naleśniki na drożdżach i mleku z dziurkami

różowe i złote słońce na twoim stole. Zgodnie z tym przepisem naleśniki są porowate i uzyskuje się je za pierwszym razem. Możesz gotować grubsze lub cieńsze, jak chcesz. Robię to, to co jakiś czas dla odmiany-Lubię obie opcje.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 58 % 21 g
192 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podgrzej mleko w rondlu do temperatury 40 stopni i wlej 250 ml (pół) do głębokiej miski. Wbij jajko, dodaj drożdże, cukier i sól. Ilość cukru można zmieniać według własnych upodobań. Lepiej jest wziąć domowe jajka. Mleko nie powinno być zbyt tłuste, aby naleśniki się nie kleiły. W razie potrzeby rozcieńczyć gorącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wszystko dobrze ubij trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ciasto, aby nie pozostały grudki. Masa uzyskuje się taką konsystencję, że grudki prawie się nie tworzą. A wszystko dzięki temu, że najpierw wlaliśmy tylko połowę mleka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej resztę mleka (kolejne 250 ml) i wymieszaj wszystko trzepaczką lub silikonową szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny i jeszcze raz lekko wymieszaj. Gotowe ciasto okazuje się płynne, jak zwykle na naleśnikach. Przykryj miskę pokrywką i pozwól jej zbliżyć się do ciepłego miejsca przez 50-60 minut. Miałem to przez 1 godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopasowane ciasto powinno dobrze wyrosnąć i przykryć bąbelkami. Wymieszaj i zacznij smażyć naleśniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mocno kalcynujemy patelnię z grubym dnem lub specjalnym naleśnikiem z dodatkiem łyżki oleju roślinnego. Wlej część ciasta na środek patelni chochlą i przekręć ją we wszystkich kierunkach, aby ciasto równomiernie rozprowadziło się na dnie cienką warstwą. Jeśli lubisz grubsze naleśniki, wlej trochę więcej ciasta. Smażyć z jednej strony na dużym ogniu, aż się zrumieni. Nie prześwietlaj naleśnika na patelni, aby końcówki nie wyschły.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż do miękkości - druga strona zawsze smaży się szybciej. Używamy całego ciasta, ale nie wlewamy już oleju na patelnię. Mam patelnię o średnicy 20 centymetrów, wyszło 15 naleśników. Ale ich liczba zależy również od grubości - smażyłem cienkie.

takie naleśniki można podawać ze stopionym masłem z dodatkiem cukru lub soli, a także ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, miodem, dżemem itp.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g

Podobne przepisy