skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić piersi z kurczaka w sosie sojowym? Przygotuj niezbędne produkty. Zamiast piersi z kurczaka możesz wziąć filet z kurczaka. Użyj rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego. Weź sos sojowy bez dodatków, naturalny.
Krok 2:
Umyj piersi z kurczaka, osusz, zdejmij skórę. Za pomocą noża delikatnie oddziel mięso od kości. Pokrój piersi na porcje.
Krok 3:
Jak marynować mięso? Umieść kawałki piersi w pojemniku o odpowiedniej wielkości. Dodaj olej roślinny, dowolne przyprawy i przyprawy do smaku. Użyłem mieszanki ziół korzennych(1,5 łyżeczki). Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Polej piersi sosem sojowym, wymieszaj. Sos powinien dobrze pokryć wszystkie kawałki. Pozostaw mięso do marynowania na 30 minut. W tym czasie przyprawy i przyprawy ujawnią swój smak i aromat, a mięso zostanie nasycone marynatą. Podczas marynowania możesz odwrócić kawałki, aby proces przebiegał bardziej równomiernie.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię, ułóż kawałki piersi. Na umiarkowanie dużym ogniu najpierw usmaż mięso na złoty kolor z jednej strony.
Krok 6:
Następnie odwróć kawałki i zrumień z drugiej strony. Powstała skorupa uszczelni wszystkie soki wewnątrz kawałków, a mięso będzie soczyste i miękkie.
Krok 7:
Kontynuuj gotowanie piersi, zmniejszając ciepło do średniego. Wlać pozostały sos sojowy w częściach na patelnię. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj mięso przez 10-12 minut, od czasu do czasu obracając piersi.
Krok 8:
Gdy cała wilgoć wyparuje, zdejmij pokrywkę z patelni i zwiększ ciepło. Smaż piersi przez kolejne 1-2 minuty, aż będą rumiane. Robiąc to, obróć mięso, aby było równomiernie pokryte apetyczną skórką.
Krok 9:
Podawaj piersi z kurczaka w sosie sojowym z dowolnym dodatkiem lub ze świeżymi warzywami. Smacznego!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Dlatego nie dodałem soli. Ale jeśli sól nie jest wystarczająca dla Twojego gustu, sól, ale bardzo mało, nie więcej niż szczypta. W przeciwnym razie kurczak może stać się solony.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g