kotlety z twarogiem i mięsem mielonym

delikatne, soczyste, o przyjemnym serowym smaku kotlety! Kotlety mięsne z twarogiem na pierwszy rzut oka brzmią dziwnie i nietypowo. Ale w rzeczywistości uzyskuje się bardzo smaczne kotlety, nie o Smaku twarogu, ale lekki ser, a dzięki dodaniu twarogu kotlety stają się bardziej miękkie i delikatne. Ponadto uzyskuje się danie budżetowe w porównaniu z kotletami wykonanymi wyłącznie z mięsa. Takie kotlety docenią również osoby, które monitorują swoje odżywianie i sylwetkę, kotlety z twarogiem wzbogacą organizm w wapń i dodatkową energię, a także zmniejszą kaloryczność kotletów mięsnych, zastępując część mięsa w kompozycji.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 64 % 21 g
węglowodany 6 % 2 g
233 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z twarogiem i mięsem mielonym? Przygotuj składniki. Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa. Możesz użyć jednej wieprzowiny lub wołowiny lub mieszanego mięsa mielonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szczególną uwagę należy zwrócić na twaróg, którego użyjemy do przygotowania kotletów. Oczywiście lepiej jest wziąć naturalny rustykalny, jest smaczniejszy i posłuszny w pracy. Ale odpowiedni jest sklep o dowolnej zawartości tłuszczu, kwestia gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie. Jeśli jest zbyt suchy i składa się z dużych ziaren, należy go przekształcić w pastowatą masę, w przeciwnym razie smak i wygląd kotletów zostaną zepsute przez napotkane kawałki twarogu. Zetrzyj twaróg z jajkiem kurzym, aż będzie gładki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz składniki w głębokiej misce, dodaj sól, czarny pieprz do smaku i dokładnie zagniataj mięso mielone, aby uzyskać jednolitą konsystencję.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rękami zwilżonymi zimną wodą uformuj placki, zwiń je w mąkę pszenną. Mąkę można zastąpić bułką tartą, a następnie kotlety uzyskają bardziej chrupiącą złotą skórkę podczas smażenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Rozgrzej olej. Kotlety można gotować na przyszłość, zamrażać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż na nim paszteciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Następnie wlej trochę gorącej wody na patelnię, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kotlety przez około 15 minut, aby płyn całkowicie odparował. Pozwól kotletom trochę wyschnąć i wyjmij z patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj kotlety do stołu z przystawką lub jako samodzielne danie z chlebem i warzywami. Smacznego!

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy