skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój filet z kurczaka na kawałki średniej wielkości i grubości około 1 centymetra. Mam 9 kawałków. Nie trzeba bardzo drobno kroić, aby mięso było wystarczająco soczyste. Najlepiej pokroić w poprzek włókien. Jeśli liczysz na określoną liczbę osób, oszacuj, ile dokładnie kawałków pokroić filet. W moim przypadku liczyłem na trzy osoby - wszyscy dostali trzy kawałki.
Krok 2:
Przygotuj mieszaninę, w której marynujemy filety. W głębokiej misce wymieszaj sos sojowy, olej roślinny i czosnek w proszku. Weź sos sojowy klasyczny lub z różnymi dodatkami, biorąc pod uwagę, że smak ostatniego dania będzie od nich zależał.
Krok 3:
Włóż filety do miski z marynatą, wymieszaj, obficie zanurzając każdy kawałek i pozostaw do namoczenia na 20 minut. Nie dodajemy soli, ponieważ sos sojowy jest wystarczająco słony.
Krok 4:
Umieść patelnię na średnim ogniu i dobrze ją rozgrzej - nasmaruj ją niczym, ponieważ olej roślinny jest już obecny w naszej mieszance. Rozłóż kawałki fileta z kurczaka wraz z sosem i smaż przez 5 minut z jednej strony. Mięso zacznie wypuszczać sok, ale nie pozwolimy mu wypłynąć, ponieważ odwrócimy filety na drugą stronę.
Krok 5:
Smaż filety z drugiej strony również przez 5 minut, ale zmniejsz trochę ogień i przykryj patelnię pokrywką. Dłużej nie zaleca się smażenia mięsa, ponieważ okaże się ono suche. Wyłącz ogień i usuń mięso z patelni. Kładziemy filety na naczyniu, polewamy sosem, który nie będzie miał czasu na odparowanie z patelni i posypujemy sezamem - białym lub czarnym lub 50 na 50. Udekoruj gałązką świeżego koperku.
ten przepis jest jednym z najłatwiejszych. Jeśli wszystko jest odpowiednio ugotowane, filet z kurczaka okaże się delikatny i soczysty. Danie można podawać z sałatką ze świeżych warzyw, ponieważ mięso i warzywa to idealne połączenie, które jest zalecane przy odpowiednim odżywianiu. I nie zapomnij o zieleni - w takich przypadkach jest zawsze odpowiednia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g