skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka na patelni w cieście? Przygotuj składniki. Jeśli masz schłodzony filet z kurczaka, pozostaje go opłukać i pokroić na porcje. Kawałki nie powinny mieć więcej niż 1 centymetr grubości, aby kotlety były cienkie i dobrze usmażone. Z mrożonego mięsa nie będą tak smaczne jak z schłodzonego mięsa, ale jeśli masz pod ręką tylko to, możesz z niego zrobić. Wystarczy go rozmrozić i dobrze namoczyć.
Krok 2:
Przygotuj ciasto na kotlety. W misce ubij jajko kurze. Jeśli używasz więcej mięsa do kotletów, odpowiednio należy zwiększyć liczbę jaj. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 3:
Dokładnie ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Dodaj mąkę do jajka. Jego ilość można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od konsystencji powstałej mieszanki. Ciasto powinno wyglądać jak gęsta śmietana.
Krok 5:
Pokonaj kawałki fileta z kurczaka młotkiem do mięsa po obu stronach. Jeśli nie ma takiego młotka, można to zrobić tępym końcem noża. Mięso z kurczaka jest bardzo delikatne i nie jest wymagane mocne ubijanie. Posmaruj kawałki mięsa odrobiną soli i czarnego mielonego pieprzu po obu stronach. Zanurz każdy kawałek mięsa w cieście.
Krok 6:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Umieść mięso na patelni.
Krok 7:
Smaż kotlety na złoty kolor po obu stronach. Przez kilka minut patelnię podczas smażenia kotletów lepiej zamknąć pokrywką, aby mięso było dobrze usmażone w środku. W razie potrzeby podawaj kotlety z dodatkami, warzywami, majonezem lub sosem. Są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
takie danie można podać na świąteczny stół lub na codzienny lunch lub kolację. Kotlety z kurczaka można podawać z dowolnym dodatkiem lub bez, są pyszne ze świeżymi warzywami lub sałatką z nich. To lekkie, a jednocześnie pożywne danie, bogate w białko, jest przygotowywane w prosty i szybki sposób. Nawet początkująca gospodyni poradzi sobie z kotletami z kurczaka, najważniejsze jest użycie dla nich świeżego, lepiej schłodzonego, a nie mrożonego fileta z kurczaka.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g