skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z twarogiem i mięsem mielonym? Przygotuj składniki. Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić ze świeżego mięsa. Możesz użyć jednej wieprzowiny lub wołowiny lub mieszanego mięsa mielonego.
Krok 2:
Szczególną uwagę należy zwrócić na twaróg, którego użyjemy do przygotowania kotletów. Oczywiście lepiej jest wziąć naturalny rustykalny, jest smaczniejszy i posłuszny w pracy. Ale odpowiedni jest sklep o dowolnej zawartości tłuszczu, kwestia gustu.
Krok 3:
Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie. Jeśli jest zbyt suchy i składa się z dużych ziaren, należy go przekształcić w pastowatą masę, w przeciwnym razie smak i wygląd kotletów zostaną zepsute przez napotkane kawałki twarogu. Zetrzyj twaróg z jajkiem kurzym, aż będzie gładki.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Połącz składniki w głębokiej misce, dodaj sól, czarny pieprz do smaku i dokładnie zagniataj mięso mielone, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Krok 6:
Rękami zwilżonymi zimną wodą uformuj placki, zwiń je w mąkę pszenną. Mąkę można zastąpić bułką tartą, a następnie kotlety uzyskają bardziej chrupiącą złotą skórkę podczas smażenia.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Rozgrzej olej. Kotlety można gotować na przyszłość, zamrażać.
Krok 8:
Połóż na nim paszteciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Następnie wlej trochę gorącej wody na patelnię, przykryj patelnię pokrywką i gotuj kotlety przez około 15 minut, aby płyn całkowicie odparował. Pozwól kotletom trochę wyschnąć i wyjmij z patelni.
Krok 9:
Podawaj kotlety do stołu z przystawką lub jako samodzielne danie z chlebem i warzywami. Smacznego!
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g