placki jajeczne z kefirem na patelni

proste, szybkie w przygotowaniu i pyszne paszteciki! Placki z soczystym, pachnącym i pysznym nadzieniem z zielonej cebuli i jajek są kochane przez wielu. Ale nie trzeba robić takich ciast z ciasta drożdżowego. Miękkie, smaczne ciasta można smażyć na patelni z prostego ciasta przaśnego na kefirze. Przygotowanie takiego wypieku to świetny sposób na dodanie resztek wczorajszego nie wypitego kefiru. Ponadto czas gotowania jest bardzo nieistotny dla ciast, co jest szczególnie ważne dla nowoczesnych gospodyń domowych.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 15 % 7 g
węglowodany 65 % 30 g
199 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Podczas gotowania jaj kurzych zróbmy ciasto. Składniki ciasta należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wbij jajko kurze do miski, dodaj cukier i sól, wymieszaj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj składniki na paszteciki. Zacznijmy od gotowania jaj kurzych. Jaja kurze myjemy mydłem, aby uniknąć przenikania drobnoustrojów chorobotwórczych do gotowej żywności. Jajka wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy na twardo. Gotuj jaja kurze po ugotowaniu nie dłużej niż 10 minut, w przeciwnym razie żółtko jaj stanie się brzydkie niebieskawe. Po ugotowaniu jajek spuść gorącą wodę, zalej zimną wodą i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej. Jeśli nie został wcześniej wyjęty z lodówki, możesz go trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj ponownie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę pszenną. Dodaj połowę mąki do miski z płynną mieszanką i wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, w razie potrzeby zamiast proszku do pieczenia możesz dodać sodę gaszoną octem. Ponownie wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę pszenną, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie. Ciasto powinno być miękkie i trochę lepki do rąk. Ciasto zwijamy w kulkę. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby ciasto nie stało się twarde i strome. Włóż ciasto do torby i pozostaw na stole na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj nadzienie. Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowane jaja kurze obieramy ze skorupy i drobno siekamy nożem. Łączymy cebulę z gotowanymi jajkami kurzymi, dodajemy sól i kilka łyżek śmietany, mieszamy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij ciasto z torby, podziel na 18 kawałków. Rozwałkuj każdy z nich na stole posypanym mąką w małe ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kładziemy nadzienie na środku i mocujemy krawędzie ciast.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Więc robimy wszystkie ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć placki na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj ciasta z jajkiem i cebulą do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy