naleśniki z mąki kukurydzianej

jasne i kolorowe naleśniki kukurydziane pokochają wszystkich! Już sam ich rodzaj sprawia, że chcesz spróbować takich wypieków, zwłaszcza ze śmietaną lub miodem, dżemem lub dżemem!
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 63 % 27 g
205 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Użyj mleka o dowolnej zawartości tłuszczu, dowolnej odmiany według własnych upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, dodaj cukier granulowany i sól. Ubij trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach w puszystą pianę. W razie potrzeby dodaj trochę aromatu lub cukru waniliowego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko i wymieszaj. Zamiast mleka można użyć śmietanki o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 10-15%. Jeśli jaja kurze mają jasne żółtko, dodaj do masy 2-3 szczypty kurkumy, aby nadać gotowemu daniu jasny kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę kukurydzianą i ubij zawartość pojemnika. Pozostaw na 40-50 minut, aby mąka pęczniała-ten warunek jest obowiązkowy! Wiele osób ignoruje ten krok i dodaje mąkę pszenną, ale nawet po dodaniu mąki pszennej ciasto należy pozostawić "odpocząć" przez 20 minut, aby gluten się aktywował. Jeśli tego nie zrobisz, pierwsze naleśniki pękną, a ostatnie będą bardzo gęste, jak naleśniki, z powodu mąki opadającej na dno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny, delikatnie wymieszaj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię na kuchence, włączając maksymalne ciepło, nasmaruj po raz pierwszy olejem roślinnym lub kawałkiem smalcu. wymieszaj ciasto kukurydziane, podnosząc mąkę z dna, wlej porcję ciasta na patelnię, obróć, tworząc naleśnik. Ciasto będzie płynne - nie przejmuj się, tak powinno być! Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, aż brzegi się zrumienią.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odwróć i piecz jeszcze 1 minutę. Połóż naleśnik na talerzu i usmaż resztę ciasta w ten sam sposób, nie smarując już patelni olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe naleśniki w razie potrzeby posmaruj masłem lub kawałkiem smalcu wieprzowego, możesz zawinąć w nie nadzienie z twarogu, kawałki owoców itp.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj naleśniki na ciepło pod filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy, najlepiej z miodem. Pozostają soczyste i miękkie przez cały dzień. Wielu nawet zamraża naleśniki w zamrażarce, a następnie rozmraża je w kuchence mikrofalowej, tworząc z nich ciasta.

naleśniki z mąki kukurydzianej są soczyste, miękkie i bardzo smaczne. W przeciwieństwie do tworzenia naleśników na mące pszennej, takie ciasto należy odstawić na bok w temperaturze pokojowej na 40-50 minut, aby mąka pęczniała, w przeciwnym razie naleśniki pękną!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy