skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki w piekarniku? Przygotuj wszystkie składniki. Warzywa dobrze umyć, osuszyć i oczyścić. Umyj i osusz warzywa.
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w średnią kostkę, a marchewki w małe paski. Możesz zmienić metody krojenia według własnych upodobań.
Krok 3:
Drobno posiekaj świeży koperek.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj marchewkę i paprykę. Smaż razem przez 1 minutę. Sam dostosuj intensywność ognia.
Krok 5:
Dodaj ziemniaki na patelnię, wymieszaj. Piecz przez około 5-7 minut.
Krok 6:
Przenieś ziemniaki z marchewką do naczynia do pieczenia.
Krok 7:
Sól, pieprz ziemniaki.
Krok 8:
Wlej gorący bulion do formy z ziemniakami. Wymieszać.
Krok 9:
Przykryj formę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Określ dokładny czas pieczenia w piekarniku. Ułóż gotowe ziemniaki na talerzach i posyp posiekanym koperkiem.
w razie potrzeby do ziemniaków można dodać 1-2 ząbki czosnku przepuszczonego przez prasę.
podczas smażenia możesz posypać ziemniaki przyprawami do ziemniaków.
nasza rodzina bardzo lubi ziemniaki w dowolnej formie. Tego warzywa, bez względu na to, jak ugotujesz, nie można zepsuć. W tym przepisie ziemniaki są podawane jako niezależne danie, chociaż mogą działać jako dodatek do mięsa lub ryb.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g