skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj jedzenie. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, mam 15%. Oprócz pieprzu możesz użyć dowolnych przypraw do smaku. Lepiej jest kupić filet z kurczaka schłodzony, ponieważ przy wielokrotnym zamrażaniu i rozmrażaniu traci się większość składników odżywczych. Dokładnie spłucz, a następnie osusz. Pokrój filety na małe kawałki.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na małym ogniu. Umieść cebulę na patelni. Smaż, aż będzie półprzezroczysty, przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyślij przygotowany filet z kurczaka na patelnię do cebuli. Najpierw zwiększ ciepło do maksimum i, ciągle mieszając, smaż mięso, aż zmieni kolor. Następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż filety z cebulą, mieszając szpatułką, jeszcze około 5 minut.
Krok 4:
Przygotuj śmietanę równolegle, szybciej i wygodniej jest to zrobić za pomocą blendera. Umieść śmietanę w misce blendera. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Dodaj mąkę pszenną, wlej zimną wodę. Zamiast wody możesz dodać bulion z kurczaka lub warzyw do sosu, okaże się smaczniejszy. Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj składniki, aż uzyskasz gładką mieszankę. Jeśli nie masz blendera, wymieszaj nadzienie trzepaczką lub widelcem.
Krok 5:
Gdy mięso z kurczaka nabierze lekkiego rumienia, wlej sos śmietanowy na patelnię. Wymieszaj szybko szpatułką, aby sos nie przykleił się do dna patelni.
Krok 6:
Natychmiast zmniejsz ogień do minimum i gotuj filety z kurczaka w sosie przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Najważniejsze jest, aby sos nie gotował się zbyt mocno, w przeciwnym razie kwaśna śmietana może się zwinąć i zamienić w płatki. Wyłącz ogrzewanie. Danie jest gotowe. Filet z kurczaka w sosie śmietanowym można podawać z dowolnym dodatkiem, tłuczone ziemniaki, kasza gryczana, ryż są idealne. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g