skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić sznycle, przygotuj niezbędne składniki. Weź wieprzowinę bez kości. Najlepiej używać węglanu, ponieważ bardzo wygodnie jest pokroić go na porcje. Jajka można przyjmować w dowolnym rozmiarze.
Krok 2:
Pokrój wieprzowinę w poprzek włókien na porcje o grubości 1,5-2 centymetrów. Wszystkie kawałki powinny być mniej więcej tego samego rozmiaru.Ma to na celu jednoczesne gotowanie mięsa.
Krok 3:
Każdy kawałek mięsa musi zostać pobity. Aby to zrobić, połóż mięso na desce, przykryj folią spożywczą i ubij młotkiem do gotowania. Po co przykrywać mięso folią? Jest to konieczne, aby podczas ubijania nie latały rozpryski z mięsa i aby mięso nie pękało na krawędziach.
Krok 4:
Posmaruj każdy ubity kawałek mięsa z obu stron odrobiną majonezu. Pozostaw na 30 minut, aby mięso było lekko marynowane. Zamiast majonezu możesz użyć musztardy lub sosu sojowego. Takie dodatki pozytywnie wpływają na smak gotowego dania.
Krok 5:
Do panierowania przygotuj trzy miski. W jednym z nich wlej mąkę, w drugim bułkę tartą, a w trzecim rozbij jajka. Do jajek dodaj trochę soli i przypraw i wszystko lekko wstrząśnij trzepaczką. Nie musisz niczego ubijać. wystarczy wszystko wymieszać.
Krok 6:
Zwiń każdy kawałek mięsa w mące, a następnie zanurz w jajku i zwiń w bułce tartej.
Krok 7:
Przygotuj blachę do pieczenia. Przykryj papierem do gotowania i połóż panierowane mięso na całej powierzchni. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut. Skoncentruj się na piekarniku.
Krok 8:
Gotowe sznycle nabiorą złotego koloru. Jeśli chcesz, aby mięso było trochę smażone, możesz je odwrócić podczas pieczenia. Wyjmij gotowe sznycle z piekarnika i ułóż na talerzach.
Krok 9:
Sznycle podawaj na gorąco, uzupełniając danie sałatką warzywną lub sosem. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g