sznycel wieprzowy w piekarniku

świetna przekąska na każdy stół lub kolację. Co może być smaczniejszego i bardziej satysfakcjonującego niż kawałek mięsa?! Tylko pieczony kawałek mięsa. Sznycle gotowane w piekarniku są znacznie zdrowsze niż te gotowane na patelni. A gotowanie ich wcale nie jest trudne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 15 g
tłuszcze 47 % 20 g
węglowodany 19 % 8 g
274 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić sznycle, przygotuj niezbędne składniki. Weź wieprzowinę bez kości. Najlepiej używać węglanu, ponieważ bardzo wygodnie jest pokroić go na porcje. Jajka można przyjmować w dowolnym rozmiarze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój wieprzowinę w poprzek włókien na porcje o grubości 1,5-2 centymetrów. Wszystkie kawałki powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru.Ma to na celu jednoczesne gotowanie mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każdy kawałek mięsa musi zostać pobity. Aby to zrobić, połóż mięso na desce, przykryj folią spożywczą i ubij młotkiem do gotowania. Po co przykrywać mięso folią? Jest to konieczne, aby podczas ubijania nie latały rozpryski z mięsa i aby mięso nie pękało na krawędziach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj każdy ubity kawałek mięsa z obu stron odrobiną majonezu. Pozostaw na 30 minut, aby mięso było lekko marynowane. Zamiast majonezu możesz użyć musztardy lub sosu sojowego. Takie dodatki pozytywnie wpływają na smak gotowego dania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do panierowania przygotuj trzy miski. W jednym z nich wlej mąkę, w drugim bułkę tartą, a w trzecim rozbij jajka. Do jajek dodaj trochę soli i przypraw i wszystko lekko wstrząśnij trzepaczką. Nie musisz niczego ubijać. wystarczy wszystko wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zwiń każdy kawałek mięsa w mące, a następnie zanurz w jajku i zwiń w bułce tartej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj papierem do gotowania i połóż panierowane mięso na całej powierzchni. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe sznycle nabiorą złotego koloru. Jeśli chcesz, aby mięso było trochę smażone, możesz je odwrócić podczas pieczenia. Wyjmij gotowe sznycle z piekarnika i ułóż na talerzach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sznycle podawaj na gorąco, uzupełniając danie sałatką warzywną lub sosem. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy