skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Użyj mleka o dowolnej zawartości tłuszczu, dowolnej odmiany według własnych upodobań.
Krok 2:
Rozbij jaja kurze do głębokiego pojemnika, dodaj cukier granulowany i sól. Ubij trzepaczką lub mikserem na niskich obrotach w puszystą pianę. W razie potrzeby dodaj trochę aromatu lub cukru waniliowego.
Krok 3:
Wlej mleko i wymieszaj. Zamiast mleka można użyć śmietanki o zawartości tłuszczu nie wyższej niż 10-15%. Jeśli jaja kurze mają jasne żółtko, dodaj do masy 2-3 szczypty kurkumy, aby nadać gotowemu daniu jasny kolor.
Krok 4:
Dodaj mąkę kukurydzianą i ubij zawartość pojemnika. Pozostaw na 40-50 minut, aby mąka pęczniała-ten warunek jest obowiązkowy! Wiele osób ignoruje ten krok i dodaje mąkę pszenną, ale nawet po dodaniu mąki pszennej ciasto należy pozostawić "odpocząć" przez 20 minut, aby gluten się aktywował. Jeśli tego nie zrobisz, pierwsze naleśniki pękną, a ostatnie będą bardzo gęste, jak naleśniki, z powodu mąki opadającej na dno.
Krok 5:
Wlej olej roślinny, delikatnie wymieszaj ciasto.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na kuchence, włączając maksymalne ciepło, nasmaruj po raz pierwszy olejem roślinnym lub kawałkiem smalcu. wymieszaj ciasto kukurydziane, podnosząc mąkę z dna, wlej porcję ciasta na patelnię, obróć, tworząc naleśnik. Ciasto będzie płynne - nie przejmuj się, tak powinno być! Smażyć przez 1-2 minuty na średnim ogniu, aż brzegi się zrumienią.
Krok 7:
Odwróć i piecz jeszcze 1 minutę. Połóż naleśnik na talerzu i usmaż resztę ciasta w ten sam sposób, nie smarując już patelni olejem.
Krok 8:
Gotowe naleśniki w razie potrzeby posmaruj masłem lub kawałkiem smalcu wieprzowego, możesz zawinąć w nie nadzienie z twarogu, kawałki owoców itp.
Krok 9:
Podawaj naleśniki na ciepło pod filiżanką aromatycznej herbaty lub kawy, najlepiej z miodem. Pozostają soczyste i miękkie przez cały dzień. Wielu nawet zamraża naleśniki w zamrażarce, a następnie rozmraża je w kuchence mikrofalowej, tworząc z nich ciasta.
naleśniki z mąki kukurydzianej są soczyste, miękkie i bardzo smaczne. W przeciwieństwie do tworzenia naleśników na mące pszennej, takie ciasto należy odstawić na bok w temperaturze pokojowej na 40-50 minut, aby mąka pęczniała, w przeciwnym razie naleśniki pękną!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g