktów. Dodaj do smaku mieszankę mielonej papryki i ulubione przyprawy. Dodałam szczyptę włoskich ziół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj chleb pita. Pokrój go na porcje. Chleb pita można zwinąć w tuby, w tym przypadku pokrój chleb pita w prostokąty. Możesz także zbudować koperty z nadzieniem, a następnie w tym przypadku pokrój chleb pita na kwadraty. Mam trzy kwadraty (długość boku 20 cm).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść nadzienie jajeczno-serowe na środku chleba pita. Z określonej liczby składników uzyskuje się około 3 łyżki. L. na jeden kwadrat.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wsuń jedną krawędź chleba pita do środka, jak na zdjęciu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie zwiń chleb pita po bokach i na górze. Utwórz rodzaj koperty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób to samo z resztą kwadratów i nadzieniem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wbij jedno surowe jajko do głębokiego talerza, wstrząśnij widelcem. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli i trochę mielonego pieprzu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zanurz każdą kopertę ze wszystkich stron.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smaż chleb pita na małym ogniu najpierw z jednej strony ,aż się zrumieni (około 3 minut).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie odwróć kopertę i gotuj pod zamkniętą pokrywką do miękkości (kolejne 2-3 minuty).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe koperty posyp świeżymi ziołami. Podawaj, aż ostygnie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pita na gorąco jest pyszna!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Nadzienie jest delikatne i rozciągliwe.

zaoferuj kopertom świeże warzywa. Pyszne i obfite śniadanie jest gotowe!

smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy