skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podgrzej mleko w rondlu do temperatury 40 stopni i wlej 250 ml (pół) do głębokiej miski. Wbij jajko, dodaj drożdże, cukier i sól. Ilość cukru można zmieniać według własnych upodobań. Lepiej jest wziąć domowe jajka. Mleko nie powinno być zbyt tłuste, aby naleśniki się nie kleiły. W razie potrzeby rozcieńczyć gorącą wodą.
Krok 2:
Wszystko dobrze ubij trzepaczką.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 4:
Wymieszaj ciasto, aby nie pozostały grudki. Masa uzyskuje się taką konsystencję, że grudki prawie się nie tworzą. A wszystko dzięki temu, że najpierw wlaliśmy tylko połowę mleka.
Krok 5:
Wlej resztę mleka (kolejne 250 ml) i wymieszaj wszystko trzepaczką lub silikonową szpatułką.
Krok 6:
Wlej olej roślinny i jeszcze raz lekko wymieszaj. Gotowe ciasto okazuje się płynne, jak zwykle na naleśnikach. Przykryj miskę pokrywką i pozwól jej zbliżyć się do ciepłego miejsca przez 50-60 minut. Miałem to przez 1 godzinę.
Krok 7:
Dopasowane ciasto powinno dobrze wyrosnąć i przykryć bąbelkami. Wymieszaj i zacznij smażyć naleśniki.
Krok 8:
Mocno kalcynujemy patelnię z grubym dnem lub specjalnym naleśnikiem z dodatkiem łyżki oleju roślinnego. Wlej część ciasta na środek patelni chochlą i przekręć ją we wszystkich kierunkach, aby ciasto równomiernie rozprowadziło się na dnie cienką warstwą. Jeśli lubisz grubsze naleśniki, wlej trochę więcej ciasta. Smażyć z jednej strony na dużym ogniu, aż się zrumieni. Nie prześwietlaj naleśnika na patelni, aby końcówki nie wyschły.
Krok 9:
Odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż do miękkości - druga strona zawsze smaży się szybciej. Używamy całego ciasta, ale nie wlewamy już oleju na patelnię. Mam patelnię o średnicy 20 centymetrów, wyszło 15 naleśników. Ale ich liczba zależy również od grubości - smażyłem cienkie.
takie naleśniki można podawać ze stopionym masłem z dodatkiem cukru lub soli, a także ze śmietaną, skondensowanym mlekiem, miodem, dżemem itp.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne: jak wymienić suche drożdże na prasowane, w którym płynie lepiej rozcieńczyć, dlaczego musisz być w stanie odróżnić drożdże aktywne od drożdży instant i przeczytaj inne przydatne wskazówki w artykule o drożdżach .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal / 100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g