skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tosty z sosem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wieprzowina jest potrzebna bez kości. Może to być cała Polędwica, szynka z odrobiną tłuszczu. Lub użyj mięsa już pokrojonego na niezbędne kawałki. Aby uzyskać pikantność, możesz dodać 1/2 łyżeczki do koncentratu pomidorowego.Adjiki. Oprócz soli i pieprzu możesz użyć dodatkowych mieszanek przypraw do wieprzowiny. Ale pamiętaj, aby przeczytać kompozycję na opakowaniu, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Mogą to być kostki lub bloki.
Krok 3:
Pokrój cebulę losowo. Mogą to być małe kostki lub większe plastry. Grubo posiekałem cebulę.
Krok 4:
Na głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułożyć wieprzowinę i smażyć, mieszając na złoty kolor.
Krok 5:
Gdy na wieprzowinie pojawią się pierwsze rumiane obszary, dodaj cebulę na patelnię. Smaż, mieszając, jeszcze przez kilka minut, aż większość mięsa pokryje się złotobrązową skórką.
Krok 6:
Zmniejsz ogień do średniego i dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Dusić wszystko razem, mieszając, 3-5 minut.
Krok 7:
Wlej gorący bulion mięsny.
Krok 8:
Dodaj liście laurowe i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby bulion zbyt szybko się nie zagotował i nie rozpryskał. Jeśli potrzebujesz więcej sosu, wlej kolejną szklankę bulionu.
Krok 9:
Na koniec dodaj śmietanę, sól i mielony pieprz. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 10:
Ułóż gotową wieprzowinę na talerzach, posyp posiekanymi ziołami i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Bulion mięsny - 34 kcal/100g