pieczeń wieprzowa z sosem na patelni

miękkie, soczyste, smaczne mięso pod każdą przystawkę! Smażenie z sosem na patelni to jedno z najprostszych, najtańszych i najszybszych dań wieprzowych, które każda gospodyni może ugotować. Danie nadaje się na dni powszednie i święta.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 57 % 16 g
węglowodany 11 % 3 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tosty z sosem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Wieprzowina jest potrzebna bez kości. Może to być cała Polędwica, szynka z odrobiną tłuszczu. Lub użyj mięsa już pokrojonego na niezbędne kawałki. Aby uzyskać pikantność, możesz dodać 1/2 łyżeczki do koncentratu pomidorowego.Adjiki. Oprócz soli i pieprzu możesz użyć dodatkowych mieszanek przypraw do wieprzowiny. Ale pamiętaj, aby przeczytać kompozycję na opakowaniu, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Mogą to być kostki lub bloki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę losowo. Mogą to być małe kostki lub większe plastry. Grubo posiekałem cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na głębokiej patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułożyć wieprzowinę i smażyć, mieszając na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy na wieprzowinie pojawią się pierwsze rumiane obszary, dodaj cebulę na patelnię. Smaż, mieszając, jeszcze przez kilka minut, aż większość mięsa pokryje się złotobrązową skórką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmniejsz ogień do średniego i dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Dusić wszystko razem, mieszając, 3-5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorący bulion mięsny.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj liście laurowe i dokładnie wymieszaj zawartość patelni. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut. Możesz przykryć patelnię pokrywką, aby bulion zbyt szybko się nie zagotował i nie rozpryskał. Jeśli potrzebujesz więcej sosu, wlej kolejną szklankę bulionu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na koniec dodaj śmietanę, sól i mielony pieprz. Wymieszaj wszystko i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 2 minuty. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ułóż gotową wieprzowinę na talerzach, posyp posiekanymi ziołami i podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g

Podobne przepisy