filet z kurczaka w sosie sojowym na patelni

oryginalny przepis na proste danie w pośpiechu. Bardzo satysfakcjonujące, apetyczne i pożywne danie na lunch lub kolację. Jeden filet można łatwo nakarmić trzy osoby, co jest bardzo ekonomiczne i opłacalne. Pyszny sos i sezam uzupełnią danie i sprawią, że będzie ono bardziej kompletne pod względem wyglądu i smaku.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 60 % 21 g
tłuszcze 20 % 7 g
węglowodany 20 % 7 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój filet z kurczaka na kawałki średniej wielkości i grubości około 1 centymetra. Mam 9 kawałków. Nie trzeba bardzo drobno kroić, aby mięso było wystarczająco soczyste. Najlepiej pokroić w poprzek włókien. Jeśli liczysz na określoną liczbę osób, oszacuj, ile dokładnie kawałków pokroić filet. W moim przypadku liczyłem na trzy osoby - wszyscy dostali trzy kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj mieszaninę, w której marynujemy filety. W głębokiej misce wymieszaj sos sojowy, olej roślinny i czosnek w proszku. Weź sos sojowy klasyczny lub z różnymi dodatkami, biorąc pod uwagę, że smak ostatniego dania będzie od nich zależał.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż filety do miski z marynatą, wymieszaj, obficie zanurzając każdy kawałek i pozostaw do namoczenia na 20 minut. Nie dodajemy soli, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzej - nasmaruj ją niczym, ponieważ olej roślinny jest już obecny w naszej mieszance. Rozłóż kawałki fileta z kurczaka wraz z sosem i smaż przez 5 minut z jednej strony. Mięso zacznie wypuszczać sok, ale nie pozwolimy mu wypłynąć, ponieważ odwrócimy filety na drugą stronę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż filety z drugiej strony również przez 5 minut, ale zmniejsz trochę ogień i przykryj patelnię pokrywką. Dłużej nie zaleca się smażenia mięsa, ponieważ okaże się ono suche. Wyłącz ogień i usuń mięso z patelni. Kładziemy filety na naczyniu, polewamy sosem, który nie będzie miał czasu na odparowanie z patelni i posypujemy sezamem - białym lub czarnym lub 50 na 50. Udekoruj gałązką świeżego koperku.

ten przepis jest jednym z najłatwiejszych. Jeśli wszystko jest odpowiednio ugotowane, filet z kurczaka okaże się delikatny i soczysty. Danie można podawać z sałatką ze świeżych warzyw, ponieważ mięso i warzywa to idealne połączenie, które jest zalecane przy odpowiednim odżywianiu. I nie zapomnij o zieleni - w takich przypadkach jest zawsze odpowiednia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy