kurczak w piekarniku w całości w rękawie ze skórką

pachnący chrupiący kurczak pieczony w rękawie! Naczynia w rękawie są zawsze przygotowywane szybko i prosto, przy minimalnej ilości brudnych naczyń. Tak więc ten kurczak gotuje się szybko i okazuje się bardzo delikatny, soczysty, z chrupiącą skórką. Danie nadaje się również na świąteczny stół!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 18 g
tłuszcze 50 % 18 g
węglowodany 0 % 0 g
237 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec kurczaka w rękawie ze skórką w całości? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź średniej wielkości ptaka, najlepiej około półtora kilograma, koniecznie schłodzonego i dobrze wypatroszonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, w razie potrzeby usuń istniejące pióra.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posolić kurczaka ze wszystkich stron. Biorę zwykłą białą sól bez dodatków, ale całkiem możliwe jest wzięcie aromatyzowanej: na przykład soli Svan lub Adyghe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pieprz kurczaka ze wszystkich stron. Możesz wziąć dowolny rodzaj ostrej papryki: czarny lub czerwony. Jeśli nie lubisz pikantnych, możesz użyć mielonej papryki, aby uzyskać piękniejszy kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj posiekany czosnek do kurczaka. Przepuściłem goździk przez prasę, ale możesz też zetrzeć goździk na drobnej tarce lub posiekać nożem. Całkiem możliwe jest również użycie czosnku w proszku,ale ponieważ gotujemy w rękawie, czosnek się nie przypali, więc lepiej jest użyć świeżego. W razie potrzeby możesz zetrzeć kurczaka z innymi przyprawami: chmiel-suneli, ziołami prowansalskimi i innymi suszonymi przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kurczaka do rękawa do pieczenia. W rękawie zapachowym możesz dodać gałązkę świeżego rozmarynu, tymianku lub mięty, a może kilka plasterków cytryny. Zabezpiecz krawędź rękawa specjalnym klipsem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób wykałaczką kilka nakłuć w rękawie, aby podczas gotowania wydostała się dodatkowa para. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Przez pierwsze 30 minut zalecam pieczenie bezpośrednio w rękawie, a następnie, jeśli chcesz uzyskać chrupiącą, aromatyczną skórkę, pokrój rękaw na wierzch do pieczenia i doprowadź kurczaka do całkowitego ugotowania. Dla pewności wykonaj nacięcie w okolicy uda - powinien wyciekać klarowny sok mięsny, a nie krew. Kurczak jest gotowy!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj kurczaka od razu, gdy jest gorący! Najlepiej nadają się do tego świeże sezonowe warzywa lub sałatki warzywne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy