skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Podczas gotowania jaj kurzych zróbmy ciasto. Składniki ciasta należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Wbij jajko kurze do miski, dodaj cukier i sól, wymieszaj składniki.
Krok 2:
Przygotuj składniki na paszteciki. Zacznijmy od gotowania jaj kurzych. Jaja kurze myjemy mydłem, aby uniknąć przenikania drobnoustrojów chorobotwórczych do gotowej żywności. Jajka wkładamy do rondla, napełniamy wodą i gotujemy na twardo. Gotuj jaja kurze po ugotowaniu nie dłużej niż 10 minut, w przeciwnym razie żółtko jaj stanie się brzydkie niebieskawe. Po ugotowaniu jajek spuść gorącą wodę, zalej zimną wodą i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia.
Krok 3:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej. Jeśli nie został wcześniej wyjęty z lodówki, możesz go trochę podgrzać w kuchence mikrofalowej. Wymieszaj ponownie.
Krok 4:
Przesiej mąkę pszenną. Dodaj połowę mąki do miski z płynną mieszanką i wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia, w razie potrzeby zamiast proszku do pieczenia możesz dodać sodę gaszoną octem. Ponownie wymieszaj masę.
Krok 5:
Następnie stopniowo dodajemy pozostałą mąkę pszenną, za każdym razem mieszając ciasto łyżką. Gdy ciasto stanie się trudne do ugniatania łyżką, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni roboczej i kontynuuj ugniatanie. Ciasto powinno być miękkie i trochę lepki do rąk. Ciasto zwijamy w kulkę. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby ciasto nie stało się twarde i strome. Włóż ciasto do torby i pozostaw na stole na pół godziny.
Krok 6:
Przygotuj nadzienie. Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.
Krok 7:
Gotowane jaja kurze obieramy ze skorupy i drobno siekamy nożem. Łączymy cebulę z gotowanymi jajkami kurzymi, dodajemy sól i kilka łyżek śmietany, mieszamy.
Krok 8:
Wyjmij ciasto z torby, podziel na 18 kawałków. Rozwałkuj każdy z nich na stole posypanym mąką w małe ciasto.
Krok 9:
Kładziemy nadzienie na środku i mocujemy krawędzie ciast.
Krok 10:
Więc robimy wszystkie ciasta.
Krok 11:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Smażyć placki na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane.
Krok 12:
Podawaj ciasta z jajkiem i cebulą do stołu z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g