frytki w piekarniku

chrupiące, przepyszne, na rodzinny obiad! Frytki w piekarniku nie są gorsze niż smażone w głębokim tłuszczu. Ten sam rumiany, z chrupiącą skórką, miękki w środku. Ale jednocześnie jest o wiele zdrowszy, ponieważ do gotowania używa się bardzo małej ilości oleju.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 68 % 17 g
123 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec frytki w piekarniku? Przygotuj jedzenie. Wybierz bulwy tego samego rozmiaru, wtedy ziemniaki będą piękniejsze i bardziej równomiernie smażone. Wybierz rafinowany olej o wysokiej temperaturze dymienia, ponieważ ziemniaki będą pieczone w wysokich stopniach. Nie dodałam żadnych przypraw poza solą. Możesz doprawić ziemniaki swoimi ulubionymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj i obierz ziemniaki. Bulwy dokładnie osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wilgoci zapobiegnie tworzeniu się rumianej skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ziemniaki w kostkę. Polecam zrobić to wzdłuż bulwy, aby kawałki były długie, jak zakupione frytki. Staraj się, aby kostki były tej samej grubości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Złóż pokrojone ziemniaki w torebkę. Wlej tam olej roślinny. Odpowiednio wstrząśnij torebką, aby masło owinęło każdy kawałek. Nie możesz użyć torby, ale zrób to w misce, ale z torbą okazuje się mniej brudnych naczyń. Ważne!!! Nie dodawaj soli do samego końca pieczenia! Sól zapobiegnie tworzeniu się chrupkości!!!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź blachę do pieczenia, przykryj ją pergaminem. Połóż na nim ziemniaki z torby. Rozłóż kawałki równomiernie na blasze do pieczenia, uważając, aby leżały w jednej warstwie. Więc ziemniaki będą bardziej smażone.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej piekarnik do 230°C, tryb góra-dół. Umieść w nim blachę do pieczenia z ziemniakami na średnim poziomie. Piecz ziemniaki przez 35 do 45 minut. Monitoruj jego stan-ziemniaki powinny się zrumienić, ale nie spalić. Mój był pieczony przez 40 minut. Zwróć uwagę, jak bardzo usmażyłem cienkie kawałki — więc cięcie powinno być takie samo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij ziemniaki z piekarnika. I dopiero teraz posolić i doprawić przyprawami, jeśli ich używasz. Wymieszaj ziemniaki szpatułką. Podawaj frytki natychmiast po ugotowaniu, gdy są chrupiące. Smacznego!

bardzo wątpiłem, że to frytki się pojawią, myślałem, że wyjdzie zwykły pieczony ziemniak. Myliłam się! Okazało się, że to ten sam ziemniak, który kochają dzieci i dorośli. Chrupiące, złote, przepyszne! Bardzo smaczne!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy