skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić placki drożdżowe z ziemniakami w wypiekaczu do chleba? Przygotuj niezbędne produkty.
Krok 2:
Najpierw przygotuj ciasto w wypiekaczu do chleba. Jak zrobić ciasto? W moim modelu produkty do ciasta układa się w następujący sposób — najpierw wlewa się suche składniki, a następnie wlewa płyn. W innych modelach kolejność zakładek może się różnić, patrz instrukcje dla wypiekacza do chleba. Dodaj drożdże. Radzę wziąć szybko działające, które są natychmiast mieszane z mąką i nie wymagają wcześniejszej aktywacji.
Krok 3:
Dodaj przesianą mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Krok 4:
Następnie dodaj cukier i sól.
Krok 5:
Wlej płynne składniki-masło, mleko i 50 ml wody o temperaturze pokojowej. Należy pamiętać, że woda nie jest dodawana od razu, ale tylko 50 ml.
Krok 6:
Włącz program & quot; wyrabianie ciasta & quot;, u mnie zajmuje to 1 godzinę 30 min.
Krok 7:
Po 3 minutach otwórz pokrywkę i dodaj wrzącą wodę-Pozostałe 150 ml wody. W ten sposób otrzymamy ciasto parzone.
Krok 8:
Gdy program działa, przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie z ziemniaków? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na kawałki i zalać czystą wodą. Gotuj na małym ogniu. Gotuj ziemniaki przez około 20 minut po ugotowaniu. Na samym końcu dodaj sól. Określ gotowość nożem - powinien łatwo przebić ziemniaki.
Krok 9:
Spuść wodę, pozostawiając pół szklanki. Zetrzyj ziemniaki na puree, dodając wywar. Nie wlewaj dużo-puree do nadzienia powinno być gęste. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Smażyć na patelni na oleju roślinnym na złoty kolor. Smaż cebulę na małym ogniu, ciągle mieszając, około 5 minut. Dodaj smażoną cebulę do puree. Wymieszać. Nadzienie jest gotowe!
Krok 10:
Ciasto w międzyczasie jest gotowe - doskonale zagniatało i podwoiło rozmiar.
Krok 11:
Wyjmij ciasto z miski na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Podziel go na małe kawałki,a następnie zwiń każdy w bułkę.
Krok 12:
Rozwałkuj bułkę w kółko o grubości około centymetra. Połóż na nim nadzienie łyżką, dobrze przyklej, tworząc Podłużny placek. W ten sposób zrób ciasta ze wszystkich półfabrykatów.
Krok 13:
Pozostaw placki do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Krok 14:
Wlej olej roślinny na głęboką patelnię i dobrze go rozgrzej. Możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. Zmniejsz ogień do średniego. Zanurz paszteciki partiami w oleju, aby nie przeszkadzały sobie w smażeniu.
Krok 15:
Smaż paszteciki z obu stron, po 2-3 minuty z każdej, aż będą rumiane.
Krok 16:
Rozłóż gotowe placki na papierowych serwetkach, aby wchłonąć nadmiar tłuszczu.
Krok 17:
Podawaj je natychmiast po ugotowaniu, lekko schłodzone — smażone placki smakują lepiej z upałem z upałem. Smacznego!
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze w użyciu. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g