lagman wołowy klasyczny

aromatyczne, obfite i bardzo smaczne danie orientalne! Klasyczny lagman wołowy to przepis na kuchnię azjatycką. Istnieje legenda, według której pojawił się lagman. Kiedyś spotkali się trzej podróżnicy, byli głodni, jeden miał ze sobą mąkę i mięso, drugi warzywa, a trzeci miał tylko kocioł. I razem przygotowali posiłek, który stał się lagmanem. Istnieje wiele odmian tego dania, ale główne składniki się nie zmieniają: Są to mięso, warzywa i makaron. Możesz ugotować lagmana w postaci zupy, ktoś lubi grubszą wersję.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 52 % 11 g
93 kcal
IG: 73 / 27 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczny lagman wołowy? Przygotuj jedzenie. Umyj i osusz mięso. Umyj i oczyść warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso. W kotle rozgrzej olej roślinny, usmaż w nim mięso na dużym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę i marchewkę w kostkę. Dodaj do mięsa, smaż przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę i rzodkiewkę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, dodać do mięsa, jeszcze trochę podsmażyć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj koncentrat pomidorowy. Użyłem puree pomidorowego, potrzeba więcej. W sezonie pysznych pomidorów lepiej je wziąć. Wymieszaj, trzymaj jeszcze dwie minuty na ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlewaj mięso z warzywami wrzącą wodą, aby woda całkowicie je przykryła. Sól i dopraw do smaku. Gotuj na średnim ogniu przez godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po pół godzinie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dusić do końca. Jeśli chcesz lagman jako pierwsze danie, możesz dodać wodę podczas duszenia. Zrobiłem mój grubszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnym rondlu ugotuj makaron do miękkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na talerzu włóż najpierw makaron, a następnie mięso z warzywami. Udekoruj zielenią.

użyłem gotowego makaronu, teraz w sprzedaży można znaleźć specjalny dla lagmana. Jeśli chcesz, możesz sam go ugotować. Ciasto na makaron składa się z mąki, wody i jajek. Należy go ugniatać, odstawić, rozwałkować i pokroić w cienkie paski. Specjalni rzemieślnicy robią skręcone kluski dla lagmana. W internecie można znaleźć klasę mistrzowską. Weź warzywa do smaku, możesz dodać seler, rzepę, bakłażana, cukinię do lagmana. To, czy kładziesz ziemniaki, zależy również od Twoich preferencji. Z przypraw zdecydowanie polecam Zira, cała kuchnia orientalna jest ściśle związana z tą przyprawą. Nadaje potrawie niepowtarzalny aromat i bogaty smak.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal / 100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 35   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g

Podobne przepisy