filet z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni

proste, szybkie, dla całej rodziny, na obiad i na drugie! Filet z kurczaka w sosie śmietanowym to danie, które pomoże Ci szybko i smacznie nakarmić rodzinę. Białe mięso, które zwykle wychodzi suche, jest bardzo soczyste i miękkie w tym przepisie. Sos śmietanowy jest idealny do każdego przystawki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 13 % 3 g
145 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj jedzenie. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, mam 15%. Oprócz pieprzu możesz użyć dowolnych przypraw do smaku. Lepiej jest kupić filet z kurczaka schłodzony, ponieważ przy wielokrotnym zamrażaniu i rozmrażaniu traci się większość składników odżywczych. Dokładnie spłucz, a następnie osusz. Pokrój filety na małe kawałki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej na małym ogniu. Umieść cebulę na patelni. Smaż, aż będzie półprzezroczysty, przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wyślij przygotowany filet z kurczaka na patelnię do cebuli. Najpierw zwiększ ciepło do maksimum i, ciągle mieszając, smaż mięso, aż zmieni kolor. Następnie zmniejsz ogień do średniego i smaż filety z cebulą, mieszając szpatułką, jeszcze około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj śmietanę równolegle, szybciej i wygodniej jest to zrobić za pomocą blendera. Umieść śmietanę w misce blendera. Dodaj sól i zmielony czarny pieprz. Dodaj mąkę pszenną, wlej zimną wodę. Zamiast wody możesz dodać bulion z kurczaka lub warzyw do sosu, okaże się smaczniejszy. Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiksuj składniki, aż uzyskasz gładką mieszankę. Jeśli nie masz blendera, wymieszaj nadzienie trzepaczką lub widelcem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy mięso z kurczaka nabierze lekkiego rumienia, wlej sos śmietanowy na patelnię. Wymieszaj szybko szpatułką, aby sos nie przykleił się do dna patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast zmniejsz ogień do minimum i gotuj filety z kurczaka w sosie przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Najważniejsze jest, aby sos nie gotował się zbyt mocno, w przeciwnym razie kwaśna śmietana może się zwinąć i zamienić w płatki. Wyłącz ogrzewanie. Danie jest gotowe. Filet z kurczaka w sosie śmietanowym można podawać z dowolnym dodatkiem, tłuczone ziemniaki, kasza gryczana, ryż są idealne. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy