placki drożdżowe w maszynie do chleba z ziemniakami niesłodzone

ze zwykłych produktów, dla całej rodziny, proste i szybkie! Ciasta drożdżowe przygotowane zgodnie z tym przepisem nie zajmą ci dużo siły — maszyna do chleba zagniata dla nich ciasto. W nim samo się miesza, pasuje, wystarczy wypełnić produkty. To ciasto może być również używane do białych i pizzy.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 61 % 23 g
205 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić placki drożdżowe z ziemniakami w wypiekaczu do chleba? Przygotuj niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj ciasto w wypiekaczu do chleba. Jak zrobić ciasto? W moim modelu produkty do ciasta układa się w następujący sposób — najpierw wlewa się suche składniki, a następnie wlewa płyn. W innych modelach kolejność zakładek może się różnić, patrz instrukcje dla wypiekacza do chleba. Dodaj drożdże. Radzę wziąć szybko działające, które są natychmiast mieszane z mąką i nie wymagają wcześniejszej aktywacji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj przesianą mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj cukier i sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej płynne składniki-masło, mleko i 50 ml wody o temperaturze pokojowej. Należy pamiętać, że woda nie jest dodawana od razu, ale tylko 50 ml.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włącz program & quot; wyrabianie ciasta & quot;, u mnie zajmuje to 1 godzinę 30 min.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 3 minutach otwórz pokrywkę i dodaj wrzącą wodę-Pozostałe 150 ml wody. W ten sposób otrzymamy ciasto parzone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy program działa, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie z ziemniaków? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na kawałki i zalać czystą wodą. Gotuj na małym ogniu. Gotuj ziemniaki przez około 20 minut po ugotowaniu. Na samym końcu dodaj sól. Określ gotowość nożem - powinien łatwo przebić ziemniaki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Spuść wodę, pozostawiając pół szklanki. Zetrzyj ziemniaki na puree, dodając wywar. Nie wlewaj dużo-puree do nadzienia powinno być gęste. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor. Smaż cebulę na małym ogniu, ciągle mieszając, około 5 minut. Dodaj smażoną cebulę do puree. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto w międzyczasie jest gotowe - doskonale zagniatało i podwoiło rozmiar.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Podziel go na małe kawałki,a następnie zwiń każdy w bułkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj bułkę w kółko o grubości około centymetra. Połóż na nim nadzienie łyżką, dobrze przyklej, tworząc Podłużny placek. W ten sposób zrób ciasta ze wszystkich półfabrykatów.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pozostaw placki do wyrośnięcia na 15-20 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej olej roślinny na głęboką patelnię i dobrze go rozgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Zmniejsz ogień do średniego. Zanurz paszteciki partiami w oleju, aby nie przeszkadzały sobie w smażeniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smaż paszteciki z obu stron, po 2-3 minuty z każdej, aż będą rumiane.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż gotowe placki na papierowych serwetkach, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Podawaj je natychmiast po ugotowaniu, lekko schłodzone — smażone placki smakują lepiej z upałem z upałem. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!). 
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony. 
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy