skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Mleko nadaje się do dowolnego procentu tłuszczu, ale z pewnością naleśniki będą smaczniejsze z bardziej tłustego mleka. Polecam stosowanie mąki Nie najwyższej, ale pierwszej lub nawet drugiej klasy. Taka mąka z reguły nie ma śnieżnobiałego koloru, ponieważ nie jest bielona chlorem w warunkach fabrycznych. Jajka są oczywiście lepsze niż duże, domowe, w skrajnych przypadkach co.
Krok 2:
W naczyniu do wyrabiania ciasta naleśnikowego ubij jajka.
Krok 3:
Ubij jajka razem z cukrem, aż będą gładkie. Możesz użyć zarówno miksera z trzepaczką, jak i ręcznie ubić trzepaczką. Opcjonalnie, zwłaszcza jeśli gotujesz dla dzieci, możesz dodać trochę smaku. Szczypta wanilii lub cynamonu lub łyżka cukru waniliowego będzie tutaj bardzo odpowiednia.
Krok 4:
Wlej mleko do mieszanki jajecznej. Chcę zauważyć, że mleko,podobnie jak jajka, powinno mieć tę samą temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij te produkty ze sklepu. Dopuszczalne jest również zastąpienie mleka krowiego analogiem roślinnym.
Krok 5:
Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka.
Krok 6:
Roztop masło i w małych porcjach mieszając, aby nie" zsiadło & quot; białko jaja, wlej do mieszanki jajeczno-mlecznej.
Krok 7:
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W żadnym wypadku nie wlewaj całej mąki na raz. Każda mąka różni się od innych rodzajów ilością glutenu, więc skup się na wymaganej gęstości ciasta. Ponadto do pieczenia zawsze ważny jest proces przesiewania mąki.
Krok 8:
Podczas przesiewania mąka jest nasycona tlenem, a gotowe danie okaże się bardziej przewiewne. Dlatego pamiętaj, aby użyć sita i przesiej mąkę.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko, aby nie było grudek. Konsystencja ciasta jest wystarczająco gęsta, jak tłusta śmietana.
Krok 10:
Patelnia do smażenia naleśników polecam żeliwną lub ceramiczną. Za pomocą pędzla lub połowy żarówki posmaruj patelnię odrobiną oleju roślinnego. Dobrze podgrzej patelnię.
Krok 11:
Wlej trochę ciasta i rozprowadź na całej patelni w dużym kole. Smaż naleśniki przez 1-2 minuty z każdej strony.
Krok 12:
W razie potrzeby każdy naleśnik można posmarować masłem. Podawać z dżemem, miodem i kwaśną śmietaną. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Wiele przydatnych informacji na temat mąki i jej właściwości Czytaj & nbsp; w tym artykule!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g