skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować kanapki z tuńczykiem w puszce, potrzebujemy: około połowy bagietki. Do nadzienia potrzebujesz: 150 g tuńczyka w puszce; 50 g marynowanych korniszonów; 2 jajka; 1 ząbek czosnku; mielony czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Pokrój bagietkę na równe plastry o grubości około 1,5 cm.
Krok 3:
Połóż plastry bagietki na suchej patelni i osusz z obu stron, aż pojawi się złoty kolor.
Krok 4:
Przenieś powstałe półfabrykaty do kanapek na talerz i ostudź.
Krok 5:
Obierz czosnek. Możesz wyciąć mały płatek z czosnku, aby wzmocnić jego właściwości smakowe i aromatyczne.
Krok 6:
Zetrzyj kromki chleba czosnkiem ze wszystkich stron.
Krok 7:
Zaczynamy przygotowywać nadzienie. Przełóż tuńczyka z puszki do miski wraz z płynem. Jeśli kawałki są duże, zmiażdż je widelcem do stanu małych kawałków. Miałem już rozdrobnionego tuńczyka.
Krok 8:
Pokrój korniszony w drobną kostkę. Moje ogórki same w sobie były bardzo małe - mniejsze niż mały palec, więc po prostu pokroiłem je w kółka.
Krok 9:
Jajko ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj jajko na średniej tarce. Lub pokrój w drobną kostkę.
Krok 10:
W salaterce umieść gotowane jajko, tuńczyka w puszce i kiszone ogórki.
Krok 11:
Dokładnie wymieszaj masę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Krok 12:
Połóż 1-2 łyżki na suszonym chlebie.l nadzienie.
Krok 13:
Udekoruj kanapki korniszonami i kolendrą i podawaj. Lepiej jest położyć nadzienie na chlebie tuż przed podaniem, aby bagietka nie nasiąkła i pozostała chrupiąca. Smacznego!
mięso z tuńczyka jest najbogatsze w białko ze wszystkich ryb; zawiera witaminy A, D, E, omega 3, a jednocześnie nie zawiera tłuszczu. W różnych krajach potrawy z tego wodnego drapieżnika są spożywane na różne sposoby. Dlatego tuńczyka można spożywać nawet na diecie. W żaden sposób nie zaszkodzi figurze.
taką pastę można bezpiecznie zabrać ze sobą na piknik lub w podróż. W takim przypadku lepiej jest przechowywać nadzienie i kromki chleba oddzielnie od siebie, aby chleb nie był namoczony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g