skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec kurczaka w rękawie ze skórką w całości? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź średniej wielkości ptaka, najlepiej około półtora kilograma, koniecznie schłodzonego i dobrze wypatroszonego.
Krok 2:
Dobrze umyj kurczaka, osusz ręcznikami papierowymi, w razie potrzeby usuń istniejące pióra.
Krok 3:
Posolić kurczaka ze wszystkich stron. Biorę zwykłą białą sól bez dodatków, ale całkiem możliwe jest wzięcie aromatyzowanej: na przykład soli Svan lub Adyghe.
Krok 4:
Pieprz kurczaka ze wszystkich stron. Możesz wziąć dowolny rodzaj ostrej papryki: czarny lub czerwony. Jeśli nie lubisz pikantnych, możesz użyć mielonej papryki, aby uzyskać piękniejszy kolor.
Krok 5:
Dodaj posiekany czosnek do kurczaka. Przepuściłem goździk przez prasę, ale możesz też zetrzeć goździk na drobnej tarce lub posiekać nożem. Całkiem możliwe jest również użycie czosnku w proszku,ale ponieważ gotujemy w rękawie, czosnek się nie przypali, więc lepiej jest użyć świeżego. W razie potrzeby możesz zetrzeć kurczaka z innymi przyprawami: chmiel-suneli, ziołami prowansalskimi i innymi suszonymi przyprawami.
Krok 6:
Włóż kurczaka do rękawa do pieczenia. W rękawie zapachowym możesz dodać gałązkę świeżego rozmarynu, tymianku lub mięty, a może kilka plasterków cytryny. Zabezpiecz krawędź rękawa specjalnym klipsem.
Krok 7:
Zrób wykałaczką kilka nakłuć w rękawie, aby podczas gotowania wydostała się dodatkowa para. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Przez pierwsze 30 minut zalecam pieczenie bezpośrednio w rękawie, a następnie, jeśli chcesz uzyskać chrupiącą, aromatyczną skórkę, pokrój rękaw na wierzch do pieczenia i doprowadź kurczaka do całkowitego ugotowania. Dla pewności wykonaj nacięcie w okolicy uda - powinien wyciekać klarowny sok mięsny, a nie krew. Kurczak jest gotowy!
Krok 8:
Podawaj kurczaka od razu, gdy jest gorący! Najlepiej nadają się do tego świeże sezonowe warzywa lub sałatki warzywne. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g