skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bujne placki z mlekiem w proszku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Podgrzej trochę wodę, aż będzie ciepła. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu gotowe naleśniki będą bardziej bujne.
Krok 2:
W misce połącz jajko z cukrem i ubij je trochę trzepaczką, aby cukier miał czas na rozpuszczenie.
Krok 3:
Następnie dodaj olej roślinny i szczyptę soli. Wtrącać się.
Krok 4:
Wlać mleko w proszku i dodać mąkę z sodą, zagnieść ciasto na naleśniki.
Krok 5:
Skoncentruj się na ilości mąki, prasując konsystencję gotowego ciasta. Powinien być trochę gruby. Wydaje się, że stara się zachować swój kształt, ale w końcu powoli się rozprzestrzenia. Gotowe ciasto odstaw na 2-3 minuty.
Krok 6:
Do smażenia podgrzej patelnię i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Rozłóż naleśniki łyżką i gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
Krok 7:
Na małym ogniu będą pieczone i powoli rosną jak małe bułeczki. Ogień naprawdę musi być mały, więc bądź cierpliwy.
Krok 8:
Ułóż gotowe złote naleśniki na papierowej serwetce, aby usunąć z nich nadmiar oleju.
Krok 9:
Uzupełnij naleśniki kwaśną śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem i podawaj. Bardzo smaczne z herbatą lub mlekiem. Miłego poczęstunku!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g