kanapki z tuńczykiem w puszce

minimum składników-maksymalne korzyści i doskonały smak. Doskonały wybór na pyszne i zdrowe śniadanie! Nic więcej, tylko białko i węglowodany na dobry początek dnia. Jeśli goście nagle wpadli lub po prostu chcesz zjeść szybką przekąskę, ta przekąska jest korzystna dla wszystkich.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 9 % 3 g
węglowodany 55 % 18 g
153 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować kanapki z tuńczykiem w puszce, potrzebujemy: około połowy bagietki. Do nadzienia potrzebujesz: 150 g tuńczyka w puszce; 50 g marynowanych korniszonów; 2 jajka; 1 ząbek czosnku; mielony czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bagietkę na równe plastry o grubości około 1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż plastry bagietki na suchej patelni i osusz z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś powstałe półfabrykaty do kanapek na talerz i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek. Możesz wyciąć mały płatek z czosnku, aby wzmocnić jego właściwości smakowe i aromatyczne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj kromki chleba czosnkiem ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zaczynamy przygotowywać nadzienie. Przełóż tuńczyka z puszki do miski wraz z płynem. Jeśli kawałki są duże, zmiażdż je widelcem do stanu małych kawałków. Miałem już rozdrobnionego tuńczyka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój korniszony w drobną kostkę. Moje ogórki same w sobie były bardzo małe - mniejsze niż mały palec, więc po prostu pokroiłem je w kółka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jajko ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj jajko na średniej tarce. Lub pokrój w drobną kostkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W salaterce umieść gotowane jajko, tuńczyka w puszce i kiszone ogórki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dokładnie wymieszaj masę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż 1-2 łyżki na suszonym chlebie.l nadzienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj kanapki korniszonami i kolendrą i podawaj. Lepiej jest położyć nadzienie na chlebie tuż przed podaniem, aby bagietka nie nasiąkła i pozostała chrupiąca. Smacznego!

mięso z tuńczyka jest najbogatsze w białko ze wszystkich ryb; zawiera witaminy A, D, E, omega 3, a jednocześnie nie zawiera tłuszczu. W różnych krajach potrawy z tego wodnego drapieżnika są spożywane na różne sposoby. Dlatego tuńczyka można spożywać nawet na diecie. W żaden sposób nie zaszkodzi figurze.
taką pastę można bezpiecznie zabrać ze sobą na piknik lub w podróż. W takim przypadku lepiej jest przechowywać nadzienie i kromki chleba oddzielnie od siebie, aby chleb nie był namoczony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy