skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny lagman wołowy? Przygotuj jedzenie. Umyj i osusz mięso. Umyj i oczyść warzywa.
Krok 2:
Pokrój mięso. W kotle rozgrzej olej roślinny, usmaż w nim mięso na dużym ogniu.
Krok 3:
Pokrój cebulę i marchewkę w kostkę. Dodaj do mięsa, smaż przez kilka minut.
Krok 4:
Paprykę i rzodkiewkę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, dodać do mięsa, jeszcze trochę podsmażyć.
Krok 5:
Dodaj koncentrat pomidorowy. Użyłem puree pomidorowego, potrzeba więcej. W sezonie pysznych pomidorów lepiej je wziąć. Wymieszaj, trzymaj jeszcze dwie minuty na ogniu.
Krok 6:
Wlewaj mięso z warzywami wrzącą wodą, aby woda całkowicie je przykryła. Sól i dopraw do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez godzinę.
Krok 7:
Po pół godzinie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 8:
Dusić do końca. Jeśli chcesz lagman jako pierwsze danie, możesz dodać wodę podczas duszenia. Zrobiłem mój grubszy.
Krok 9:
W osobnym rondlu ugotuj makaron do miękkości.
Krok 10:
Na talerzu włóż najpierw makaron, a następnie mięso z warzywami. Udekoruj zielenią.
użyłem gotowego makaronu, teraz w sprzedaży można znaleźć specjalny dla lagmana. Jeśli chcesz, możesz sam go ugotować. Ciasto na makaron składa się z mąki, wody i jajek. Należy go ugniatać, odstawić, rozwałkować i pokroić w cienkie paski. Specjalni rzemieślnicy robią skręcone kluski dla lagmana. W internecie można znaleźć klasę mistrzowską. Weź warzywa do smaku, możesz dodać seler, rzepę, bakłażana, cukinię do lagmana. To, czy kładziesz ziemniaki, zależy również od Twoich preferencji. Z przypraw zdecydowanie polecam Zira, cała kuchnia orientalna jest ściśle związana z tą przyprawą. Nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i bogaty smak.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal / 100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Szynka wołowa - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Rzodkiewka - 35 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal/100g