duszone ziemniaki w piekarniku

pełne, obfite drugie danie na lunch lub kolację. To przepis na duszone ziemniaki, ale nie na patelni ani w garnku, ale w piekarniku. Idealny dodatek na każdą okazję! Ziemniaki są bardzo delikatne, pachnące, miękkie i kruche.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 65 % 11 g
87 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić ziemniaki w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Warzywa dobrze umyć, osuszyć i oczyścić. Umyj i osusz warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, a marchewki w małe paski. Możesz zmienić metody krojenia według własnych upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj świeży koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj marchewkę i paprykę. Smaż razem przez 1 minutę. Sam dostosuj intensywność ognia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ziemniaki na patelnię, wymieszaj. Piecz przez około 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ziemniaki z marchewką do naczynia do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz ziemniaki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorący bulion do formy z ziemniakami. Wymieszać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Określ dokładny czas pieczenia w piekarniku. Ułóż gotowe ziemniaki na talerzach i posyp posiekanym koperkiem.

w razie potrzeby do ziemniaków można dodać 1-2 ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę.

podczas smażenia możesz posypać ziemniaki przyprawami do ziemniaków.

nasza rodzina bardzo lubi ziemniaki w dowolnej formie. Tego warzywa, bez względu na to, jak ugotujesz, nie można zepsuć. W tym przepisie ziemniaki są podawane jako niezależne danie, chociaż mogą działać jako dodatek do mięsa lub ryb.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy