puszyste placki z mlekiem w proszku

miękkie, delikatne i aromatyczne, na śniadanie dla całej rodziny! Bujne naleśniki z mlekiem w proszku są niezwykle delikatne i przewiewne. W smaku nie można ich odróżnić od tych wykonanych ze świeżego mleka. I ugotujesz je w zaledwie 20 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 69 % 37 g
245 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bujne placki z mlekiem w proszku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Podgrzej trochę wodę, aż będzie ciepła. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe naleśniki będą bardziej bujne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz jajko z cukrem i ubij je trochę trzepaczką, aby cukier miał czas na rozpuszczenie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj olej roślinny i szczyptę soli. Wtrącać się.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać mleko w proszku i dodać mąkę z sodą, zagnieść ciasto na naleśniki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skoncentruj się na ilości mąki, prasując konsystencję gotowego ciasta. Powinien być trochę gruby. Wydaje się, że stara się zachować swój kształt, ale w końcu powoli się rozprzestrzenia. Gotowe ciasto odstaw na 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do smażenia podgrzej patelnię i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Rozłóż naleśniki łyżką i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na małym ogniu będą pieczone i powoli rosną jak małe bułeczki. Ogień naprawdę musi być mały, więc bądź cierpliwy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż gotowe złote naleśniki na papierowej serwetce, aby usunąć z nich nadmiar oleju.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uzupełnij naleśniki kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem i podawaj. Bardzo smaczne z herbatą lub mlekiem. Miłego poczęstunku!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"    

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy