skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć chleb pita z serem i jajkiem na patelni na śniadanie? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty, które będą wymagane na liście. Jakiego sera lepiej użyć? Odpowiedni jest absolutnie każdy ser: twarde odmiany, miękka mozzarella, słony ser, a nawet wędzony. W przepisie proporcje startego jajka i sera są prawie takie same, jeśli chcesz uzyskać nadzienie o bardziej serowym smaku, zmniejsz ilość jajka do 1 szt., a wręcz przeciwnie, zwiększ ilość sera.
Krok 2:
Dwa jajka ugotować na twardo, jedno jajko pozostawić do zanurzenia chleba pita.
Krok 3:
Schłodzić i obrać jajka. Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 4:
Zetrzyj również jajka na tarce z dużymi zębami lub pokrój bardzo drobno ręcznie.
Krok 5:
Wymieszaj jajka i ser w głębokim pojemniku. Sól, jeśli to konieczne, ale należy pamiętać, że ser jest słony, dlatego sól będzie wymagać bardzo mało lub całkowicie wykluczyć go z listy produktów. Dodaj do smaku mieszankę mielonej papryki i ulubione przyprawy. Dodałam szczyptę włoskich ziół.
Krok 6:
Przygotuj chleb pita. Pokrój go na porcje. Chleb pita można zwinąć w tuby, w tym przypadku pokrój chleb pita w prostokąty. Możesz także zbudować koperty z nadzieniem, a następnie w tym przypadku pokrój chleb pita na kwadraty. Mam trzy kwadraty (długość boku 20 cm).
Krok 7:
Umieść nadzienie jajeczno-serowe na środku chleba pita. Z określonej liczby składników uzyskuje się około 3 łyżki. L. na jeden kwadrat.
Krok 8:
Wsuń jedną krawędź chleba pita do środka, jak na zdjęciu.
Krok 9:
Następnie zwiń chleb pita po bokach i na górze. Utwórz rodzaj koperty.
Krok 10:
Zrób to samo z resztą kwadratów i nadzieniem.
Krok 11:
Wbij jedno surowe jajko do głębokiego talerza, wstrząśnij widelcem. W razie potrzeby dodaj szczyptę soli i trochę mielonego pieprzu.
Krok 12:
Zanurz każdą kopertę ze wszystkich stron.
Krok 13:
Na patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smaż chleb pita na małym ogniu najpierw z jednej strony ,aż się zrumieni (około 3 minut).
Krok 14:
Następnie odwróć kopertę i gotuj pod zamkniętą pokrywką do miękkości (kolejne 2-3 minuty).
Krok 15:
Gotowe koperty posyp świeżymi ziołami. Podawaj, aż ostygnie.
Krok 16:
Pita na gorąco jest pyszna!
Krok 17:
Nadzienie jest delikatne i rozciągliwe.
zaoferuj kopertom świeże warzywa. Pyszne i obfite śniadanie jest gotowe!
smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g